Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy tak wygląda przebieg przesterowanego wzmacniacza? PA300

22 Sep 2006 13:29 3103 25
  • #1
    User removed account
    User removed account  
  • #2
    przemo27
    Level 24  
    Witaj
    Czy przypadkiem układ zabezpieczenia się nie załączył i powstają te szpilki , tak to wygląda , mozesz odpiąc R22 i R23 i wtedy zobacz co się dzieje
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    przemo27
    Level 24  
    Jaka wartoś ma sygnał na wejściu NE5534 (tam tez jest zabezpieczenie) moze od niego idze ta szpilka , dodaj sygnał z wyjścia NE bezpośredni, tylko bez podpiętych koncowych zostaw tylko drivery
  • #5
    User removed account
    User removed account  
  • #6
    przemo27
    Level 24  
    Witaj
    Moze zainteresuje cie ten projekt , ja go nie robiłem ale wygląda całkiem ciekawie i jest w pełni na dyskretnych

    te mj15003 i 04 mozna dostać w akis na zakopianskiej85
    ale to napięcie +-68 to juz granica bezpieczenstwa dla tranów motoroli ,są do 140v mają 250W
  • #7
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    przemo27
    Level 24  
    Moze wzmak Janka (mam nadzieje ,ze sie pogniewa za wstawienie)

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1860500#1860500

    Co do podrabianych tranzystorów , kiedyś rozbierałem stka z diory (wcześniej był wymieniany ) i sie przeraziłem w środku nawet niektóre trany były nie przylutowane do końca dosłownie palcem można było je wyciągnąć a końcowe wyglądały wręcz komicznie ( kryształ 6X mniejszy od org. ) No ale to wtedy zabawne nie było (gdzie oryginał kupić)
  • #10
    User removed account
    User removed account  
  • #11
    przemo27
    Level 24  
    A gdzie kupowałeś ja tylko w akis i tam raczej mają ok Mam je w holtonie 400 nawet ich specjalnie nie parowałem sprawują sie dobrze

    Jeszcze jedno jakie napięcie podajesz na pa300 ?
  • #12
    User removed account
    User removed account  
  • #14
    User removed account
    User removed account  
  • #15
    przemo27
    Level 24  
    Robiłeś może pomiar bezpośrednio z wyjścia operacyjnego w momencie wejscia układu w przesterowanie ? te oscylacje przy braku koncowych to jest możliwe bo nie ma zadnego ich tłumienia , jak wygląda przebieg przed i za driverem (na bazach i emiterach t6 t7)
  • #16
    User removed account
    User removed account  
  • #17
    przemo27
    Level 24  
    Te diody nie obcinają przypadkiem przebiegu sterującego tranz t1 i t2 odpowiednio + amp i -
  • #18
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    #19
    przemo27
    Level 24  
    Fakt ,ze niektore układy z op są do bani . Te wartości przy driverach to janek odwzorował z jakiejś aplikacji ( cały jego wmak to jest składanka z paru innych)
  • #20
    User removed account
    User removed account  
  • #22
    User removed account
    User removed account  
  • #23
    TOMI
    Service technician RTV
    Pomimo że odpalasz bez obciążenia to te 56R w zasilaniu trochę za duże. Dopnij po nich 470uF do masy, albo zmniejsz je na 10ohm. Teraz sprawa tranzystorów mocy. Na pewno Toshiby są szybsze, a co za tym idzie może się wzbudzać a w aplikacji nie widzę kondensatorów odsprzęgających i jeśli jest to wzbudzanie, powinno pomóc. Warto poeksperymentować z pojemnościami między (B,C) T6 i T7 nawet do 100p. Wywalił bym pojemność C14 a wstawił dwie między (B,C) T1 i T3 tak ze 100p. A i C17 zmień na 100n.
    Proponuje jeszcze jeden mały eksperyment. Bezpośrednio na wejście Ic1 podawać precyzyjnie napięcie stałe +- 1V i sprawdzać co się dzieje na wyjściu mierząc oscyloskopem. Jeżeli będzie ok to wyeliminujemy problem tranzystorów podrabianych, przynajmniej napięciowo.
  • #24
    User removed account
    User removed account  
  • #25
    irek2
    Level 40  
    wzmacniacz ma ekstremalnie glebokie sprzezenie zwrotne i widac ze przy przesterze stopien sterujacy (opamp czy jakis tran) nasyca sie i bardzo dlugo wychodzi z tego nasycenia. Podejzewam ze przed przesterowaniem przebieg wyglada idealnie tylko samo przesterowanie to powoduje.
    Dlatego wlasnie juz nikt nie lubi glebokich sprzezen zwrotnych, daja super parametry pomiarowe ale czasem powoduje takie wybryki.
  • #26
    User removed account
    User removed account