Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pomocy RADIO GAMMA IV

marex01 11 Sep 2006 22:08 3490 5
    marex01
    Level 11  
    Witam mam problem z radiem vw gamma 4 . Otóz w radiu tym wystepuje problem iz po jego podpieciu nie dzialaja tylne glosniki (w vw sharanie konkretnie 6 sztuk nie dziala)
    Dzialaja tylko 4 przednie . Wsadzilem radio od opla dzialaja wszystkie 10 elegancko.
    Za ktoryms razem po podpieciu zobaczylem napis PHONE i cale radio mi sie wyciszylo .
    I teraz mam podejrzenie iz kabel ten (badz funkcja ) wycisza mi tylne glosniki bo nie mam ani zestawu glosnomowiacego ani telefonu satelitarnego. Gdy kabel jest odpiety (zlacze A styk nr 2 (tel. Mute) dalej nie dzialaja tylne glosniki.
    Tak to wyglada na radiu :
    http://img180.imageshack.us/img180/6342/pict0003nv0.jpg
    I teraz tu moje pytanie czy wie ktos skad bierze sie ten sygnał Phone?
    I jak to wylaczyc zeby radio gralo na wszystkie 10 glosnikow
    Ps: Testowane na kilku radiach na wszystkich oprocz gammy i dziala 10 glosnikow
    Czekam Na odpowiedz i z gory thx
    wroona
    Level 23  
    Gdyby to był problem z wyciszaniem to niegrały by wszystkie głosniki, nie może być tak że wycisza tylne a przednich nie. Inna sprawa że nie gra własnie tył bo gdyby to była uszkodzona końcówka mocy to nie grała by lewa albo prawa strona to samo tyczy sie zwarcia na głosnikach więc dziwna sprawa. Sprawdz w radiu czy nie ma niekontaktów na gnieździe ISO (jest to częsta usterka w tych radiach) niesety dostęp do tyłu gniazda nie jest zbyt łatwy.
    SlaweK
    Level 43  
    Problem jest dość prosty, to radio do żadnego z tych dwóch aut się nie nadaje bez przeróbek i jest sprawne. W starszym Oplu jest styk DWA bodaj tak się nazywa na którym jest masa lub styk TEL mute radia na który Opel podaje impulsy Gala które uruchamiają MUTE (PHONE). A w Sharanie tylne głośniki chyba (nie jestem pewny) są aktywne i wymaga to drobnych przeróbek ale to musiałbym sprawdzić organoleptycznie.;) A gałką od Fadera (to ta z napisem BASS ale wysunięta do przodu, kręciłeś ?
    To że kostki mechanicznie pasują nie oznacza że wszystko jest tak samo, radziłbym jeszcze zwrócić uwagę na zasilania, stałe i po kluczyku żeby nie trzeba było po każdym wyjęciu kluczyka wprowadzać kodu a także na zasilanie wzmacniacza antenowego który w wielu VW jest zasilany przez kabel antenowy z gniazdka antenowego.
    Szkoda że tej Gammy nikt nie włożył jeszcze do nowszego Peugeota lub Renówki, było by jeszcze ciekawiej....

SławeK
    frank82leon
    Level 14  
    Trzeba zmodyfikować radio aby można było podpiąć przód i tył
    marex01
    Level 11  
    OK dziekx za odpowiedzi a móglby mi ktoryś z was panowie powiedziec jak takie radyjko zmodyfikowac ?
    Byłbym very wdzieczny ;)
    MW-750
    Level 11  
    SlaweK wrote:
    A gałką od Fadera (to ta z napisem bas ale wysunięta do przodu, kręciłeś ?
    SławeK

Ale numer :D Miałem ten sam problem z tylnymi glośnikami i zadziałało! Myślałem, że gałeczka bass ma 2 położenia (schowana i wystająca do kręcenia) a okazało sie że jest 3 pozycyjna i w pozycji wystającej można ją jeszcze bardziej wyciągnąć i wtedy nie steruje basem a ustawieniem głośników przód-tył.
    Dzięki :D