Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pytanie o zdrowie. Wpływ monitora na zdrowie.

pulsa10 11 Sep 2006 22:48 1532 5
    pulsa10
    Level 15  
    moje pytanie jest takie czy ten monitor stary moze mi podnosic cisnienie krfi. mam dosc duze (a mam 23 lata, 185 cm i 90 kg ) cisnienie okolo 160/100 , na domiar zlego jeszcze zaczelo mnie bolec jedno oko
    ale od cisnienia.bylem u lekaza specjalisty od nerek i to chyba od nich mam to cisnienie .
    boje sie ze cisnienie w koncu pogorszy mi wzrok.oczywiscie moga byc rozne powody ale czy dodatkowo moze byc przyczyna. czasem spendzam przed nim 8 godzin z przerwami, ale przewaznie po 2 dziennie.mam ustawione na 1024X768 i 100 Hz . jesli macie jakies pomysly co moge zrobic to prosze i jak macie jakies pytania to piscie

Nazwa monitora - Siemens-Nixdorf MCM1707 (-K512-)
    ID monitora - SNIEE0B
    Model - MCM 1707 NTD
    Data produkcji - Tydzień 26 / 1998
    Numer seryjny - PZ250733
    Największy widzialny rozmiar ekran-u 32 cm x 24 cm (15.7")
    Współczynnik proporcji obrazu - 4:3
    Częstotliwości odświeżania poziomego -30 - 96 kHz
    Częstotliwości odświeżania pionowego -50 - 160 Hz
    Największa rozdzielczość -1600 x 1200
    Gamma 2.12
    Obsługiwane tryby DPMS -Standby, Suspend, Active-Off

Obsługiwane tryby wideo
    640 x 480 160 Hz
    800 x 600 150 Hz
    1024 x 768 115 Hz
    1152 x 864 105 Hz
    1280 x 1024 85 Hz
    1600 x 1200 75 Hz
    marcinelektronik
    Level 27  
    Witam.
    Ciśnienie krwi u ciebie bardziej podnosi siedzący tryb życia niż monitor.
    To normalne zjawisko u niektórych młodych ludzi jeśli mają siedzący tryb życia.
    Jeden z lekarzy powiedział mi kiedyś że dzieje się tak dzieje się tak dlatego ponieważ organizm musi się ruszać by się dotlenić.
    I miał świętą rację, 3 razy w tygodniu chodzę pojeżdżić na rowerze i wszystko w normie. A niby miał by być gorzej po rowerze, co niektórzy teraz pomyślą.
    Weż odpocznij i idż wieczorem na 2 godzinny spacer byle codziennie i wszystko powinno pomuc, a jak nie to masz przychodnię, a jeśli aż tak nie możesz rozstać się ze swoim Pecetem to są przychodnie internetowe, a tam to ja już wiem że też ci zaradzą zmianę trybu życia.
    Myślę że lekarze nie wierzą w bajki.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
    Anonymous
    Anonymous  
    Alfa
    Level 11  
    hehe wszystko prawda co koledzy pisza o zdrowiu, a dodatkowo mozesz zainwestowac w jakis monitorek LCD i kozystac z niego 4 godz max dziennie :) Zycze zdrowia
    forestx
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Mi też lekarz zalecił trochę ruchu więc po każdym posiłku nakręcam zegarek :D.

Gwaran ci tuje, że wpływ monitora na twój układ krwionośny jest minimalny.
    Sugerowane konsultacja z innym lekarzem.
    Pegelmesser
    Level 23  
    Czeslaw Wawrzyniak wrote:

Witam. Nie odwiedzaj McDonald,nie pij Coli,nie jedz chipsow a pij mleko.Niby to ironia,ale to prawda.

Wszystko OK, ale z tym mlekiem to przesadziales. Mleko jest dla dzieci, doroli i mlodziez nie powinni pic go. Kefir itp owszem, ale nie mleko.
    http://www.faceci.com.pl/r_mleko.html
    http://www.racjonalista.pl/kk.php/t,2821

I nie jedz bialego pieczywa, nie mieszaj tłuszczu z cukrem itp. Ruch to podstawa.
    Sorry za off-topic. Ale napewno monitor nie moze sam w siebie podniesc cisnienia.
    Pozdrawiam!