Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie basy wstawić do kolumn? STX GDN-27-300-4-SC?

szkodnik69 14 Sep 2006 14:24 1961 19
    szkodnik69
    Level 11  
    Witam!

Mam problem odnośnie kolumn mam w nich basy alphard lw1200 i potrzebuje je wymienić chcę aby bas był potężny do wydania mam 400 zł co sądzicie o stx GDN-27-300-4-SC do jednej kolumny 2 sztuki (połączenie szeregowe) a może coś z tonsila??

Wzmacniacz mam pioneer A-447!

Z góry dziękuje.
    audioman
    Level 12  
    Witam.
    Ja mam u siebie 4 sztuki STX GDN-32-300 w pokoju około 13m2 i bas jest naprawdę potężny.
    postiga
    Level 25  
    4 sztuki w 13 m2 ?? :|:|:|:| To nawet nie jest przesada, to jest chore !!! nie obrazajac ciebie drogi kolego
    Gilotyn@
    Level 30  
    dokłądnie 13m2 i takie 4 głosniki przesada.

Masz 400zł do wydania na głosniki basowe a powiedz nam z jakimi kolumnami mają grac czy dopiero zaczynasz budowe zestawu stereo czy może chcesz zrobić suba ??
    szkodnik69
    Level 11  
    Witam.

Mam głośniczki stereo syki to Tonsil GDWT 12-19/150 8 ohm,średnie to tonsil GDM 16/150,8 8ohm pokój mam 30 m²

A więc drodzy koledzy jakie proponujecie??
    Dzięki
    *dj*eliot*
    Level 16  
    Sumując w górach będziesz mieć ok 95dB z wata więc stosując standardową konstrukcję Bass Reflex na 32-300-32 będzię znacznie brakowało basu bo ten glośnik w B-R osiąga góra 94 a biorąc pod uwagę rozmiar pokoju to bas sie troche rozejdziei będzie go jeszcze bardziej brakowało.
    Jedyną perspektywą dla tych głośników jest obudowa BP-6th wtedy się możę osiągnie nawet 97dB z wata i by było dobrze.
    Wprawdzie te basy mają 300 watów czyli dwa razy więcej niż GDWT i GDM ale i tak sie tego nie wykorzysta bo jak sie da kopa to GDWT zacznie charczeć i sie może spalić.
    Tak wogóle to ja bym proponował wymianę tego gwizdka miałem go w domu i porównałem z GDWT stxa i okazało sie że stx był lepszy...
    mysle że miałem jakiś lewy ten głośnik i dla tego :]
    Najlepszym rozwiązaniem by było 32-300-4sc w Bass-Reflex pod wzmacniacz estradowy 2x300wrms/4ohm i odcinać aktywnie od 80hz ze spadkiem 12dB.
    Góry zaś mogą iść pod końcówke Sharpa System7700 (2x120wrms/8ohm) i odcinać je od 150 ze spadkiem 6dB żeby więcej wytrzymały.

To wszystko jednak będzie bardzo kosztowne...
    szkodnik69
    Level 11  
    Witam
    co sądzicie o stx GDN-27-300-4-SC razy 2 w jednej obudowie może wtedy bass będzie dobry, właśnie koszty nie mogą przekraczać 400 zł a może coś z tesli (ARN 312) a może tonsila??

Z góry dzieki!

Dodano po 15 [minuty]:

A może jakiś bass dwucewkowy?
    *dj*eliot*
    Level 16  
    27-300-4sc to nie wielka różnica :]
    W symulacji wychodzi bardzo podobnie :] ale z praktyki wiem że programy i tak ostro ściemniają przynajmniej co do Band Pass-ów :/
    Ale po co aż dwa do jednej obudowy przecierz to bedzie 0,6kw rms na strone to już przesada.
    Ja mam w pokoju 32-150-8sc w BP-4th i wzmak daje na dwie sztuki 150wrms czyli każda bierze po ok. 75 a już jest troche basu.
    Myśle że jakbym miał wzmacniacz który by całkowicie wykorzystał głośniki basu byłoby wystarczająco (moje suby mają ok 93dB z wata/szt.)

