Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kino domowe Yamaha SW-P30. Satelitki nie działają, główny głośnik gra.

21 Sep 2006 23:01 3000 15
  • Level 16  
    Posiadam kino domowe Yamaha SW-P30 glowny glosnik chodzi bez problemu lecz satelitki nie dzialaja.Satelitki po poldaczeniu do wzmacniacza dzialaja wiec sa dobre.Nie wiem co jest grane nie widac zeby cos bylo spalone lub uszkodzone w sposob mechaniczny. Za wszystkie porady z gory wielke dzieki.
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.30] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Level 23  
    Witam przyczyn moze być wiele, ze nie słychać satelit po pierwsze jak masz skonfigurowany wzmacniacz (ustawienie poziomów poszczególnych kanałów)
    moze w menu są wytłumione surroundy.
    Po drugie musisz powiedzieć jaki sygnał podłączasz pod ten wzmacniacz/amplituner i w jaki sposób.
    We wzmacniaczach yamahy są różne konfiguracje odsłuchu musisz być pewien, ze cos nie jest przestawione np. na odsłuch stereo grają wtedy jedynie 2 kanały.
    No i moze podstawowa sprawa czy sygnał jaki dostarczasz do yamaszki zawiera informacje o kanałach surround.

    Niewykluczone jednak ,że jest cos uszkodzone "fizycznie" ale narazie sprawdz konfiguracje sprzetu i sygnał jaki do niego dostarczasz.

    Pozdrawiam Michał
  • Level 16  
    Sygnal dostaraczam z kompa ale jak poadlaczalem do TV to takze nie dzialal. Wpinalem nawet na kazdy osobno i przy zadnym wejsciu zero czegokolwiek ani szumu ani nic.
  • Level 23  
    A czyli podłączasz do wzmacniacza sygnał 6 chinchami dobrze zrozumiałem??
    i podajesz np na kanał SL in sygnał kanału lewego przedniego i nic nie słychać...
  • Level 16  
    Stylu sa dwa chinche jeden kanal lewy i drugi kanal prawy. Do lewego daje sygnal ze wzmacniacza a na prawy bezposrednio z karty dziwkowej. I po takim podlaczeniu dziala tylko glosnik glowny a satelitki wogole sie nie odzywaja.

    Dodano po 12 [minuty]:

    A jak tam sa dwa wejscia chinchin i nad tym jest osiem tych zaciskow gdzie 4 to wejscia. Gdy podpiolem wejscie do tych zaciskow to satelitki dzialaja ale nie reaguja na przykrecanie glosnosci tym potencjometrem co jest z tylu obodowy czy to normalne ????

    Dodano po 3 [minuty]:

    Sorki pomylka te 8 zaciskow to wszystko to sa wyjscia na satelitki wejscie sygnalu to tylko te dwa chinchiny.
  • Level 23  
    Jak są wejscia kanału lewego i prawego to jest wejscie stereo podając sygnał na te wejscia powinny ci grac kanały przedni lewy i prawy powinien grac subwoofer. Gdy masz włączony jakis efekt w stylu hala, kościół (jakis procesor dzwieku) to powinny sie odezwac satelity czyli głośniki tylne takzwane surroundy.
    Nie rozumiem zabardzo opisu Twojego podłączenia piszesz ,ze podłączasz wzmacniacz pod wejscie no to jak? wyjscie wzmacniacza podłączasz pod jego wejscie ?
    Głosnik główny u ciebie to jaki głośnik sprecyzuj jest to u ciebie głośnik centralny ( srodkowy) czy moze subwoofer lub jakis inny??
    Pozdrawiam.
  • Level 16  
    Oki to od poczatku postaram sie wszystko jak najlepiej wytlumaczyc. Jak sa wejscia do kina domowego lewy i prawy to podpiolem tam wyjscie z karty dziwkowej z kompa (tak jakbym zamisat glosnikow podpiol kino). I po podpiecu wszystkich glosnikow do kina gra tylko subwofer zadne gniazdo wyjsciowe z tylu kina domowego nie dziala.
    Pozdrawiam
  • Level 23  
    A jak przełączysz na inne źródła np. dvd czy tuner to wszystkie głośniki grają?
  • Level 16  
    Nie tamte wogole sie nie odzywaja, tylko subwofer dziala i nic po za tym.
  • Level 23  
    No to sprawdź na pierwszy ogień połączenia głosników z reguły w kinach jakos jest to logicznie opisane np zacisk (+) głosnika jest jakiegos tam koloru a zacisk (-) tego głosnika z reguły czarny.
    Sprawdź czy nie jest włączona jakaś funkcja mutingu.
    Napewno masz taką funkcje na pilocie test po w cisnieciu jej powinien przemieszczac sie szum pokolei po wszystkich kanałach.

    Narazie tyle mi przychodzi do głowy.

    Napisz jeszcze czy kiedykolwiek działało to kino czy takie objawy są od nowości.
  • Level 16  
    Połaczenia glosnikow sa dobre, jak bylo nowe to chodzilo a teraz nie dzialaja zadne glosniki oprucz subwofera tak jakby wogole nie dostawaly sygnalau wyjsciowego na zaciski. Raczej to bedzie jakas usterka elektroniki. Ale nie wiem od czego sie zabrac?
  • Level 23  
    Rozkrec i pierwsze co zrób to zobacz jakie tam siedzą końcówki mocy być może są one zrobione na tranzystorach w każdym razie obadaj czy jest prawidłowe zasilanie stopni końcowych mocy byc moze poszedł jakis bezpiecznik zasilający ten obwód ,a moze wogóle uszkodzony jest zasilacz.
    Gdy to już zrobisz spróbuj na wejscia poszczególnych kanałów ,bezposrednio na końcówki mocy, podac (oczywiscie poprzez kondensator sprzegający) jakis sygnał z zewnętrznego urządzenia np. generatora czy też z karty muzycznej i wtedy zobaczysz czy jakis sygnał pójdzie na głośniki.
    Gdy to już zrobisz pomyslimy co ew dalej.
    Pozdrawiam Michał.
  • Level 16  
    Nie wiem czy zasilacz jest dobry bo podaje napiecie 27.8 V a powinien 15V. a koncowka mocy to STK 4028 i jest tez 5 tranzystorow: dwa- C1815, dwa- A1015 i jeden C2240.
    Pozdrawiam Łukasz

    Dodano po 13 [minuty]:

    To ja bede sie juz zbieral wielkie dzieki za pomoc ;) jakbys wysmyslil cos co moglo sie zepsuc albo jak cos jeszcze sparawdzic to napisz. Jutro nadal bede probowal zlokalizowac usterke.
    Pozdrawiam Łukasz
  • Level 23  
    Znalazłem note katalogową tego układu STK 4028 co prawda stk 4030 ale to zamiennik posprawdzaj wszystko przedewszystkim zasilanie które powinno być +/-30V oraz układ mutingu.Załączam pdfa
    Pozdrawiam życze powodzenia
    Nie wiem o co chodzi z tymi punktami lepiej sobie sciągnij ze strony http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/S/T/K/4/STK4028V.shtml
    Attachments:
  • Level 16  
    Dzieki za opis tego ukladu. Sprawdzilem go i koncowka mocy jest dobra sygnal z niej wychodzi.
  • Level 23  
    To teraz weź i sprawdź gdzie ginie sygnał w torze przedwzmacniacza mozesz użyc do tego głosniczków aktywnych komputerowych ,zobacz do jakiego scalaka wchodzi sygnał z "chinchów" znajdź jego aplikacje w necie i zobacz czy na jego wyjsciach jest sygnał.Moze np nie ma zasilania na przedwzmacniaczu.
    Szukaj nieprawidłowosci w oparciu o noty katalogowe.

    Pozdrawiam Michał.