Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elemis 5515T. Po włączeniu słaby obraz i dźwięk. Przez AV OK

21 Wrz 2006 09:14 1534 5
  • Poziom 15  
    Witam serdecznie
    Gdy włączam telewizor muszę czekać aż się nagrzeje by rozpocząć oglądanie.
    Objawy:
    Po załączeniu pojawia się obraz, który przesuwa się w górę i w dół (skacze)
    A dźwięk zanika. Telegazeta nie daje się odczytać.
    Zobacz fotkę.

    Natomiast, gdy korzystam z magnetowidu i gniazda AV nie mam takiego problemu. Po włączeniu mogę natychmiast używać telegazety i cieszyć się dobrą jakością obrazu i dźwięku.
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Witam i przepraszam że wcinam się w temat ale to sprawa niecierpiaca zwłoki na schemacie oto link http://marcek20.ovh.org/zaplon.html (schemat zapłonu tyrystorowego ) są kondensatory 1u i 0,22u jak one są wpięte bo wg schematu szeregowo ale to bez sensu bo kondensator w szeregu w układzie pradu stałego nie przewodzi ,może źle czytam schemat ?
  • Pomocny post
    Moderator
    Odnośnie zapłonu - przez te kondensatory przechodzą impulsy otwierające tyrystor oraz na cewkę, żeby spowodować przeskok iskry. Co do Elemisa - najprawdopodobniej do wymiany kondensatorki elektrolityczne przy scalaku p.cz.
  • Poziom 15  
    Cytat:
    kondensatorki elektrolityczne przy scalaku p.cz.


    proszę o podanie parametrów tego scalaka
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    wymień 2,2µ obok tda8305
    pozdr
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Inne przy tym TDA też sprawdz,podstaw.