Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Router AR800C2 w roli switcha do sieci z modemem Livebox

rcgeo 22 Sep 2006 22:55 1450 4
    rcgeo
    Level 11  
    Witam !
    Mam zamiar wziąść od tp liveboxa .
    Livebox ma tylko dwa gniazda ethernet i 1 Wifi na którym mi zależy. Chciałem zapytać czy router Asmax AR800C2 podpięty do liveboxa mogę wykorzystać jako switch w celu zwiększenia ilości kompów w sieci.
    pozdrawiam rcgeo
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Możesz wykorzystać switch wbudowany w Asmax'a.

Mija się to jednak z celem - nawet finansowo lepiej wyjdziesz sprzedając router i kupując switch.

Czemu koniecznie chcesz Livebox'a ?
    Jest sporo lepszego sprzętu, nawet w korzystniejszych cenach.
    rcgeo
    Level 11  
    W tej chwili asmax pracuje jako modem i router w jednym.
    Livebox chcę wziąść ponieważ jest od razu wyposażony jest w Wi-Fi oraz (kartę Wi-Fi na USB np.do laptopa ) co usprawniło by mi korzystanie laptopem z sieci bezprzewodowo i bez żadnych dodatkowych kosztów zakupu.Minusy tego interesu to to że livebox ma tylko 2 gniazda ethernet i chciałbym rozdzielić sygnał przy pomocy asmax.Chciałem nadmienić że w dotychczasowym rozwiązaniu (bez livebox) komputery nie są wzajemnie widoczne w otoczeniu sieciowym.
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Brak widoczności komputerów w otoczeniu sieciowym - to błąd w jego konfiguracji. Między komputerami jest tylko switch wbudowany w router.

Przy Livebox'ie będzie to wyglądało tak samo.

Kupowanie Livebox'a nie jest najlepszym pomysłem, nie wspominając o jego dzierżawie.

Bez problemu znajdziesz ciekawszy router z modemem ADSL i AP w podobnej cenie.
    rcgeo
    Level 11  
    Ale ja za niego nie płacę (1.22 za miesiąc) no i mam dodatkowo Wi-Fi na USB za darmo przez rok .Póżniej 10 pln miesiecznie ale moge zrezygnować po roku-A dodatkowo będę miał wygodę żeby nie zapinać za każdym razem sznurka do laptopa.Rzecz w tym czy nie skomplikuję sobie bardziej sieci ,bo czytałem rózne rzeczy nt. tego liveboxa