Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam schematu instalacji elektrycznej do Opla Astry

mały777 15 Sep 2006 22:45 7056 14
    mały777
    Level 14  
    Witam, kupiłem sobie ostatnio siłowniki elektrycznych szyb do opla astry clasic i potezebuję schematu elektryki aby je podłączyć.Pozdrawiam Krzysiek
    mały777
    Level 14  
    wiązki instalacji i włączniki też mam ale jak to wpiąć nie wiem, z tego co zauważyłem sterowanie na silnik jest podawne za pomocą masy, ale silnik ma 4 przewody, więc jeśli ktoś to umie spiąć w całość to proszę o pomoc.
    jacekczewa
    Level 18  
    Potrzebne są : siłowniki, wiązka na przód i tył oraz sterownik siłowników zwykły ( tzn jak bedziesz chciał tyl;ko kluczykiem otw-zam lub z pilotem - wiadomo do czego.
    Pózniej zarezerwuj sobie kilka godzin wolnego czasu bo roboty jest co niemiara i dobrze to zrobic z jakis gościem co sie na tym zna , bo sory ale widze ze nie do końca kumasz o co chodzi ( nie jestem złośliwy) . Poz tym w zestawie jest zawsze schemat .
    wojtekryba
    Level 32  
    jacek Sabok wrote:
    , bo sory ale widze ze nie do końca kumasz o co chodzi ( nie jestem złośliwy) ..

ty tesz nie :D bo on montuje elektryczne szyby :D
    maestro11
    Level 15  
    mały777 wrote:
    wiązki instalacji i włączniki też mam ale jak to wpiąć nie wiem, z tego co zauważyłem sterowanie na silnik jest podawne za pomocą masy, ale silnik ma 4 przewody, więc jeśli ktoś to umie spiąć w całość to proszę o pomoc.

Z tego co pamiętam (co prawda z vectry) to te grubsze przewody to zasilanie (+12 podłącz na stałe),a te dwa cieńsze to sterowanie plusami (otwieranie i zamykanie). Do wyłączników podłączasz zasilanie po stacyjce. Oczywiście jeżeli są to oryginalne napędy. Schematem niestety nie dysponuje.
    mały777
    Level 14  
    Właśnie wstawiłem, i jest ok. A jak się kupuje siłownik i instalki na szrocie to schematu nie ma.
    jacekczewa
    Level 18  
    Sorki biję sie w piersi - przeczytałem ze siłowniki ( do centrala) przepraszam ale nie chciałem byc złośliwy. W sterowaniu szyb natomiast dobrze by było aby były zabezpieczone przed przeciążeniem przy zamykaniu.
    mały777
    Level 14  
    oryginalne mechanizmy maja układ zabezpieczający przed przeciążeniem przy silniku.
  • Helpful post
    bolo000
    Level 11  
    tak własnie zgadzam sie z tym ze orginały maja zabezpieczenie, dodam jeszcze w kostce przy silniku siłownika jest jeden kabelek do automatycznego domykania szybek z centralnego zamka,mam tak usiebie(fajna rzecz)a schematu jako takiego orginału nie mam bo sam go rysowałem.
    mały777
    Level 14  
    a możesz mi ten własnej roboty schemacik podesłać? bo też bym z chęcią sobie domykanie okien z centrala podłączył.
  • Helpful post
    piterek-23
    Level 33  
    Witam.

Mam ksiazke 'sam naprawiam samochod opel astra' i tam jest schemat jak podlaczyc elektryczne szyby, ale dostep do skanera bede mial dopiero jutro.

Zeskanuje i Ci podesle.

Pozdrawiam. Piotrek
    mały777
    Level 14  
    dzięki za zainteresowanie, ale potrzebuję wiedzieć tylko, króry kabelek trzeba wpiąć, zeby szyby domykaly się same przy zamknięciu autoalarmu lub centrala