Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Keyboard Yamaha. Gdzie można kupić gumki pod klawisze?

andi34 16 Sep 2006 20:06 13252 11
Renex
    andi34
    Level 19  
    Witam mam takie pytanko gdzie można kupić gumki pod klawisze do Yamahy PSR 520 5 oktaw duże klawisze, gumki mogą być używane. Dzięki za poradę.
  • Renex
  • Helpful post
    andreuss
    Level 19  
    Witam.
    Możesz zastosować zestaw naprawczy do pilotów (ok 100 gumek przewodzących+klej silikonowy)- koszt ok.6 PLN, dostępne w sklepach z elektroniką.
  • Renex
    bogusdr
    Level 20  
    Re: andreuss
    Nie naprawiales chyba takich gumek
    Tam jest klawiatura dynamika w wielu modelach i nie da sie podkleic gomek
    one sie nie wycieraja ale nadrywaja i nici z zestawu , ktory w pilotach sprawdza sie swietnie
    Pozdrawiam
    andreuss
    Level 19  
    Re: bogusdr
    Kolego gdybym nie naprawiał w/w klawiatury w opisany przeze mnie sposób, to nie byłoby mojego postu, nie należę do tych co dają porady z "kapelusza".
    bogusdr
    Level 20  
    nie chodzi oczywiscie o klotnie ale tak z ciekawosci jak naprawiales zestawem do pilotow gumki od organ? zaznaczam nie chodzi mi o punkty stykowe ale o naderwane ksztaltki gumek .mowiac prostym jezykiem te kubeczki????

Dodano po 13 [minuty]:

jeszcze jedno przesylam zdjecie i porsze o podpowiedz jak zaznaczone gumki naprawia sie zestawem do pilotow i co z elastycznoscią ??
    Pozdrawiam i temat uwazam za zamkniety

C:\Documents and Settings\anonim\Pulpit\DSCF0385g.JPG

Dodano po 3 [minuty]:

nie wiem co jest ale czase nie wysyla mi zdjec
    andreuss
    Level 19  
    Kolego to co pokazałeś na fotce, to akurat skrajny przypadek zużycia klawiatury, ja naprawiałem pola stykowe, które niestety się ścierają i taki zestaw (po wycięciu zużytych gumek) sprawdza się na długo). Co do takich uszkodzeń to rzeczywiście najlepiej wymienić na nową, ale czasami i takie przypadki uszkodzenia kl. można też naprawić używając do tego celu kleju silikonowego (najlepiej bezbarwnego).
    bogusdr
    Level 20  
    witam
    A wiec dodam ze naprawiam klawisze juz kupe ladnych lat i te gumki naprawde nie sa skrajnym przypadkiem zuzycia
    Owszem klawisze ktore czasem sie uzywa wytrzymuja dlugo, ale klawisze na ktorych gra sie np w szkole nauki itp. naprawde czesto sie "wyrywaja"
    Mozna skleic i owszem ale to juz nie ta elastycznosc i klawisz dziala ciezej niz inne
    Dla dobrego organisty jest to troche uciazliwe a szczegolnie na klawiaturze dynamicznej gdzie wtedy nie dziala juz dynamika bo procesor blednie mierzy sile nacisku na klawisze
    Pozdrawiam i zycze powodzenia
    Wieslaw3
    Level 18  
    Witam!
    Postanowiłem przyłączyć sie do tego postu gdyż mam podobny problem. Kupiłem na aukcji Yamahe PSR-600 i niestety po 3 dniach pogrywania jeden z klawiszy przestał odbijać. Po rozkręceniu okazało się że prawie wszystkie sa podklejone tymi gumkami od pilotów. Jedna gumka - ta od klawisza co nie odbijał jest naderwana.
    Pytanie: gdzie można kupić (w miarę tanio) gumki do tego Keyboarda.
    Kolejna wadą jest niedziałający napęd dyskietek. Tylko potrafi formatować dyskietkę. Jeśli wyciągnę dyskietkę z napędu, instrument zaczyna świrować. Czy jest szansa naprawy i jakie to mogą być koszty. Dodam, że instrument kupiłem za kwotę 210zł :)
    Bardzo proszę o odpowiedź.
    bogusdr
    Level 20  
    link do sklepu z gumkami podany byl na poczatku postu
    nie sa jednak one tanie i nie magdzie zdobyc ich za normalna cene
    Wieslaw3
    Level 18  
    Zamówiłem właśnie tam ale na razie tylko jedna oktawę. Zobaczę czy będą pasować.
    ysyysy
    Level 10  
    WITAM
    ja w PSR 520 na wytarte pola użyłem lakieru grafitowego posmarowałem wszystkie gumki a potem odstawiłem na 90 minut pod żarówkę 100 wat
    aby utwardziło i rewelacja :D

Regulamin p.13
    Byłoby miło, gdyby Kolega zapoznał się z CAŁYM Regulaminem. Jako początkującemu na Forum może się nie raz jeszcze przydać.
    (dj-MatyAS)