Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Wzmacniacz] Jakie kable?

kumaneq 29 Sep 2006 10:44 49954 113
    kumaneq
    Level 11  
    Witam
    Jak w temacie jakiej średnicy kable zastosować do HPB-602 długość 6m bo montuje koledze wzmacniacz. (bezpiecznik ma 30A)

P.S Do HPB-1502 mam 12mm2.
    Popak
    Moderator on vacation ...
    Witam

Dobierz kable zasilające według tej tabelki :) I wszystko będziesz mieć ok.

[Wzmacniacz] Jakie kable?

Pozdrawiam
    cerwin
    Level 14  
    kumaneq wrote:

P.S Do HPB-1502 mam 12mm2.

to tego wzmaka 12mm2 to troszku za malo. Ja na 10mm2 mam radio:P hehe troche przesadzilem, ale wiem, ze jest ok:D

Dla hpb-1502 tak z 20mm2
    crazy_88
    Level 42  
    do monocara 1x500 rms 20 mm kwadrat spokojnie wystarcza :)
    link2jack
    Level 18  
    zaluz 16mm^2 i tylko porządne. I jak w przyszlosci zakupi nowego wzmaka (mocnjejszego) nie bedzie musial zmieniac kabli
    qscgu
    Level 34  
    liczysz 1mm2 na 4A... tam jest 30A bezpiecznik wiec 30/4 = 7,5mm2 to taka rozsądna dolna granica
    Popak
    Witam

Hehehe :) 20mm2 po tem 16mm2 a teraz 7,5mm2 jeszcze troche i dojdziemy do 0,5mm2!!!

Brawo!!! :)
    Lepiej dać raz grube niż po tem je wymieniać jeszcze raz!!!

Pozdrawiam
    qscgu
    Level 34  
    bo to idiotyzm placic za kable po 100zl skoro wystarczy dac polowe mniej...
    to jest kolejny mit ktory proboje obalic na elektrodzie. nie wiem co to za argument ze lepiej dac grubsze niz wymieniac potem jeszcze raz... to my myslimy o zakupie terazniejszym czy na za 10 lat? do HPB602 W ZUPELNSOCI wystarczy 7,5mm2 lub okolice czyli 7-8mm2
    Popak
    qscgu wrote:
    bo to idiotyzm placic za kable po 100zl skoro wystarczy dac polowe mniej...
    to jest kolejny mit ktory proboje obalic na elektrodzie. nie wiem co to za argument ze lepiej dac grubsze niz wymieniac potem jeszcze raz... to my myslimy o zakupie terazniejszym czy na za 10 lat? do HPB602 W ZUPELNSOCI wystarczy 7,5mm2 lub okolice czyli 7-8mm2

Kto tu mówi że za 10lat może to być za rok kto wie wzmacniacze non stop wychodzą nowe.
    Ja miałem wzmacniacz KENWOODA bezpiecznik miał 25A a kable miałem 6mm2 ok 4,5m i jakoś kabelek był za mały :| ostatnio sprzedałem auto więc i audio wymieniam.

Pozdrawiam
    qscgu
    Level 34  
    "jakoś kabelek był za mały" a po czym to wywnioskowałes? bo zle sie prezentowal jak koledzy przyszli oglądać? policz sobie opor takiego kabelka, zreszta zrobie to za ciebie:
    R=p*l/s
    gdzie R opor, p to Opór właściwy miedzi ktory jest stałą i wynosi:0,17*10^-7[ohm*m]
    l to długośc przewodu a s to jego przekroj
    p=0,000000017
    l=4,5m
    s=6mm2=0,000006m^2
    R= zdumiewające 0,01275 ohm...
    moc jaka sie wydzieli na kablu [P=U*I] czyli moc strat. natęzenie znamy a napiecie liczmy z wzoru
    U=IR, wsadzamy do poprzedniego wzoru: P=I^2*R
    P=25A*25A * 0,01275 ohm = 7,96875W
    faktycznie zabralo ci to tyle mocy ze trzeba wymieniac na 20mm2... przy ktorej straty to juz tylko 2,390625W... zysk przy kablach 20mm2 nad 6mm2 to AŻ 5,578125W...
    oczywiscie nie mowiąc juz o tym ze liczylem to na natęzeniu prądu ktorego wzmacniacz nie pobiera bo taki jest bezpiecznik... jesli gdzis sie pomylilem w obliczeniach to prosze powiedziec bo moglo sie to zdażyc bo juz troche pozno
    norti
    Level 19  
    ja do wzmaka ok 250w mam kable 8awg czyli ok 8,5mm2 i nie mam prawie zadnych spadkow, a nie planuje mocniejszego sprzetu wiec bez sensu byloby dla mnie kupowac grubsze kable
    kondzio1717
    Level 20  
    qscgu my normalnie chyba sie zaprzyjaznimy :D
    Piszesz facet z sensem (i to bardzo wielkim), jednak sa ludzie, ktorym i tak nie da rady przemowic do rozsadku..