Można zrobić BP-6th na tych 27-300-4sc są znikomo cichsze od 32-300-4sc
    A jeżeki ci sie nie spieszy to ja będę robić niedługo suba BP6th właśnie na 32-300-4sc porównam to z tym co mam teraz i ocenie czy jest to dobre zastowanie dla tego głosnika :)
    szkodnik69
    Level 11  
    Drogi kolego po to 2 aby bass moja wątroba czuła a jak będzie za duuzo basu to zmniejszę na equalizerze. Myślisz że będzie to dobry wybór:
    1 kolumna:
    - wysokotonowe Tonsil GDWT 12-19/150 8 ohm (posiadam)
    - średnie Tonsil GDM 16/150,8 8ohm (posiadam)
    - bass 2 X 27-300-4sc
    - zwrotnica JANBO J-3AN (posiadam)

stare basy mnie nie zadowalają ponieważ wezmę na wzmacniaczu do 3 kreski to charczą i sie nagrzewają (alphard lw1200)
    Tremolo
    Level 43  
    Kup coś mocniejszego. Powiedzmy Selenium estradowe. może nawet ten GDN 27/300 ma te 91dB... Ale Soltony mimo gorszego zejścia wyprują watrobe w całym Twoim bloku, w dodatku zbędne okażą się średniotonowe.

Chodzi mi o głośniki Soltona 15" 38cm do obudowy zamkniętej.

Będziesz miał prostszą zwrotnicę do wykonania i będize głosniej na tej samej mocy.

http://www.westmusic.pl/index.php?d=produkt&id=150

98dB gra przy mocy 100W jak 2 STX przy mocy jakies 250-300W. Ma jednym słowem kopa - obudowa do tego jest prosta. Glośnik jest w pełni profesjonalny.

Za bardzo szaleć z STX nie możesz GDM masz tylko przeznaczone do 150Watów i 94dB czyli z wyliczen tyle co dwie sztuki - niebedzie żadnego tlumika, przy 150Watach STX będą jeszcze w granicach powolnego chodzenia (po 75W/sztukę) a GDM będzie się wypalał.

Zwrotnice Janbo sprzedaj bo nie bedzie pasowala do tych glosników.

potrzebujesz specyficznych Cięć bo to głośnik hybrydowy coś pomiedzy Altusem a Eltronem, w dodatku ze średniotonowym, przeznaczonym do 150W kolumny.

Na tym GDWT powinieneś i 4GDN 32/300 przekrzyczeć.

Z innej opcji wchodzi w grę jeszcze glosnik GDN 30/200 + przedstawiony sredniotonowy z małym -2dB tłumikiem, odejmie to jakies 100Wat za filtrem. I GDM wytrzymie maksymalną moc GDN.

Jeszcze inna opcja to GDN38/300 o podobnej skuteczności, do 150Wat powinno byc wszystko OK

Do kazdej zaproponowanej kolumny musisz przeliczyć rezystancyjny tłumik uzgadniając średnio i wysokotonowe do skuteczności do głośnika basowego

Po za tym pamietaj o zapasie mocy. Aby napedzac dwa wielkie STX potrzeba przynajmniej połowe tego co na nich piszę.
    szkodnik69
    Level 11  
    Po pierwsze nie chcem basów estradowych nie wiem czemu ale nie chcem.
    Po drugie to bass ma mieć do 30 cm średnicy.
    Po trzecie nie chcem nic sprzedawać. (ewentualnie średniaka na 16/80)

A może coś od Tonsila czy też magnata?

Dziękuje! Proszę o radę!

Najważniejsze cena do 400zł a selenium jest troszkę droższy.

Moderated By tremolo:

Używanie slangu mlodziezowego.

Tremolo
    Level 43  
    Bas w takim pomieszczeniu starczyl by 2x20cm. jesli chodzi o naglosnienie domowe
    Kup GDN 30/80 sa w promocji na stronie tonsila
    I kup kopulke.
    szkodnik69
    Level 11  
    Kopułki nie chcę ponieważ mam złe doświadczenia co kupiłem tesle czy też inne głośniki to sie paliły specjalnie kupiłem gdwt ponieważ jest dużo mocniejszy.

