logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilne połączenie na Orinoco AP 2000, wysoki ping, utrata pakietów

dan-j2 28 Wrz 2006 22:12 1182 8
REKLAMA
  • #1 3067074
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam posiadam w swojej sieci kilka baz postawionych na orinoco ap 2000
    Ostatnio pojawiły się dość dziwne problemy.
    Ostatnio miałem problemy z pierwszą baza otoz klienci podłączeni pod baze mają strasznie niestabilne połączenie pingi sa w granicach 3 4 ms
    a na 10 puszczonych pakietów 1 traci a nawet częsciej a w czesniej na 400 pakietów wogle mi nie gubił potem sie jakos to naprawiło i chodzi juz stabilnie.
    Potem to samo zaczeło sie dziać z drógą bazą i to nowo co postawioną bazą gdzie jest podpiętych tylko 6 userów klienci sa oddaleni od nadajnika okolo 1,5 km na bazie antena sektor 20 dbi a klienci parabolki z interline zawsze sa male czasy do serwera maja tez dobry SNR bo na poziomie 30-35 co to moze byc
  • REKLAMA
  • #2 3067092
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Najpewniej inna siec na bliskim a nawet moze tym samym kanale, trzeba eter przejzec .
  • REKLAMA
  • #3 3067107
    West5
    Poziom 15  
    Zmień kanał na jakiś inny najlepiej oddalony od poprzednika o 3-4 kanały a jeśli masz zapchany eter to powinno ci pomóc zwolnienie sprzętu do 11 M
  • REKLAMA
  • #4 3067216
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ja nadaje tylko na 11 mbit
    a co do eteru jest zaphany ze hoho 8 duzych firm
    niewspominajac o amatorow sieci wifi :D ja dzialam na kanale 7 jest to jedyny wolny kanal z tego co patrzylem
  • REKLAMA
  • #5 3067332
    West5
    Poziom 15  
    Jak masz antenę dookolną to w miarę możliwości zainstaluj sobie kierunkową to może nieco poprawić sytuacje
  • #6 3067354
    dan-j2
    Poziom 18  
    tam mam antene sektorowa a powiedz mi co to za pomysl zeby dawac antene kierunkowa na baze :D
  • #7 3067473
    West5
    Poziom 15  
    W gruncie rzeczy chodzi o 100% ustalenie przyczyn niestabilnej pracy a dookolna jak sama nazwa wskazuje zbiera ci wszystko dookoła na kierunkowej automatycznie zbierze ci mniej sąsiednich stacji i będziesz miał pewność jak zadziałać dalej
  • #8 3068342
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Dookolna na baze wtedy jak w kolo masz klientow, ale nalezy tego unikac stawiajac kilka AP na rozne sektory, w twoim przypasku jak widze jedynie proba z kanalami da jakis efekt i ustawienie predkosci na auto albo na nizszym stalym poziomie, ale najlpewniej te inne sieci sa powodem klopotow i to jeszcze przy dodokolnej. moze i na twoim kanale cos wiecej siedzi dokladniej przyjzyj sie eterowi ale nie jakism netstumblerem tylko kismet pod linuxem bo tylko on wlasciwie widzi wszystko co lata.
  • #9 3068849
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ale z kat wam do glowy przyszlo ze ja uzywam dookolna uzywam sektora 120 stopni problem juz mam chyba rozwiazany konkurencja postawila kolomnie nadajnik malo tego na tym samym kanale i z zmocnieniem bo zadziwiajaco sygnal maja taki mocny ze przez caly bbudynek przebija sie sygnal

Podsumowanie tematu

✨ W sieci z bazami Orinoco AP 2000 pojawiły się problemy z niestabilnym połączeniem, wysokim pingiem i utratą pakietów, mimo dobrego SNR (30-35) i stosowania anten sektorowych 20 dBi na odległości około 1,5 km. Przyczyną najprawdopodobniej jest zakłócenie sygnału przez inne sieci działające na tym samym lub bliskim kanale, co potwierdza duże zagęszczenie eteru przez wiele firm i amatorów WiFi. Zalecane jest dokładne skanowanie eteru za pomocą narzędzi takich jak Kismet pod Linuxem, zmiana kanału na odległy o 3-4 od obecnego oraz ewentualne obniżenie prędkości transmisji do 11 Mbit/s. Dyskusja podkreśla, że antena sektorowa jest odpowiednia dla bazy, a antena kierunkowa może pomóc w eliminacji zakłóceń, jednak w przypadku sektorów lepiej unikać anten dookolnych. Problemem może być także silny sygnał konkurencyjnego nadajnika na tym samym kanale, który przenika przez budynek i powoduje interferencje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA