Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagłośnienie RENAULT MEGANE

vinko 14 Sep 2006 23:27 4347 9
    vinko
    Level 11  
    Witam Wszystkich!
    Dopiero niedawno trafiłem na forum elektrody. Od jakiegoś czasu planowałem nagłośnienie swojego samochodu. Miałem już pierwsze doświadczenia z caraudio, ale były one dość ubogie. Na forum znalazłem kilka bardzo przydatnych informacji, które pomogły mi ostatecznie wybrać większą część tego co chce mieć w samochodzie:
    Przód:
    -Radio Pioneer DEHP 4700 MPB
    -JBL GTO 6507C - zestaw z odseparowanymi tweetami http://www.lumarc.pl/jbl-gto-6507c-p-823.html
    Tył:
    -Głośniki 6x9 cali Infinity REF 9613i

Tutaj właśnie pojawia się mój problem, ponieważ nie mam pojęcia jaki wzmaczniać dobrać. Cztero czy dwu kanałowy? I jak mocny, żeby dobrze obsługiwał głośniki, no i oczywiście nie za drogi:D Proszę wszystkich o komentarze i propozycje odnośnie takiego zestawu:!:
  • Helpful post
    link2jack
    Level 18  
    Masz bardzo dobre glośniki - ich moc jest rzeczywiscie wykraczająca poza możliwosci radia. Wzmacniacz 2 kanalowy jest tu zbędny, brałbym 4 kanalowy. Nie wiem jaką flotą dysponujesz (co w/g ciebie jest drogie)
    Ja bym brał MAGNAT THE ROCK 600 (375zł) (jego moc to 4 x 65RMS czyli do przedniego systemu bylo by idealnie)

Nie wiem jaką moc mają te elipsy ale zakladam iż okolo 100RMS.

mozesz tez zobaczyc: Mac Audio Mp4000 - 380zł

Ahh zapomnial bym o cenionym na elektrodzie HPB 604 (470zł)
    (4x75rms) i to byłby chyba najlepszy wybór!!
    Jectiv
    Level 17  
    O którą Megankę chodzi starą czy nową. Jeżeli poprzedni model, to fabrycznie są miejsca na głośniki 13cm.
    vinko
    Level 11  
    Co do floty to najchętniej nie przekraczałbym 400 zl.
    Jest to stara Meganka, ale planuje zrobienie nowej półki do tyłu, więc fabryczne otwory nie będą mi potrzebne ;]
    Niektórzy ludzie wogóle odradzaili mi osadzanie głośników w tylnej półce, ale ja miałem tak wcześniej i w sumie byłem zadowolony. Co wy o tym sądzicie?
    link2jack
    Level 18  
    Jezeli nie bedziesz wrzucal suba do kufra to glosniki w półce jaknajbardziej bedą potrzebne. A co do wzmaka to juz ci napisalem wyżej - do 4000zł CHYBA (moze dla niektorych buszmen) nie znajdziesz nic ciekawego. Jak samemu sie zastanawiam nad tym MAC AUDIO mp 4000 (duza moc cena naprawde niska)
    Jectiv
    Level 17  
    Głośniki na półce z tyłu można mieć, ale są jeszcze głośniki w przednich drzwiach, które też powinny być zainstalowane i tam mieszczą się 130mm. Z przodu na decse rozdzielczej są miejsca na głośniki wysokotonowe więc nie musisz szukać głośników w obudowie.
    williams
    Level 30  
    jezeli masz szyby na korbke to istnieje mocliwosc ze uda ci sie zapodac 16cm w drzwi,nozyce do blachy i jedziesz. tez mam meganke 1 i w drzwiach udalo mi sie zamontowac 16cm i 13 cm,po uprzednim montazu elektryki do szyb.
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ja polecam wzmaki kenwooda ze starszych linii lub signata z linii roc oba są bardzo dobre i sprawdzone.pozdro.dan
    vinko
    Level 11  
    Dziękuje wszystkim BAARDZO ;]
    Wasze uwagi i wskazówki są bardzo przydatne i na pewno wezmę je pod uwagę!
    Pozdrawiam!:D
    Ja_rek
    Level 1  
    Witam,

Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś zestawy nagłośnieniowe do Meganki II?
    Wiem, że bez dodatkowych przeróbek nie da się wcisnąć dobrych głośników (mało miejsca w przednich drzwiach). Z drugiej strony słyszałem, że cieknie woda po wycięciu w boczkach.