Ja sam mialem wielokrotnie okazje stwierdzic (udowadniac), ze grubosc kabli nie ma wiekszego wplywu na jakosc grania!!!

Nie wazne jest, ze do 602 czy nawet tego 1502 dasz kable 8mm2 czy 50mm2 bo i tak tego nie uslyszysz!!! To jest juz tylko dzialanie na podswiatomosc!!!

Acz... spojrzmy na to z innej strony:

1m kabla 8mm2 kosztuje 4zł, natomiast 20mm2 juz... 10zł. W najlepszym przypadku tracimy ok.40zl, w najgorszym 2xtyle!!!

Czy nie lepiej pieniazki te zainwestowac w lepszy wzmacniacz czy system przedni?
    Napewno inwestycja ta przyniesie wiecej korzysci niz grube przewody.

Osobiscie pod przewod 12mm2 mam podpiete 2 wzmaki: GROUN ZERO HYDROGEN (2x260/4ohm w mostku) + Mac Audio Z-4100 (2x230W w mostku). Napedzaja mi one system przedni i 2 suby na GT4-12.

Przy pomiarach (2 mierniki, jeden na klemach aku drugi na zlaczach wzmaka):

cicha gra: aku 12,63V, wzmak 12,63V
    sredni poziom: aku 12,37V, wzmak 12,35V (w impulsie)
    masakra: aku 10,04V, wzmak 9,92V (w impulsie) pobor pradu wynosi ok. 75-80A w impulsie

Sadzac po rozumowaniu co niektorych, musialbym zalozyc conajmniej 50mm2 na kazdego wzmaka!!! Ja mysle, ze wystarczy zamiast kabli dac kondzia z 0,5F i bedzie po klopocie..

Podlaczalem kumplowi 602 w VENTO przewodem 6mm2 do aku (4m) i mase 8mm2. Nie ma zadnych strat!
    qscgu
    Level 34  
    ja mam prosty przelicznik... 1mm2 na 4-6A w zaleznosci ile mam wzmacniacz mocy, bo do mojego z 40A bezpiecznikiem mam zamiar zastosowac 8mm2 na dlugosci okolo 4metrow opor wyniesie 0,0085ohm a straty tylko 13,6W... jakos nie boje sie takiego spadku z mocy pobieranej okolo 40A...
    kumaneq
    Level 11  
    Dzięki za wszystkiee odpowiedzi :)

Dodatkowo w instrukcji wyczytałem, że max pobór prądu tego Carpowera wynosi 22A. Zastosuje kable 10mm2 bo kumpel ma okazję kupic za 3 zł/m. Pozdro
    Popak
    qscgu wrote:
    faktycznie zabralo ci to tyle mocy ze trzeba wymieniac na 20mm2... przy ktorej straty to juz tylko 2,390625W... zysk przy kablach 20mm2 nad 6mm2 to AŻ 5,578125W...
    oczywiscie nie mowiąc juz o tym ze liczylem to na natęzeniu prądu ktorego wzmacniacz nie pobiera bo taki jest bezpiecznik... jesli gdzis sie pomylilem w obliczeniach to prosze powiedziec bo moglo sie to zdażyc bo juz troche pozno

Czy kolega czyta dokładnie to co pisze? Bo wydaje mi sie że nie! :|
    A poczym poznałem że był za mały?
    -Kabel robił się ciepły
    -Nie osiągnąłem pełnej mocy (sprawdzałem u mojego brata on ma 20mm2 i grało o wiele lepiej)
    -Głośnik nie grał jak trzeba.
    -Miałem spadki napięć.
    itd....
    A co z pokazem u kolegów że kabel źle wygląda to może u ciebie bo ja nie robię dla kogoś ale dla siebie ja mam tego słuchać. Nie jestem z tych ludzi "drasiarzy" Jak po dwóch wypowiedziach człowieka krytykuje że jeździ po mieście i pokazuje jaki ma sprzęt to sory jak nam mniej takich ludzi, choć w Polsce nie brakuje.
    Z mojej strony temat zamknięty szkoda klawiatury.
    Radzę dokładnie czytać posty!
    link2jack
    Level 18  
    DJpopak;) im nie przetłumaczysz - W takim razie po co ludzie wkładają na zawodach naglosnienia kable po 30zł za metr? skoro mozna włożyc takie ktore kosztują 3,5 za metr? Sądze ze nie ma o czym mowic - w ramach rozsądku kable 12mm^2 to optymalne rozwiązanie.
    qscgu
    Level 34  
    w tym momencie sie skompromitowałeś przytocze totalne bzdury:
    "Głośnik nie grał jak trzeba. "
    "Nie osiągnąłem pełnej mocy (sprawdzałem u mojego brata on ma 20mm2 i grało o wiele lepiej) "
    nie uslyszysz roznicy, moglo ci sie to jedynie wydawać... to sie nazywa sila autosugesti a nie poprawa dzwięku...

kolejne rzeczy:
    "-Kabel robił się ciepły" i co z tego? jak sie nie robil gorący to to zjawisko jest normalne, to nie drut oporowy ze wydziela ciepło w ogromnych ilosciach ani super przewodnik ktory nie wydziela wogole ciepła.

"-Miałem spadki napięć. " I co w związku z tym? to normalnie ze są spadki napięc ktore przekladaja sie na spadki mocy ale nie sa tak wielkie zeby sie nimi przejmowac, spadki siegaja okolo 10W a to nie jest moc ktorej roznicę mozna uslyszec ani poczuc.

Nie obchodzi mnie to czy jestes czy nie jestes "dresiarzem" ważne jest to ze masz manie wielkosci kabli ktora nie jest niczym podparta. ja Pokazalem wzory fizyczne ktore bardzo dobrze oddają spadki mocy a ty swoich teori niczym nie poparłeś
    lukkil
    Level 20  
    link2jack wrote:
    W takim razie po co ludzie wkładają na zawodach naglosnienia kable po 30zł za metr? skoro mozna włożyc takie ktore kosztują 3,5 za metr?

bo Ci kolesie maja baaaaaaaardzo duza-i tu cytat by @gscgu- 'manie grubosci kabli'.. :D :D :D buhauhauahaa

gscgu: skoro chcesz tak tanio i w ogole to polecaj te badziewne zestawy kabli boschmann'a-chyba po 50zeta sa..jedna z Twoich ulubionych firm..

pozdro
    qscgu
    Level 34  
    lukkil: spoko szkoda ze ty nie miales takiego zestawu w rekach ale to juz szczegol... Boschmann nie jest jedną z moich ulubionych firm tylko twierdze ze ma dobry stosunek jakość/cena. Pozatym co mają kable prądowe do ich producentów? liczy sie materiał czyli czy aby napewno jest to miedź [nie musi byc rafiniowana ani beztlenowa] i grubość.
    Quote:

bo Ci kolesie maja baaaaaaaardzo duza-i tu cytat by @gscgu- 'manie grubosci kabli'.. Very Happy Very Happy Very Happy buhauhauahaa

Tu wykazałes kolejny brak wiedzy... bo ci ktorzy jadą na zawody potrzebują minimalnych spadkow ze wzgledu ze przecietny wzmacnaicz pobiera po 100A... przy takich wzmacniaczach trzeba grubych kabli zeby nie bylo zbyt wielkiego spadku np po 50W... ktory moglby sie odlozyc na kablu a ten moglby sie uszkodzic...

