Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

iluminator w noktowizorze

dboxman 22 Jul 2007 23:47 19264 41
    Nemo
    Level 31  
    Trudno mi mówić o zasięgu, bo nie zdążył być testowany w terenie. W mieszkaniu w nocy było na tyle jasno, aby rozpoznać twarze w kamerze. Od jednego końca mieszkania do drugiego powiedzmy 8 metrów. Przy większej ilości diod, efekt byłby lepszy.

Pozdrawiam.
    Snikers
    Level 24  
    wlasnie w mieszkaniu podczerwien odbija sie od scian i bardzo dobrze widac. w terenie natomiast nie ma bialych scian a "zielen" pochlania promieniowanie. z moich prob wynika, ze jest 3-4 razy gorzej w terenie niz w mieszkaniu
    dboxman
    Level 11  
    czyli nieda sie zbudować iluminatora podczerwieni niewidocznego gdy sie popatrzymy w niego aby miał zasieg do 10 metrów???
    Nemo
    Level 31  
    Da się, ale trzeba użyć takich LED'ów IR, których nie będzie widać. Najprawdopodobniej trzeba użyć clustera z LED'ami 940nm. Tych nie widać.

Pozdrawiam.
    dboxman
    Level 11  
    a gdzie można dostać takie diody ( cluster)
    Madrik
    moderator of Robotics
    Właśnie pracuję nad lampką IR do swojej kamerki Sony TRV 255.
    Użyłem Luxeona 3W IR. Niestety lekko świeci na czerwono.
    Ale przy okazji testów zauwazyłem, że różne kamery różnie reagują na światło lampki.
    Moja komórka "widzi" światło diody bezpośrednio, ale odbite widzi na góra 30cm.
    Kamera też, choć odrobinę dalej. Dopiero przełączenie na tryb "Nightvision" pozwala dojrzeć pełną skuteczność lampki. Zasięg w terenie mam około 20m przy kolimatorze 15*.
    Jak dopracuję projekt, to go zaprezentuję.
    Snikers
    Level 24  
    Madrik wrote:
    Właśnie pracuję nad lampką IR do swojej kamerki Sony TRV 255.
    Użyłem Luxeona 3W IR. Niestety lekko świeci na czerwono.
    Ale przy okazji testów zauwazyłem, że różne kamery różnie reagują na światło lampki.
    Moja komórka "widzi" światło diody bezpośrednio, ale odbite widzi na góra 30cm.
    Kamera też, choć odrobinę dalej. Dopiero przełączenie na tryb "Nightvision" pozwala dojrzeć pełną skuteczność lampki. Zasięg w terenie mam około 20m przy kolimatorze 15*.
    Jak dopracuję projekt, to go zaprezentuję.

bo komorka ma wbudowany filtr IR podobnie jak kamera sony. w trybie nightshot filtr (niebieska szbka) jest usuwany, obraz robi sie czerwony, ale dzieki cyfrowej masce staje sie zielony i w miare mozliwosci monochromatyczny (w dzien) a w IR (po ciemku) to wiadomo ze sam z siebie
    Nemo
    Level 31  
    Najlepiej w kamerze dodać drugi przełącznik szeregowo z mikroswitchem wykrywającym włączenie trybu Nightshot. Wtedy filtr będzie wyłączony, a jednocześnie pozostanie możliwość kontrolowania obrazu w normalny sposób. Fajne efekty widać wtedy w trybie czarno-białym. Zwłaszcza w dzień z wyregulowanym ręcznie czasem ekspozycji.

A tak na marginesie... Obawiałem się, że LED IR mocy będzie jednak lekko świecić na czerwono. Spróbuj może dać filtr za diodą z zaczernionej kliszy fotograficznej. Widzialnego ona nie puści (kilka warstw) i nie będzie czerwieni, ale podczerwień przez nią przejdzie bez większego problemu. Najwyżej trochę osłabi natężenie podczerwieni. Warto spróbować.

Pozdrawiam.
    Snikers
    Level 24  
    warto tez pamietac ze przetworniki CCD sa bardziej czule na bliska niz daleka podczerwien wiec oswietlacz bedzie musial byc widoczny.

co do filtrow na diodach to wydaje sie to nie miec sensu. dioda emituje 'swiatlo' w dosyc waskim zakresie i jezeli w "dataszicie" nie ma w widmie dalszej podczerwieni to zakladanie szybek ma sie tak jak zmiana koloru LEDa czerwonego na niebieski przy pomocy niebieskiej szybki.
    Nemo
    Level 31  
    Pozostaje wtedy indywidualny dobór diod świecących, aby jednak nie były widoczne. Jeśli to faktycznie jest podczerwień powyżej 900nm, to człowiek jej nie zobaczy. A skoro widzi, to znaczy, że jest niżej. Podmienione emitery, albo odpady produkcyjne, jednym słowem niepełnowartościowe.

Pozdrawiam.
    zuhjk
    Level 21  
    No może taki fabryczny oświetlacz. Trochę świeci jednak na czerwono. Jednak jest w stanie oświetlić dosyć daleko.iluminator w noktowizorze
    jon.black
    Level 1  
    Witam,
    To chyba odpowiedni topik dla mojego pytania.
    Posiadam wojskowy Infrared Binokular, chciałbym zrobić lub kupić iluminator podczerwieni ale o zasięgu około 100/200 metrów. Wiem że są reflektory podczerwieni ale są bardzo widoczne gdy działają. W domu stworzyłem z diód od nadajnika bezprzewodowych głośników kolumny coś jak by pseudo iluminator, owszem nie było widać normalnie światła lecz jego zasięg był niewielki góra 15 metrów. Ale słyszałem że są jeszcze iluminator laserowe, czy ktoś wie jaka jest ich wydajność i czy widać je podczas ich pracy?