Witam. Mam taki problem. Robię urządzenie do wytłaczania napisów w skórze. Wytłaczanie będzie na prasie ręcznej. Wzór wygrawerowany na martycy mosiężnej która będzie przykręcona do elementu grzejnego. Element ten chciałem wykonać ze stali i grzać za pomocą drutu oporowego podłączonego do transformatora. Wymiary tego elementu to ok 3x10cm, grubość ok 2cm. Zastanawiałem się nad sposobem mocowania drutu oporowego i doszedłem do wniosku że najlepiej byłoby kilkakrotnie przewiercić się przez element grzejny i poprzekładać przez niego drut. Problem w tym że trzeba jakoś ten drut odizolować od stali (mam drut nieizolowany fi 1mm) i nie wiem jak to zrobić. Myślę że temperatura nie będzie wyższa od 300 stopni, trudno mi powiedzieć bo nie mam jak porobić prób ale temp żelazka wystarcza więc 300 stopni bo będzie max z dużym zapasem. Myślałem nad jakimś lakierem lub jakimiś tulejkami które mógłbym włożyć w otwory. Nie mam zielonego pojęcia jak coś takiego wykonać. Może ktoś może pomóc. Z góry dziękuję.
Moderated By skryn:Przeniosłem z AGD.