logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blokada alarmem w CC700: Czy masa modułu zapłonowego Nanoplex to dobry wybór?

TiMeRo 26 Wrz 2006 14:45 3094 15
  • #1 3058777
    TiMeRo
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Chciałbym się właśnie tego dowiedzieć.
    Mam CC700 z gaźnikiem oraz alarm Exodus z możliwością blokowania obwodu max 10A. Moja propozycja to masa elektronicznego modułu zapłonowego Nanoplex. Czy mogę tam podpiąć blokadę??
  • #2 3059292
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3059446
    TiMeRo
    Poziom 11  
    Tylko że tam po stacyjce wychodzą dwa pomarańczowe jeden do Nanoplexa drugi do cewki więc który mam przerwać jest jakaś różnica. Ciekawi mnie jeszcze bo w tej samej kostce co są te dwa pomarańczowe jest jeszcze czerwony i gruby brązowy (ze schematu powinien to być chyba czarny) czy mogę w tym miejscu podpiąć zasilanie alarmu?
  • #4 3059465
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3059485
    staniol72
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Brazowym przychodzi zasilanie z akumulator/alternator. Wedlug mnie nie ma roznicy czy przerwie sie zasilanie Nanoplexa czy cewki.
  • #6 3059595
    TiMeRo
    Poziom 11  
    Tak pomarańczowe są z jednego miejsca, czyli mam przerwać oba, a zasilenie z brązowego, rozumiem że w takim razie masy mam poszukać gdzieś na nadwoziu?
  • #7 3059608
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3063920
    TiMeRo
    Poziom 11  
    Chciałem przede wszystkim podziękować bo blokada zapłonu jak i cały alarm działa prawidłowo. Pozostało mi tylko podłączenie zamka centralnego i tu mam kłopot, ponieważ nie doczytałem instrukcji i kupiłem tylko dwa siłowniki slave. Alarm natomiast ma sterowanie centralnym poprzez podawanie przy włączaniu i wyłączaniu na przemian masy na kabelki (zielony i niebieski). Podłączyłem slave i oczywiście nie działa. Teraz moje pytanie czy da się jakoś podpiąć te dwa slavy do alarmu by działały czy muszę wymienić jednego na mastera albo co gorsza kupić centralkę?
    Pozdrawiam.
  • #9 3063995
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3067479
    TiMeRo
    Poziom 11  
    Znalazłem na forum dwa schematy tego układu:
    oraz
    teraz nie wiem czy jest pomiędzy nimi różnica w jakości działania, a jeśli tak to który lepszy. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jakie to przekaźniki tzn. czy mają jakieś parametry o co mam pytać w elektronicznym.
  • #11 3067490
    renqien
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Niestety, ani jeden, ani drugi...
  • #12 3067511
    TiMeRo
    Poziom 11  
    Jak to niby dlaczego żaden się nie nadaje to jaki ma być do zamiany + na -

PS: Wiem że treść tematu odbiega już od jego tytułu, al po prostu nie chciałbym zakładać nowego bo i po co?
  • #13 3067523
    renqien
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Taka kombinacja musi być zrobiona na przekaźnikach zwierno-rozwiernych. (takie które mają wyprowadzenia COM,NC,NO)
    Możesz zastosować takie z numerkami wyprowadzeń 85,86,87,87a,30. Poszukaj, są opisane na forum takie schematy. Ja nie mam możliwości teraz tego rozrysować :(
  • #14 3072575
    TiMeRo
    Poziom 11  
    I mam takie przekaźniki (12V 30/40A). Znalazłem nawet opis (żeby nie było że nie szukałem):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic541671.html
    gdzie:
    norbert.s. napisał:
    nie mam możliwości podesłania ci rysunku,ale połóż przekażnik nózkami do góry tak,żeby trzy nózki były na dole,zacznę od podłączeń dolnych: środkowa do jednego z przewodów siłownika np.niebieski,lewa stały plus,prawa sterowanie masą z alarmu,nózki górne: lewa stały plus,prawa stała masa,obydwa przekazniki krosujesz tak samo,środkowa dolna nóżka drugiego przekaznika idzie do drugiego kabla siłownika-zielony, a dolna prawa do drugiego przewodu sterowania masą z alarmu,w stanie spoczynku przekażniki podają na obydwa kable siłownika masą,a w momencie dostania impulsu z alarmu jeden z przekazników rozwiera styk z masy i łaczy go na chwilę z plusem,no i siłownik działa w jedną ze stron,impuls na drugi przekażnik powoduje analogiczną sytuację tylko siłownik ma wtedy inną polaryzację zasilania i pracuje w drugą stronę,musisz potem tylko odpowiednio ustawić przewody sterujące z alarmu lub wykonawcze siłownika,tak,żeby przy załączeniu alarmu zamykało auto i odwrotnie.

ale ponieważ opis tyczy się prostokątnego przekaźnika a ja kupiłem kwadratowy to prosiłbym o przetłumaczenie tego tekstu zamiast "lewa stały plus,prawa sterowanie masą..." na coś w stylu "85 - plus 86 - masa" (tylko oczywiście poprawnie).

Aha i czy do tej instalacji wystarczą same przekaźniki czy potrzeba jeszcze jakieś diody (gdzieś coś takiego czytałem)?
    Pozdrawiam
  • #15 3072713
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3072725
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia blokady alarmowej w motocyklu CC700 z gaźnikiem oraz alarmem Exodus, który umożliwia blokowanie obwodu do 10A. Propozycja polega na przerwaniu masy elektronicznego modułu zapłonowego Nanoplex. Zalecane jest przerwanie obu pomarańczowych przewodów wychodzących po stacyjce, które prowadzą do Nanoplexa i cewki, gdyż wchodzą do jednego pinu. Zasilanie alarmu można pobrać z grubego brązowego przewodu (stałe 12V), a masę najlepiej znaleźć na nadwoziu lub w przewodach krańcówki drzwiowej (czarny przewód). Po poprawnym podłączeniu blokada zapłonu i alarm działają prawidłowo. W dalszej części poruszono problem sterowania zamkiem centralnym alarmu, który wymaga podawania na przemian masy na dwa przewody (zielony i niebieski). Podłączenie dwóch siłowników typu slave bez mastera nie działa, dlatego zaproponowano zastosowanie układu dwóch przekaźników zwierno-rozwiernych (z wyprowadzeniami COM, NC, NO, oznaczonymi 85, 86, 87, 87a, 30). Przekaźniki 12V 30/40A mogą być użyte, a ich prawidłowe podłączenie polega na sterowaniu masą na cewkach (85 i 86) oraz przełączaniu napięcia 12V na styki siłowników, co umożliwia zmianę polaryzacji i ruch zamka. Wskazano również potrzebę stosowania diod zabezpieczających, choć nie podano szczegółów. Schematy układu przekaźników dostępne są na forum elektroda.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA