Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AVer Media TvPhone98 - nie można włączyć komputera !

robkom 24 Sep 2006 12:55 3636 23
  • #1
    robkom
    Level 12  
    Witam!
    Przeszukałem forum ale nie znalazłem podobnego problemu z tą kartą. Po włożeniu karty do kompa, komp włącza się ale nie ma obrazu, ani sygnału z głośniczka , dyski chodzą.... zero reakcji, monitor nie włącza się jest w stanie czuwania, .... wyjmę kartę jest ok. Sprawdzałem w innych slotach i bez zmian. Karta na 100% jest sprawna bo chodzi bez problemów na innym starszym kompie. Ja mam Athlona 64 3000+,płyta GA-k8NE, RAM GOODRAM 2GB. Gdzie może tkwić problem?
  • #2
    tommi270
    Level 17  
    mialem kiedys podobnie tylko nie pamietam z jaka to karta
    wyslalem maila do supportu i po odpowiedzi producenta plyty okazalo sie ze moja plyta glowna po prostu nie obsluzy tego tunera i tyle
    nic nie dalo sie z tym zrobic pozostala wymiana tunera na nowszy
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    tommi270
    Level 17  
    ta plyta jest na nforce4
  • #5
    robkom
    Level 12  
    ..czyli nie da rady nic zrobić?
  • #6
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Podaj dokładną konfigurację komputera oraz producenta i pełne oznaczenie modelu zasilacza.
  • #7
    robkom
    Level 12  
    amd 64 3000+, płyta gigabyte ga-k8ne, dysk maxtor 300gb 16mb cache sata2, nagr.: dvd liteon 16h5s i cd teac, zasilacz tronje ez cool super silent 550W ATX, grafika ati x550 256mb ram, pamięć 2 gb 400mhz goodram. Bios na płycie wgrywany najnowszy dostepny.

    Dodano po 1 [minuty]:

    chipset nforce4
  • #8
    tronic1
    IT specialist
    Znam komputer z twoją płytą i tym samym tunerem.Pracuje bez problemu.Pomierz napięcia z zasilacza,zasiłkę masz zajefajną.
  • #9
    robkom
    Level 12  
    tzn? jakie napięcia skoro zasilacz jest nowy powinny wszystkie być ok... czego szukać?
  • #10
    tronic1
    IT specialist
    To co z tego że nowy ? Pomierz miernikiem wszystkie napięcia z zasilacza przy obciążonym np.3DMarkiem komputerem.W tematach przyklejonych znajdziesz opis złącza ATX.
  • #11
    robkom
    Level 12  
    ok... tylko że nie mam miernika, może na próbę poodłączać nagrywarki, dysk... i może wtedy wystartuje?...da to coś?
  • #12
    tronic1
    IT specialist
    Możesz sprawdzić,ale jak np.zasilacz podaje zbyt wysokie napięcia to co ? .Jak masz możliwość to pożycz od kogoś zasilacz.Miernik to sobie kup,kosztuje już od kilkunastu złotych i w domu się przydaje.
  • #13
    robkom
    Level 12  
    tylko jaki ma być tan zasilacz? jakiś markowy czy obojętne?
  • #14
    tronic1
    IT specialist
    No koniecznie markowy 350W lub więcej.
  • #15
    robkom
    Level 12  
    podłączyłem inny zasilacz mode com 350w.... i to samo... czyli zasilacz odpada... co jeszcze może być przyczyną?
  • #16
    User removed account
    User removed account  
  • #17
    tronic1
    IT specialist
    W komputerze o którym pisałem wyżej karta TV współdzieli przerwanie właśnie 9 z kartą graficzną i to w niczym nie przeszkadza.Zero problemów.
  • #18
    User removed account
    User removed account  
  • #19
    robkom
    Level 12  
    niestety u mnie w biosie nie mogę zmienić wersji PCI, mogę tylko ustaiwć przerwania, ale to i tak nic nie pomogło, wypiołem wszystko co zbędne zostało tylko to co jest potrzebne do uruchomienia kompa ale i ten sposób nie pomógł. Po włożeniu karty cimność. co jeszcze można zrobić?
  • #20
    User removed account
    User removed account  
  • #21
    jedrek_1981
    Level 12  
    Witam!
    Mam podobny problem z tą kartą. Karta ta pracowała na moim komputerze ponad 4 lata aż pewnego popołudnia pragnąłem sobie podłączyć do niej dekoder cyfrowy. Przy próbie podłączenia dekodera komputer zwiesił się. Teraz nie mogę uruchomić komputera z tą kartą. Podobne objawy jak u kolegi, dysk pracuje, ale żadnego sygnału na monitor. Próbował uruchomić kartę na innym slocie w komputerze, na innym komputerze, ale te same objawy. Nie zawsze się tak dzieje, dwa razy (chyba) komputer powstał z tą kartą, ale karta była nie widoczna w systemie. Podczas uruchamiania komputera z tą kartą zauważam momentalne grzanie się chipsetu na karcie, tak, że nie można go dotknąć, to chyba nie jest normalna praca??
    Co może być przyczyną takiego stanu pracy? Przecież przy podłączaniu dekodera nie mogło się nic stać? Kwestia zasilacza odpada, bo przy tej samej konfiguracji sprzętu karta działała. Możliwości ustawienia standardu PCI 2.1 w biosie nie mam, jeśli chodzi o przerwania to są one też automatycznie ustawiane w biosie nic na stałe, po za tym w slotach PCI mam tylko kartę TV.
  • #22
    tronic1
    IT specialist
    No właśnie przy podłączaniu tunera mogło się coś stać.Sprawdź kartę w innym komputerze,inaczej nie dojdziesz co jest przyczyną.
  • #23
    jedrek_1981
    Level 12  
    Sprawdzałem i tak samo się zachowuje jak i u mnie
  • #24
    tronic1
    IT specialist
    No to karta "uwalona".Komputer masz podłączony do gniazdka z bolcem,uzerowany ?