Czy ten bass będzie lepiej znaczy będzie wytwarzał potężniejszy bass od 2 stxów 27 300 4??
    Tremolo
    Level 43  
    Jesli graleś na przesterze to ise nie dziwie. Powinienes mieć GDWK 9/120 + tłumik 3dB do GDN27/300 jednej sztuki. i nie ma bata, jesli bedizesz wiedzial jak brzmi dźwięk czysty nie znieksztalcony... To i tego GDWT 150 spalisz 40W wzmacniaczem.
    szkodnik69
    Level 11  
    Czyli rozumiem wzmacniacz mam przesterowany i nadaje sie do czego??
    Co mam z nim zrobić ?

Ja proponuje taką konstrukcję
    1 kolumna:
    - wysokotonowe Tonsil GDWT 12-19/150 8 ohm (posiadam)
    - średnie Tonsil GDM 16/150,8 8ohm (posiadam)
    - bas 2 X 27-300-4sc
    - zwrotnica JANBO J-3AN (posiadam)

ja jestem laikiem i mam pytanie jak sie robi tłumik bo przydało by sie na gdwt

Dziękuje!!
    Tremolo
    Level 43  
    No to czemu piszesz w profesjonalnym dziale skoro jestes laikiem?

Po pierwsze, zeby post napisac trzeba opisac wszelkie urzadzenia jakie z danym problemem sa związane: rpzede wszysktim wzmacniacz. jesli masz powiedzmy 2x30W i powiedzmy zasilasz to z komputera, to 100% mocy nie jest na końcu regulatora tylko odrobine wczesniej w ten sposób można katowac kopułki nie miejąc o tym pojęcia.

MOim zdaniem nie masz pojęcia o doborze. Dobór jest w polowie dobry.

Do takiego zestawu patrzac pod kątem basow przydałby się wzmacniacz że 2x400W powiedzmy ADS estradowy, zeby zapewnic pewność bezpieczenstwo i kontrolę.

Z drugiej strony jest dobrze dobrany jesli chodzi o glośność GDM 16 tyle że on jest przeznaczony do zestawów poniżej 150-200Watów. A tu żeby ruszyć porzadnie te Wielkie membrany bez latania z pewną kontrolą bedziesz powtrzebował z 250W/kanał.

Z jeszcze innej strony zwrotnica janbo nie ma na pewno 600VA mocy... taką zwrotnice robi się samemu z bardzo drogich materiałów. A Janbo ma smieszne 160VA

Siebie oszukasz ale głośników nie oszukasz. Im więcej upierania tym mniej grania.

To tak jakbys zarówkę 50V wsadził do kontaktu.

Zrób tak, kup głośniki dynamiczne powiedzmy Eminence Alpha 12. O mocy 150 W , jest estradowy, ma duża skutecznosć ale ta zwrotnica spowoduje częsciowe odjęcie skuteczności temu głosnikowi, przy basach jest troche cichszy niż w środkowym paśmie.

Za środek dasz GDM 16/150 GDWT tez taki jak jest fo niego 2 rezystory i po krzyku.

Alpha 12 sa po jakieś 180-200zł.

Jesli nie chcesz estradowca to Tesla ARN 312, sredniotonowy i wysokotonowy mga zostac tyle że na oba trzeba wyliczyć tłuimki bo będa grąły nie równo, potem zaś bedziesz narzekał że Ci się palą głośniki wysokotonowe.
    Cienias87
    Level 15  
    Autor napisał, że posiada pioneera A-447, więc jest to chyba zdecydowanie za mało, aby myśleć o 27-300 czy 32-300 i to x2.
    szkodnik69
    Level 11  
    Witam.

To inaczej ja wszystko sprzedam i będę dysponował kwotą około 1000zł
    to na jakich przetwornikach zrobić kolumny najlepiej 3 drożne?? Proszę o pomoc.

Pisze w dziale dla profesjonalistów ponieważ potrzebuje profesjonalnej rady.

Dzięki!!!
    Cienias87
    Level 15  
    Zależy co chcesz osiągnąć, jeśli chcesz sporo mocy to może sharp 8800 na allegro jest kilka, ale to idiotyczne wyjście do pomieszczenia jakim dysponujesz, lepiej zostaw tego pioneera co masz bo nie jest to zły wzmak i skup się na samych kolumnach.
    szkodnik69
    Level 11  
    Witam chcę osiągnąć dosyć głośne kolumny będą grały na mniejszych baletach około 50 - 70 osób