Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

STASSFURT 67-5423

tomik 06 Jul 2003 10:40 2820 24
  • #1
    tomik
    Level 17  
    Witam

    Po pierwszym włączeniu słychać było jak przetwornica próbkuje. Odłączyłem, więc tranzystor odchylający i podłączyłem żarówkę 40W. Przetwornica odpaliła. Nie posiadam schematu, ale na płycie są opisanie niektóre napięcia. Wszystkie są odpowiednie. Sprawdziłem, więc tranzystor odchylający BU 208A. Okazało się, że jest uszkodzony (jest na nim przejście 90omów między bazą a emiterem) Włożyłem nowy i włączyłem TV. Teraz przetwornica normalnie się załączyła jednak nadal niema wysokiego i w ogóle telewizor milczy. Sprawdziłem wszelkie rezystory i półprzewodniki po stronie wtórnej – wszystko sprawne. Nie wiem, czego się teraz uczepić. Podejrzewam trafko lub powielacz.

    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
    Tomasz
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    RM
    Level 21  
    Schemat moge przeslac .Bardzo czesto psuje sie trafopowielacz UHA111
  • #3
    tomik
    Level 17  
    Bardzo bym prosił o ten schemat. Można przesłać na mój e-mail – swia(malpa)interia.pl
    Dziękuję!
    P.S. Czy można jeszcze kupić takie trafko i ile kosztuje?
  • #4
    jasfasola
    Level 12  
    Zamiennik: HR5663 sprawdzone
    UHA... to tylko chyba muzeum:-)
  • #5
    marian-48
    Level 21  
    Takie trafo znajdziesz w Cybor-Tech . Zobacz www.cybor-tech.com.pl

    _____________________________________

    pozdrawiam marian-48
  • #6
    tomik
    Level 17  
    Dzięki za informacje na temat tego trafa. Hmm... to trafko kosztuje ponad 60zł a ja nie jestem pewny czy to faktycznie to. Czy jest możliwość jakoś to sprawdzić?
  • #7
    zdzich42
    Level 40  
    Sprawdzić trafo - trzeba koniecznie! Najlepiej testerem trafopowielaczy i transformatorów. Jeśli nie masz ........może ktos Ci sprawdzi. A tak poza konkursem, masz napięcie na kolektorze tego tranzystora co go wymieniałeś? skoro było 90 ohm między CE to może uszkodził się jakiś rezystor zabespieczający to napięcie?
  • #8
    marian-48
    Level 21  
    "tomik" w Cybor-Tech to trafo kosztuje 32,00zł - szukaj UH111 to jest to samo co UHA 111.
    ________________________________________

    pozdrawiam marian-48
  • #9
    tomik
    Level 17  
    Witam ponownie

    Dziękuję za szybkie odpowiedzi:) Niestety, ale nie posiadam testera trafopowielaczy a tak na marginesie – ile taki tester kosztuje i gdzie można go kupić?

    Jak już pisałem wcześniej mierzyłem wszystkie rezystory i żaden nie jest przerwany. Po podłączeniu żarówki 40W napięcie na kolektorze wynosi 136V. Napięcie to jest lekko zaniżone, bo według oznaczeń na płycie powinno być 138V. Ale o 2V niższe napięcie mogłoby powodować ze TV nie chce wystartować?

    Pozdrawiam
    Tomek
  • #10
    RM
    Level 21  
    Napiecie linii jest OK moze masz brak sterowania. Schemat zeskanuje i wysle
  • #11
    vitel
    Level 14  
    Powielacz łatwo sprawdzić ,wystarczy go odłączyć od trafa,powinno się pojawić wówczas wysokie nap. na odłączonej końcówce trafa,jeśli się nie pojawia przyczyna leży gdzieś indziej.Przy uszkodzonym trafie najczęściej nap. zasilające linie jest zaniżone a BU 208 grzeje się bardzo już po krótkim czasie.Jeśli te objawy występują napewno jw\est uszkodzone trafo.
  • #13
    tomik
    Level 17  
    Witam

    „RM” – dzięki wielkie za schemat! Napięcia dobre. Rezystory, diody dobre (sprawdzałem wyciągając z płytki).
    Sprawdziłem także powielacz tak jak opisuje „vitel”. Po włączeniu tranzystora odchylającego i załączeniu TV napięcie lini spada do 60V i tranzystor się grzeje. Czyli wychodzi, że trafo.

