Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Protel 99SE - jak zlikwidować ramkę? Skąd brać biblioteki?

adasb 17 Sep 2006 14:43 1927 9
Renex
    adasb
    Level 14  
    Cześć.
    Jak można zlikwidować ramkę w dolnym prawym roku edytora schematów.
    Skąd mozna sciągnąć jakieś biblioteki elementów do edytora schematów i PCB.
    Z góry dzieki za pomoc
    Pozdrawiam
  • Renex
    Tdv
    Level 34  
    Ramke? CHodzi CI o tabelke rysunkową?
    Design -> Options -> Title block, trzeba odznaczyć krateczkę.
    Co do bibliotek temat poruszany wiele razy - przeszukaj forum.
  • Renex
    adasb
    Level 14  
    Fajnie dzieki bardzo.
    Mam jeszcze jedno pytanko :
    Jak mam łączyć kilka elementów które mam na schemacie a są one w jednej obudowie. Używam transoptorów i na schemacie są wykorzystane 2 sztuki - Jak mam je oznaczyć ze są one w jednej obudowie DIP16.
    Tdv
    Level 34  
    Każdy z takich elementów jest w bibliotece podzielony i składa się z tylu wewnętrznych części ile trzeba.
    Jak klikniesz dwa razy na dowolnym elemencie schematu masz pozycję Part i tam wybierasz, który element chcesz, a program automatycznie przypisuje właściwe numery wyprowadzeń (jest to określone w bibliotece).
    adasb
    Level 14  
    Ale w mojej bibliotece nie ma tego elementu jakiego potrzebuje i chce sobie go sam stworzyć tylko nie wiem jak mam połączyć 4 transoptory zeby były w jednej obudowie DIP16.
  • Helpful post
    Tdv
    Level 34  
    Jak stworzysz sobie element w bibliotece (np. pierwszy z 4 transoptorów) to będąc w edycji tego elementu robisz Tools -> New Part, otwiera Ci się pole robocze do narysowania drugiej części (kolejny transoptor z odpowiednimi numerami przy wyprowadzeniach). Jka to zrobisz możesz dołożyć kolejną New Part i tak do momentu aż zrobisz ich tyle ile jest w fizycznym podzespole.
    Po lewej nad okienkiem Group masz dwie strzałki [<][>] i po lewej napis Part - tymi strzałkami możesz sobie przełączać poszczególne części podzespołu (zmieniać aktywną część).
    adasb
    Level 14  
    Dzieki bardzo za pomoc. Jestem wdzięczny.
    Pozdrawiam.
    adasb
    Level 14  
    Kopiując element pomiędzy bibliotekami wykorzystuję standartowy skrót zaznaczam element i wciskam CTRL+C. Element staję się podświetlony na żółto. Jak można zlikwidować te podświetlenie ? Nie mam już pomysłów jak to zrobić.
    Tdv
    Level 34  
    W pasku zadań masz ikonke DeSelectAllObjects, wtggląda jakby taki dziwny X żółto-szary, umieszczona standardowo pomiędzy prostokątem (zaznacz), a krzyżykiem (przenieś z punktem odniesienia), choć to się może zmienić bo w końcu te ikony można samodzielnie układać.
    adasb
    Level 14  
    Jeszcze raz dzieki bardzo.