Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Ariston LSE 620 T

bogdan46 17 Wrz 2006 13:42 7225 31
  • #1 17 Wrz 2006 13:42
    bogdan46
    Poziom 9  

    Mam problem ze zmywarką. W chwili obecnej na niezałączonym programie czyli pokrętło jest na resecie po krótkim czasie zmywarka się załącza. Miga pierwsza dioda z lewej. Po rozłączeniu położeniu zmywarki na boku wraca do normy. Ale gdy uruchomię obojętnie jaki program wodę bierze do oporu aż się zaczyna wylewać ze zmywarki. Po wyłączeniu i powtórnym załączeniu bierze wodę dalej. żeby tą wodę wypopmpować muszę wtyczkę wyjąć z gniazdka i włożyć ją odwrotnie. Wypompuje wodę i za chwilę zacznie migać dioda też pierwsza. Znów na resecie się załącza. Czy to wina programatora? A mozę to wina węża spustowego bo ma małą dziurkę w połowie?proszę o pomoc

    0 29
  • #2 17 Wrz 2006 20:44
    eeban
    Specjalista AGD

    sprawdź układ hydrostatu i sam hydrostat znajduje się on za prawym boczkiem zmywarki przeczyść rurkę która wychodzi z niego oraz otwór z drugiej strony tego weżyka.Miganie kontrolki sygnalizuje załączenie systemu auastopu z powodu zalania>>>>spowodowanego przelaniem(za wysoki poziom wody)

    2
  • #3 24 Wrz 2006 19:06
    bogdan46
    Poziom 9  

    próbowałem sprawdzić ty;ko problem z tym że nie wiem dokładnie który to jest hydrostat.ężyki sprawdziłem prawie wszystkie prócz tych które są zaciskane.Muszę kupić nowe zaciski gdyż tamtych juz nie użyje powtórnie

    0
  • #5 13 Lis 2006 19:45
    bogdan46
    Poziom 9  

    aczy ta wskazana część znajduje siępod zmywarką bo coś podobnego znalazłem i wychodzi 1 wężyk

    0
  • #7 12 Sty 2007 21:10
    bogdan46
    Poziom 9  

    Witam ponownie.Nadal mam problem z tą zmywarką.Zmieniłem hydrostat który był uszkodzony. Zmywarka pobiera wodę do pewnego poziomu i kiedy powinien załączyć sie program mycia słychać tylko buczenie . Poczatkowo woda sie troszke przelewa przez dolne smigiełko jesli tak nazwę.Niewiem czy nie poszła jakaś cewka? Wypompowuje wodę normalnie. A czy moze dokładnie wysuszyć silnik bo może uległ wcześniej troche zalaniu?

    0
  • #8 12 Sty 2007 21:44
    andrzej-jur
    Poziom 16  

    Witam
    Buczy-napewno pompa myjąca?
    Jeżeli tak jest,to wezwij serwisanta?
    Gdybyś sam chciał spróbować,to zdemontuj pompę,która znajduje się
    w tylnej części zmywarki.Musisz przeprowadzić demontaż pompy i
    sprawdzić co jest przyczyną zablokowania.Mogą być dwie przyczyny;
    1.W turbinie pompy-twardy przedmiot,
    2.Pompa stała dłuższy czas w wodzie i w prześwicie pomiędzy twornikiem,
    a stojanem powstał nagar z korozji.
    Powodzenia
    Andrzej

    0
  • #9 12 Sty 2007 22:38
    eeban
    Specjalista AGD

    jak wyżej
    warto jeszcze sprawdzić kondensator 5µF

    0
  • #10 13 Sty 2007 13:43
    bogdan46
    Poziom 9  

    pompę sprawdziłem kondensator wymieniłem i nic wody nie pompuje.Niewiem czy dokładnie sprawdziłem pompe bo myślę że to jest ta pod spodem z uzwojeniem i turbinką. ogólnie wirnik sie kręci. jest jeszcze cos podobnego w głębi ale tamta chyba przekazuje na górę na górny koszyk.

    Dodano po 37 [minuty]:

    żle sie troszkę wyraziłem wody pompa nie pompuje przy myciu do górnego koszyka pocisnie do połowy rurki z tyłu zmywarki i przestaje pracowac. za chwilę znów itd..... grzać wode grzeje,wypompowuje ładnie.Co mam jeszcze sprawdzić?