    Aha jeszcze jedno pytanie odnośnie tego zamiennika HR5663. Jak go kupie to nie będzie trzeba robić żadnych przeróbek tak? To jest dokładnie to samo tylko, że z powielaczem dobrze mówię?

    Dziękuję wszystkim za cenne porady:-)
    Pozdrawiam
    Tomasz
  • #14
    User removed account
    User removed account  
  • #15
    tomik
    Level 17  
    Przyznam, że z tym transformatorem od Heliosa to ciekawa sprawa:) Akurat posiadam sprawne trafo od tego TV.
    Czy ktokolwiek z kolegów próbował robić kiedyś takiej przeróbki? Może spróbuję?
  • #16
    User removed account
    User removed account  
  • #17
    tomik
    Level 17  
    Witam

    Panowie na razie sukces! :) Szybko udało mi się zlokalizować gdzie mają być, jakie nóżki w trafie z Heliosa. Podłączyłem i w końcu TV odpalił! :D Obraz na razie jest bez ostrości i trochę słaby, ale myślę, że uda się to skorygować. No i tak jak pisał "Siwy %%" bardzo grzeje się układ E-W. Nie wiem, który to kondensator zmienić i na jaką przybliżoną wartość?

    Dziękuję
    Tomasz
  • #18
    User removed account
    User removed account  
  • #19
    tomik
    Level 17  
    Witam ponownie

    Znalazłem ten kondensator (temperatura się zmniejszyła) dodatkowo dałem trochę większy radiator i myślę, że będzie ok. Obraz bez problemu udało mi się wyregulować.
    Telewizor chodzi już ponad godzinę i wszystko jest w porządku :D

    Mam jeszcze jedno pytanie – mianowicie, kiedy wyłączam TV z wyłącznika sieciowego to po włączeniu wszystkie regulacje jasności, kontrastu i koloru są bardzo zniżone. Trzeba po prostu za każdym razem odnowa ustawiać. Czy to tak ma być? Czy może trzeba jakoś to wpisać do pamięci?

    „Siwy %%” – jestem Ci niezmiernie wdzięczny !
    Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się jakoś pomóc Tobie.
    Chociaż Twoja wiedza na pewno daleko odbiega od mojej, ale kto wie? :wink:

    Pozdrawiam serdecznie
    Tomasz
  • #20
    User removed account
    User removed account  
  • #21
    tomik
    Level 17  
    Witam serdecznie!

    Dzisiaj TV został zabrany przez (myślę) zadowolonego klienta:-)
    Nie znalazłem tam żadnych ustawień pamięci czy coś w tym stylu.

    I to jest właśnie piękne! Bezinteresowna pomoc. W miejscu gdzie mieszkam jest trzech elektroników, ale jeszcze nigdy nie uzyskałem od nich żadnych porad.
    Dobrze, że są jeszcze ludzie chętni pomóc. I ja się z pewnością do Nich dołączę.

    Raz jeszcze dziękuję za wszystko i życzę udanych napraw!
    Pozdrawiam
    Tomasz
  • #22
    Towr
    Level 18  
    Chciałem zapytać, ponieważ mam taki sam TV w naprawie. Właściwie to jest on już naprawiony (wymiana elektrolitów w przetwornicy) jest tylko jeden mały problem, który mnie nurtuje. Po włączeniu telewizora obraz pokazuje się dopiero po minucie. Wymieniałem też elektrolity po stronie wtórnej. Tam żarzenie zrobione jest z wyjścia trafka od przetwornicy. Napięcia wszystkie się zgadzają. Czy to może tak ma być?? Po dłuższym rozgrzaniu telewizor załącza się po 40 sekundach. Jeśli włączy się go po nocy to trzeba czekać ponad minutę.

    Dziękuję
    Piotrek
  • #23
    Towr
    Level 18  
    Błagam czy ktoś może mi odpowiedzieć na moje poprzednie pytanie?
    Pilne!
  • #24
    User removed account
    User removed account  
  • #25
    amik9m
    TVs specialist
    Do Towr :

    Spróbuj grzać/studzić tylko szyjkę kineskopu; jeżeli jej temperatura będzie miała wpływ na to, kiedy pojawia się obraz, to wiadomo, o co chodzi.
    Może pomóc zwiększenie napięcia Us2 kineskopu.
    Ot ma kontrolę poboru (także braku poboru) prądu kineskopu - w TDA4580.

    Pozdr.
    amik9m