Kolego NIE MASZ ZIELONEGO pojęcia o kablach a doradzasz na elektrodzie... KABEL nie ma zadnego wplywu na jakosc dzwieku jesli spadek na nim nie przekracza 20W... czy to jest aluminium czy miedź czy srebro czy ma i 100mm2 rożnicy nie uslyszysz a jedynie poczujesz w porftelu. Jak chcesz ze mną polemizować na temat grubości kabli to najpierw podeprzyj swoją tezę jakimiś RZETELNYMI dowoadmi
    link2jack
    Level 18  
    To normalne ze dzwieku kabel nie poprawi ale przeciez są jakies granice przyzwoitosci. Najczesciej kupowanym zestawem na allegro to zestaw za 24zł (bez kosztów wysyłki) i nie mowicie ze kabel zasilający jest tu odpowiedni (nie mowie tu o chinch'ach)
    qscgu
    Level 34  
    a czy ja cokolwiek wspomnialem o jakims zestawie za 24zl? jedyny zestaw o jakim wspomnialem to boschmann za 50zl
    rozumiem ze chodzi o ten:
    http://allegro.pl/item129943387_boschmann_400_kt_profesjonalny_zestaw_kabli_.html

"ale przeciez są jakies granice przyzwoitosci." granice przyzwoitości? rozwiń tą myśl bo nie za bardzo rozumiem? dla mnie taką granicą jest okolo 15W strat na kablu, proponuje sobie policzyć z wzoru jaki podalem wyżej a nie mowic o jakichś granicach...

Dodano po 2 [minuty]:

dodane: a kable sygnalowe nalezy sobie zakupic samemu, dlatego nie polecam zadnych zestawow bo nie dosc ze jak kupujemy oddzielnie to taniej wyjdzie a na dodatek samemu składając zawsze wydzie nas lepiej niz kupione
    lukkil
    Level 20  
    qscgu wrote:
    lukkil: spoko szkoda ze ty nie miales takiego zestawu w rekach ale to juz szczegol...

jedno jest pewne wrozki z Ciebie nie bedzie dobrej..no pomyliles sie.. :)
    qscgu wrote:
    Boschmann nie jest jedną z moich ulubionych firm tylko twierdze ze ma dobry stosunek jakość/cena.

hmm...obawiam sie ze jednak jest i to jest najgorsze..
    qscgu wrote:
    Pozatym co mają kable prądowe do ich producentów? liczy sie materiał czyli czy aby napewno jest to miedź [nie musi byc rafiniowana ani beztlenowa] i grubość.

kolego w zestawie nie ma tylko kabli zasilajacych..masz jakas manie na ich punkcie?? dobre chinch'e carpower'a to juz wydatek 25zl..

Quote:

bo Ci kolesie maja baaaaaaaardzo duza-i tu cytat by @gscgu- 'manie grubosci kabli'.. Very Happy Very Happy Very Happy buhauhauahaa

qscgu wrote:

Tu wykazałes kolejny brak wiedzy... bo ci ktorzy jadą na zawody potrzebują minimalnych spadkow ze wzgledu ze przecietny wzmacnaicz pobiera po 100A... przy takich wzmacniaczach trzeba grubych kabli zeby nie bylo zbyt wielkiego spadku np po 50W... ktory moglby sie odlozyc na kablu a ten moglby sie uszkodzic...

mam Cie za czlowieka powaznego..nie zrozumiales ironii w tym poscie??

qscgu wrote:
    Kolego NIE MASZ ZIELONEGO pojęcia o kablach a doradzasz na elektrodzie...

no moze nie Tobie to oceniac..kto robi szybko i tanio robi dwa razy..poza tym nie zawsze nalezy sie kierowac teoria tylko czysta praktyka..kabel grubszy to wybor na lata..powiedzmy ze kolega bedzie chcial potem zakupic lepszy sprzet, powiedzmy dorzucic mocniejszego wzmaka i co? Bedzie musial wymienic caly bo sie okaze ze za cienki jest..wtedy sobie pomysli ze tak oszczednie doradzales ze musi wydac podobna kwote na kable nie mowiac juz o wysilku jaki wlozy w przeciagnieciu tego kabelka przez cala dlugosc samochodu po raz drugi..

qscgu wrote:
    KABEL nie ma zadnego wplywu na jakosc dzwieku jesli spadek na nim nie przekracza 20W... czy to jest aluminium czy miedź czy srebro czy ma i 100mm2 rożnicy nie uslyszysz a jedynie poczujesz w porftelu.

qrcze po raz kolejny to samo w kolejnym poscie...masz jakies koszmary z tego powodu? nikt o tym nie pisze a Ty sam jakby polemizujesz ze soba..bo tak to wyglada..

qscgu wrote:
    Jak chcesz ze mną polemizować na temat grubości kabli to najpierw podeprzyj swoją tezę jakimiś RZETELNYMI dowoadmi

swietnie i prosilbym o to samo..najlepiej wlaczyc w to czysta praktyke a nie tylko wzorki fizyczne..

pozdro!!!
    qscgu
    Level 34  
    Quote:

hmm...obawiam sie ze jednak jest i to jest najgorsze..

