hm co do hp -eków jakos nie jestem do nich przekonany bo juz mam 1 moze tez przez to ze juz to stary model bo hp 690C ale jakos od poczatku niezafajnie drukował. No i tusze do niej okropnie drogie. Więc moze chciałbym spróbowac jakiejs innej firmy ;o) np Canon.
tylko pojawił sie problem z ip4200 z tymi tuszami hm raczej z zamiennikami do niej. z tyle co przeszukałem net to do niej jeszcze nie ma podobno własnie szykuje sie firma Printer
hm a moze ktos juz próbował przekładac te chipy przy zamienianiu tuszu ;o) na jakiej zasadzie to sie odbywa? moze ma ktos jakaś stronke?
no i jakiej firmy te zamienniki stosowac?
hm co do urzadzenia wielofunkcyjnego to nie wiem jakos mi sie zdaje, ze co jest do wszystkiego to jest do niczego no i zz za ta cene urzadzenia moge miec lepsza drukarke niz jest w kombajnie. ale moge sie mylic ;o)
no to czekam na info ;o)
pozd
Dodano po 54 [minuty]: tu znalazłem fajna stronke moze komus sie przyda ;o)
http://www.tomshardware.pl/consumer/20041025/index.html Dodano po 18 [minuty]: a tu przytocze teraz fragmenty wypowiedzi z innych for moze komus sie to przyda ;o)
"Zamienniki dopiero zaczynają się dla tego modelu pojawiać jednak nie są one wyposażone w chip. Z oryginalnego kartridża należy więc zdemontować chip i zamocować go na zamienniku a następnie poprzez przyciśnięcie i przytrzymanie przez 5 sekund przycisku wznowienia druku wyłączyć monitoring atramentu w drukarce. Po tej operacji będą działać one prawidłowo. Kartridże kompatybilne dla Canon IP4200 marki Printeria dostępne będą na przełomie września i października."
czy ktos próbował tak zamieniac ?
"Tak jak wspomiał kolega "Zdzichu", nie ma problemu z napełnianiem, jest ono analogiczne jak w przypadku kartridży BCI-3/5/6. Instrukcję, jak należy wykonać tę operację możesz pobrać z:
ftp://ftp.inktec.home.pl/download/instrukcje/BKI-6030B.pdf"
"Cały problem to chip który został zainstalowany w kartridach CLI i PGI, na razie nie jest znana sposób jego kasowania a prace na skonstruowaniem "pirackiego" odpowiednika idą powoli, z informacji otrzymanych na targach potrwają jeszcze ok. juz . Udało się już zrobić taki odpowiednij jednak nie działał on jeszcze w 100% prawidłowo, były modele drukarek które nie chciały z nim pracować. Pozostaje więc czekać ..."