    0
  • #11 13 Sty 2007 16:10
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Z tego co widać to zmywarka pobiera za mało wody.Ten nowy hydrostat ma te same parametry?

    0
  • #12 13 Sty 2007 16:54
    bogdan46
    Poziom 9  

    też mi sie tak wydaje że za mało kupowany był w serwisie aristona podałem model zmywarki itd
    Musze chyba oddać ja do serwisu.Chyba ze podkręcić hydrostat?

    0
  • #13 13 Sty 2007 17:07
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Z tym podkręcaniem można się pobawić ale bardzo uważnie.Naruszysz plomby to jest po gwarancji.

    0
  • #14 13 Sty 2007 17:26
    bogdan46
    Poziom 9  

    najlepiej to zrobie może próbe doleję ręcznie wody jak zakończy pobieranie i zobaczę czy sie uruchomi bo podkrecenia to sie troszkę boje nawet niewiem dokładnie w która strone i są chyba dwa pokrętła.Lepiej chyba zareklamować

    0
  • #15 13 Sty 2007 17:31
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    To chyba najlepsze rozwiązanie;będziesz miał pewność.Powodzenia.

    1
  • #16 13 Sty 2007 17:39
    bogdan46
    Poziom 9  

    dolałem wody i nie poszła.Za chwile wypompowała i konntrolka miga czyli pokazuje ze jest zalana

    0
  • #17 13 Sty 2007 18:09
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dolałeś za dużo.

    0
  • #18 13 Sty 2007 18:12
    eeban
    Specjalista AGD

    jak kupiłes hydrostat to był na nim kod 54841 lub zamiennika 63 834 ?

    weź tą pompę zanieś do sprawdzenia pewnie uzwojenie ma skrót

    0
  • #19 13 Sty 2007 19:33
    bogdan46
    Poziom 9  

    zawiozę chyba całą zmywarkę bo do serwisu aristona mam 40 km. a nie chcę brać kogoś kto mi powie ze on sie zna na wszystkim.Chociaż i tacy też są

    Dodano po 2 [minuty]:

    A zapomniałem nadmienić że coś jest nie tak bo upaliło mi wtyczkę

    Dodano po 8 [minuty]:

    z jakim mniej wiecej kosztem należy sie liczyć w razie zakupu nowej pompy?

    0
  • #20 13 Sty 2007 20:23
    andrzej-jur
    Poziom 16  

    witam
    p.Bogdanie ile w konicu tej wody nabiera zmywarka,można to określić?
    Poziom wody nie powinien przekroczyć wywiniętej krawędzi w zbiorniku wody [patrz w dolnej części drzwi].Ja jeszcze sprawdziłbym czy drożny jest układ ustalania poziomu wody.Rurkę igielitową zdjąć z hydrostatu i przewodu wychodzącego ze zbiornika wody-sprzawdzić czy nie jest zablokowana.Przewód wychodzący ze zbiornika przeczyścić cienkim a dłuższym drutem[najlepiej dopasować prawie do tego otworu].Po wyczyszczeniu zamontawć i powtórzyć nabieranie wody.W momecie kiedy będzie pracowała pompa myjąca,a widać to na tylnym przewdzie ,który doprowadza wodę do górnego spryskiwacza.Zakładając,że woda nabrana jest prawidłowo,a nie przelewa górnym natryskiem i słabo dolnym.Przypuszczam w dalszym ciągu,że pompa myjąca nie wchodzi na pełne obroty z powodu zalania jej wodą-należy ją wysuszyć za pomocą bardzo dobrej suszarki do włosów lub termowntylatora.
    Powodzenia
    Andrzej
    Wtyczka napewno upaliła się ze słabego zestyku w gniazdku.

    0
  • #21 13 Sty 2007 22:09
    bogdan46
    Poziom 9  

    zmywarka pobiera tyle wody że ledwo zakrywa dno.Przedtem kiedy była sprawna pobierała dużo więcej.Tu mam własnie porównanie.Jeszcze spróbuje podsuszyć ten silnik od pompy[ posprawdzam wszelkie wężyki ale przepływ raczej jest dobry.

