Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Polonez Atu 1.6GLI -Jak silnik zimny, to nie jedzie!

Gierappa 14 Wrz 2006 11:40 2615 9
  • #1 14 Wrz 2006 11:40
    Gierappa
    Poziom 10  

    Mam duzy problem ze swoim Polonezem Atu 1.6GLI (Abimex). Otóz rozchodzi się o to, że jak silnik jest zimny (czyli nie osiągnie temperatury ok 70st. C) to nie jedzie, znaczy wrzuce jedynkę, przejade 20m i silnik spada mi z obrotów i gaśnie tak się dzieje ciągle, dopuki się nie nagrzeje, pozniej wszystko chodzi pięknie. Jak silnik pracuje bez obciąznia (na zimno) na biegu jałowym , to pracuje ładnie, wkręca się na obroty itd. I żeby gdzies pojechać, najpier muszę grzać silnik na postoju a dopiero potem moge jechać
    Objawy te dzieją sie na BENZYNIE, ponieważ na gazie to na zimnym silniku wogóle mi nie chce pracowac i gasnie na biegu jałowym.
    Filtr paliwa wymieniłem, świece i przewody też, ostatnio padł mi moduł zapłonowy (250zł w plecy), zawory ustawiłem...i dalej nic, żaden mechanik nie moze mi pomóc, bo nie wi gdzie leży przyczyna.
    U mechanika, podpiąłem komputer...i komp pokazuje że wszystko działa pięknie. Naprawde nie wiem gdzie leży przyczyna. Pomocy

    0 9
  • Metal Work Pneumatic
  • #2 14 Wrz 2006 11:45
    knmp
    Poziom 26  

    Specjalistą w temacie nie jestem, ale znajomy chyba 2 lata temu miał podobne objawy w Caro słaby gdy zimny... okazało sie że nie działało ssanie automatyczne i silnik się dławił do czasu rozgrzania.

    pozdr KN

    0
  • Metal Work Pneumatic
  • #3 14 Wrz 2006 14:43
    Albercik 321
    Poziom 25  

    Witam.Nie napisales ktory to rok autka,ani jaki masz zasilanie.Na poczatek tylko tyle - jezeli masz wtrysk jednopunktowy Abimexa(komputer jest z tylu polki od strony pasazera),ponzej tej polki z prawej strony jest gniazdo diagnostyczne.Zewrzyj na nim piny A i B i odczytaj bledy komputera,poniewaz nie wszystkie bledy sa odczytywane przez urzadzenie do diagnostyki.Druga rada,to sprawdz czujnik temperatury plynu chlodzacego(ale nie ten ktory jest wkrecony do chlodnicy tylko ten,ktory jest wkrecony do plaszcza chlodzacego przewod ssacy.Posprawdzaj polaczenia,oraz czy przewod tego czujnkia nie jest gdzies uszkodzony(pomiar omomierzem,czy jest przejscie).Przewody z tego czujnika sa wpiete do komputera na pin A11 i C10.

    0
  • #4 15 Wrz 2006 11:39
    Gierappa
    Poziom 10  

    To jest rocznik 96, wtrysk jednopunktowy Abimex.

    No właśnie komputer nie wykazał żadnego błędu, pokazywał ze wszystko działa pięknie jak na 10letniego poloneza i przebieg 116tys.

    A mógłby mi ktoś napisać krok po kroku, jak wymontować i przeczyścić SILNIK KROKOWY? po po czytaniu różnych postów dochodze do wniosku że to moze on cos szwankuje. (znalazłem pare postów o silniku krokowym, ale są mało dokładne, dlatego prosił bym o dokładniejszą instrukcję demontarzu)

    Jezeli to by nie był silnik krokowy, to potem dochodził bym o ssanie automatyczne i ten czujnik.

    Pozdrawiam

    0
  • #5 15 Wrz 2006 13:56
    Albercik 321
    Poziom 25  

    Jezeli mialbys zabrudzony silniczek krokowy,to falowalyby ci obroty.czyszczenie silniczka ogranicza sie tylko do jego wykrecenia z urzadzenia wtryskowego(przykrecony jest dwoma specjalnymi srubkami,gwiazdkami) i wyczyszczeniu go w benzynie lub rozpuszczalniku.Nie rozbiera sie go na czesci.Po wyczyszczeniu wkrecasz go spowrotem(nie wazne w jakim stopniu jest wykrecony),przekrecasz stacyjke,czekasz 2,3 sekundy(w tym czasie silniczek sie ustawi w odpowiedniej pozycji) i zapalasz autko.Rozgrzewasz je na wolnych obrotach do temp.80 stopni,gasisz go, i odpalasz na nowo.Poiwniwn wowczas chodzic normalnie.Podczas rozgrzewania,obroty moga ci lekko falowac lub byc podwiekszone.

    0
  • #6 15 Wrz 2006 16:02
    Gierappa
    Poziom 10  

    Obroty czasami falują, raz mam po 500 a raz po 2tys. Jutro przeczyszcze silniczek krokowy, skoro nie ma dużo roboty, to nie zaszkodzi tego zrobić.
    Tylko jesli to nie silnik krokowy, to co jutro moege jesczez sprawdzić? jak np.: sprawdzić czy ssanie automatyczne działa?

    0
  • #7 15 Wrz 2006 16:13
    wojtekryba
    Poziom 32  

    Gierappa napisał:
    jak np.: sprawdzić czy ssanie automatyczne działa?


    nie ma tam czegoś takiego

    0
  • #8 15 Wrz 2006 16:38
    wzagra
    Poziom 33  

    sprawdz filtr powietrza jeszcze i (tu wywołam burzę ;)) jak masz - to katalizator... miałem sytuację zbliżoną w nexii, że katalizator się zamulił i silnik pracował w dużej mierze na wypychanie spalin - po wyrzuceniu go pojazd odżył ;))
    (w silnikach z wtryskiem nie ma automatycznego ssania, nieautomatycznego też)

    0
  • #9 15 Wrz 2006 18:13
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 17 Wrz 2006 13:37
    Gierappa
    Poziom 10  

    Przeczysciłem silnik krokowy i zresetowałem komputer i pomogło :D ...dzieki Albercik za rade ;)

    0
  Szukaj w 5mln produktów