Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zawieszenie góre głośników - gumowe czy piankowe?

kasajes 21 Sep 2006 23:00 18375 14
    kasajes
    Level 10  
    Witam! prawie wszędzie teraz spotyka się kolumny z głośnikami jak i same głośniki z zawieszeniem gumowym? ja mam właśnie dylemat w tej kwestii, a mianowicie czy taki głośniczek z gumowym zawieszeniem górnym nie będzie sie mniej wychylał niż głośnik z zawieszeniem piankowym przy tej samej amplitudzie? Tak na chłopski rozum, wydawalo by się, że pianka ma "wiekszą" bezwładność niz guma, tzn. wychylenie byłoby wieksze niz glosnik z gumowym resorem. Tym bardziej mnie to interesuje, iż mam do regeneracji dwa głośniczki tonsilowskie 20/35/1 8ohm i zastanawiam się na wyborem bądź to nad wymianą resorów bądź nad wymianą samych głośników, ale z jakimi resorami?
    Gilotyn@
    Level 30  
    jak regenerowac tonsile to tylko na piance nie na gumie.
    AVG
    Level 30  
    Gilotyn@ wrote:
    jak regenerowac tonsile to tylko na piance nie na gumie.
    tu kolega ma racje nie zakładaj do tonsila zadnej gumy wyłacznie pianka nie rób z naszej polskiej rodzimej produkcji chińszczyzny
    patrykdud
    Level 22  
    Witam, pozwolę sobie podczepić się pod temat.

Chciałbym zregenerować GDN 20/40. Uszkodzone jest tylko zawieszenie górne więc wystarczy je wymienić ale mam problem:
    zewnętrzna krawędź membrany jest wywinięta ku dołowi i nie wiem za bardzo jak dokleić tam piankę. Czy potrzeba pianki o dostosowanym kształcie? bo nigdzie nie znalazłem z takim przetłoczeniem.

Jeśli ktoś regenerował coś podobnego poproszę o poradę.
    marek1024
    Level 16  
    Najlepszy sposób na regeneracje zdeformowanej membrany to zwilżenie jej gorącą parą wodną i naożenie na metaowy lub inny stożek odpowiadający jej ksztaltom.odczekanie aż wyschnie i gotowe. Co do resorów to pianka według mnie najlepsza, a w tonsiach to wręcz konieczna.. :)
    Wejper
    Level 15  
    pewnie macie rację, ale nie można zapominać, że guma praktyczniejsza :D
    Caleb_
    Level 33  
    a co w niej praktyczniejszego?
    marek1024
    Level 16  
    Może nie praktyczniejsza, ale napewno trwalsza, :)
    tabaluszek
    Level 23  
    dzisiajsza pianka wytrzymuje bardzo długo nie ta co z prl-u
    Caleb_
    Level 33  
    Quote:
    Może nie praktyczniejsza, ale napewno trwalsza, Smile
    a skad wiesz ile wytrzyma ta chinska guma? pianki zywot to 10-15 lat, a to (przynajmniej dla mnie) jest kawalem czasu i raz na te 10 lat jestem w stanie wydac 10zl na zawieszenie...
    kasajes
    Level 10  
    Witam ponownie, troche ten wątek puscilem w samopas, ale powrocilem do niego. Dzisiaj byłem u speca który regenruje głośniki. Na moje pytanie czy zawieszenie górne jest piankowe czy gumowe ku mojemu zdziwieniu odparł, iż teraz robi sie regeneracje tylko na gumie, dodając, ze charakterystyka takiego głośnika sie polepsza (???).
    w sumie nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie czy wychylenie głośnika na gumie i na piance przy tej samej amplitudzie jest takie samo?
    ktos ma mozliwosc zbadania tegoz zjawiska?
    pozdrawiam
    marek1024
    Level 16  
    Guma bardziej sprężynuje i jak na moje jest beeee.... Ale też do końca sam nie wiem
    Ptolek
    Level 36  
    Rozumiem że chodzi o wychylenie membrany przy tej samej amplitudzie sygnału (bo może być też amplituda wychylenia membrany w mm). Generalnie jeżeli zawieszenie jest sztywniejsze, to wychylenie nieco się zmniejsza, ale nie tu tkwi główny problem, bo można zrobić zawieszenie gumowe mniej sztywne od jakiegoś tam piankowego (o większej podatności). Problem w tym że gumowe jest generalnie cięższe, co zmniejsza efektywność głośnika, i może, choć nie musi, zmniejszać częstotliwość rezonansową. Jeśli chodzi o "bezwładność" to raczej złe określenie.
    Nie wiem czemu wszyscy się uparli na gumę. Nie można powiedzieć że jest gorsza, zależy od zastosowania głośnika, ale np. gumowe zawieszenie w GDM18/80 to wg. mnie zbrodnia. Taki "spec" od regeneracji nie powinien dawać gumowego zawieszenia, nawet gdyby charakterystyka się polepszała - może właściciel wolał tą gorszą, albo ma do niego obudowę br i powstanie jakieś ohydne podbicie? Jeszcze sprawa tanich membran z gumowym zawieszeniem - kiedyś tak zregenerowałem GDN16/15 kumplowi, bo chciał tanio... w efekcie wcale nie było więcej basu a w zakresie średniotonowym powstały jakieś dziwne rezonanse, które przeszkadzają w słuchaniu. Regeneracja to przecież nie przeróbka, i powinna możliwie nie zmieniać parametrów oryginalnego głośnika.
    kasajes
    Level 10  
    głośniki pojechały do serwisu tonsila, są naprawione na piance
    temat zamykam