    0
  • #22 13 Sty 2007 22:45
    andrzej-jur
    Poziom 16  

    Skoro jest woda to hydrostat działa.Po pewnym czasie będzie grzała wodę.Ilość wody jest wystarczająca!Skupmy się na tym czy pompa dobrze podaje ciśnienie wody.Podczas pracy pompy myjącej słychać
    jest pracę ramion spryskiwaczy,jak strumień wody uderza o kocioł wodny.
    Chciałbym zapytać czy silnik pompy był zamoczony,to widać powanience
    dolnej/czyli spód zmywarki/.Wtedy w czasie pracy pompy myjącej zostały
    zalane cewki silnika i nastąpiło zwarcie międzyzwojowe-to awaria-stąd brak ciśnienia wody.Pozostało Tobie jednak wygrzanie silnika,może coś uratuje się?
    Powodzenia
    Andrzej

    0
  • #23 13 Sty 2007 23:07
    bogdan46
    Poziom 9  

    widać jest ż e był od spodu w wodzie bo nawt pozostałości rdzy.jutro podsuszę jeszcze. moze ruszy

    Dodano po 2 [minuty]:

    Ramiona spryskiwaczy raczej nie pracuja.woda się tylko lekko przelawa przez dolne ramiona

    0
  • #24 13 Sty 2007 23:24
    andrzej-jur
    Poziom 16  

    Silnik pompy myjącej nie ma właściwych obrotów?
    Sprawdź jeszcze jutro czy twornik z turbiną swobodnie obraca się.
    Mimo wszystko wymontowałbym pompę myjącą i przeprowadził demontaż;
    -susząc stojan,
    -przeczysiłbym skorodowane miejsca,a w szczególności pomiędzy stojanem,a twornikem,
    -przesmarowałbym miejsca ruchome,
    -miejsca skorodowane lleko nawilżyłbym olejem technicznym.

    Pozdrawiam
    Andrzej

    0
  • #25 13 Sty 2007 23:58
    bogdan46
    Poziom 9  

    a mam jeszcze pytanko pompa ta nie pracuje bez przerwy zadziała ok sek i za jakieś 10-15 sek znów sie chce uruchomić.Wydaje mi sie że chocby to powinna buczeć bez przerwy

    0
  • #26 14 Sty 2007 09:21
    eeban
    Specjalista AGD

    Kolego ten post się rozrośnie w nieskończoność ?>>>
    1.kup w serwisie korpus pompy >>>wystepuje jako zamiennik
    2.zanies silnik pompy do zakładu gdzie przezwajają>>tam sprawdzą lub przezwoją
    3.skończ eksperymenty w stylu dolac wody >>>uszkodzisz coś wiecej
    4.wróć do punktu 1 jeśli myślisz że nie potrzeba wymienić korpusu .>>korpusy w tych pompach dość czesto sie psują po zdemontowaniu będzie widac.

    pozdrawiam eeban

    0
  • #27 14 Sty 2007 10:46
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #28 14 Sty 2007 11:33
    bogdan46
    Poziom 9  

    korpus pompy już odkręciłem{na śrubie którą sie dokręca do silnika jest dość duży luz i nie wiem dokładnie czy taki ma być.Z silnikiem jadę jutro do sprawdzenia ale po moich oględzinach będzie raczej przezwajany.A ze dużo piszę to chyba lepiej O ile wiem to dzięki postom fora istnieją.

    0
  • #29 14 Sty 2007 12:54
    eeban
    Specjalista AGD

    bogdan46 napisał:
    korpus pompy już odkręciłem{na śrubie którą sie dokręca do silnika jest dość duży luz i nie wiem dokładnie czy taki ma być.Z silnikiem jadę jutro do sprawdzenia ale po moich oględzinach będzie raczej przezwajany.A ze dużo piszę to chyba lepiej O ile wiem to dzięki postom fora istnieją.


    fora są po to byś się nie męczył Zmywarka Ariston LSE 620 T pozdrawiam eeban

    0
  • #30 14 Sty 2007 18:15
    andrzej-jur
    Poziom 16  

    To częste wyłączanie się pompy wskazuje,że silnik pobiera za dużo prądu-w tym momencie zadziałał automatyczny bezpiecznik,który jest zamontowany w układ zasilania.Gdyby jego nie było to już na samym początku waliłby bezpiecznik prądowy oraz mogłoby dojść do zwarcia uzwojeń silnika w momencie zalania.W związku z tym pozostaje tylko zrobić to co w poprzednim poście pisałem lub po demontażu silnika zauwżysz,że jedna cewek jest przebarwiona-przepalona.Wtedy nadaje się
    tylko do przezwojenia lub wymiany na nowy.Koszt nowego to;około 350PLN.
    Pozdrawiam
    Andrzej

    0