Mam problem. Niedawno na wlasnej skorze doswiadczylem tego ze filtry architektury Sallena Keya nie są stabilne fazowo. Otóż w zależnosci od cz. sygnału wejściowego albo też cz. odcięcia w przypadku np. dolnoprzepustowych objawia się to tym że sygnał jest przesuwany w fazie zależnie od ustawionej cz. odcięcia.
Wykonywalem symulacje w EWB i wyszlo ze filtry z wielokrotnym sprzężeniem (multifeedback) MFB również przesuwają , ale w ich przypadku można mówić o stabilności bo zawsze o stałą wartość np.90'
lub też w większym stopniu i tylko dla granicznych cz. sygnału wejściowego w stosunku do ustawionych cz.cięcia (przepustu).
mam w związku z tym problemem pytania:
1. czy można skonstruować tak filtr SallenaKeya aby miał stałą fazę niezależnie od ustawionej cz. cięcia (w przypadku filtru DP) ?
2. czy filtry MFB występupją w postaci regulowanej tak jak sallen key?
jeśli tak, proszę o schemat regulowanego MFB dolnoprzepustowego.
Mam jednak obawy że MFB wymagają sztywnego doboru wszystkich elementów RC dla różnych ustawień cięcia, natomiast SK ma tę przewagę że nie jest tak zależny i wystarczy z reguł tylko regulować jeden opór.
Wykonywalem symulacje w EWB i wyszlo ze filtry z wielokrotnym sprzężeniem (multifeedback) MFB również przesuwają , ale w ich przypadku można mówić o stabilności bo zawsze o stałą wartość np.90'
lub też w większym stopniu i tylko dla granicznych cz. sygnału wejściowego w stosunku do ustawionych cz.cięcia (przepustu).
mam w związku z tym problemem pytania:
1. czy można skonstruować tak filtr SallenaKeya aby miał stałą fazę niezależnie od ustawionej cz. cięcia (w przypadku filtru DP) ?
2. czy filtry MFB występupją w postaci regulowanej tak jak sallen key?
jeśli tak, proszę o schemat regulowanego MFB dolnoprzepustowego.
Mam jednak obawy że MFB wymagają sztywnego doboru wszystkich elementów RC dla różnych ustawień cięcia, natomiast SK ma tę przewagę że nie jest tak zależny i wystarczy z reguł tylko regulować jeden opór.