Chyba jednak nie rozumiesz... malo jest firm ktore maja dobry stosunek jakośc/cena a Boschmann do nich nalezy wbrew pozorom o tym ze jest to bazarowy sprzet... poprostu proboje obalic ten mit o tej firmie

Quote:
    kolego w zestawie nie ma tylko kabli zasilajacych..masz jakas manie na ich punkcie?? dobre chinch'e carpower'a to juz wydatek 25zl..

CAŁA SPRAWA roznosi sie o grubosc kabli zasilających a nie o sygnalowe ktore wiadomo przydaloby sie zeby byly dobrej jakosci, przeczytaj pierwszy post to sie dowiesz a nie zbaczaj z tematu kabli prądowych na sygnałowe:
    "Jak w temacie jakiej średnicy kable zastosować do HPB-602 długość 6m bo montuje koledze wzmacniacz. (bezpiecznik ma 30A) "

Quote:
    mam Cie za czlowieka powaznego..nie zrozumiales ironii w tym poscie??

zrozumialem co więcej dobrze ją odebrałem i odpisałem... ironicznie powiedziales ze ci na zawodach db drag tez maja manie grubosci kabli... nie trzeba wielkiego mózgu zeby zrozumiec co miales na mysli tak samo wystarczylo pomyslec co mialem na mysli
    "Tu wykazałes kolejny brak wiedzy... bo ci ktorzy jadą na zawody potrzebują minimalnych spadkow ze wzgledu ze przecietny wzmacnaicz pobiera po 100A... przy takich wzmacniaczach trzeba grubych kabli zeby nie bylo zbyt wielkiego spadku np po 50W... ktory moglby sie odlozyc na kablu a ten moglby sie uszkodzic..." pokazałem że dB dragi nijak mają sie do normalnego car audio w samochodzie

Quote:
    no moze nie Tobie to oceniac..kto robi szybko i tanio robi dwa razy..poza tym nie zawsze nalezy sie kierowac teoria tylko czysta praktyka..kabel grubszy to wybor na lata..powiedzmy ze kolega bedzie chcial potem zakupic lepszy sprzet, powiedzmy dorzucic mocniejszego wzmaka i co? Bedzie musial wymienic caly bo sie okaze ze za cienki jest..wtedy sobie pomysli ze tak oszczednie doradzales ze musi wydac podobna kwote na kable nie mowiac juz o wysilku jaki wlozy w przeciagnieciu tego kabelka przez cala dlugosc samochodu po raz drugi..

kolega nic nie napisal ze planuje wymiane na mocniejszy wzmacniacz... nie kazdy chce co chwile mocniejszy wzmacniacz, prawidlowa odpowiedz na pytanie byla z mojej strony bo idąc twoim tokiem myslenia do najmniejszego wzmacniacza trzeba dawac po 33mm2 bo napewno kiedys bedziemy mieli po kilowat w samochodzie i stare kable juz nie starczą... smieszne...

Quote:
    qrcze po raz kolejny to samo w kolejnym poscie...masz jakies koszmary z tego powodu? nikt o tym nie pisze a Ty sam jakby polemizujesz ze soba..bo tak to wyglada..

nikt o tym nie pisze powiadasz?
    Quote:
    -Nie osiągnąłem pełnej mocy (sprawdzałem u mojego brata on ma 20mm2 i grało o wiele lepiej)
    -Głośnik nie grał jak trzeba.

zresztą to jest temat o grubosci kabla zasilającego i jego wplyw na prace wzmacniacza a o zadnych innych kablach nie powinno byc mowy

Quote:
    swietnie i prosilbym o to samo..najlepiej wlaczyc w to czysta praktyke a nie tylko wzorki fizyczne..

Rozumiem ze twoje pomiary oczywiscie zaprzeczą prawu ohma i wszystkim innym prawom fizycznym tak?
    brati
    Level 23  
    Quote:

Quote:

Kolego NIE MASZ ZIELONEGO pojęcia o kablach a doradzasz na elektrodzie... KABEL nie ma zadnego wplywu na jakosc dzwieku jesli spadek na nim nie przekracza 20W... czy to jest aluminium czy miedź czy srebro czy ma i 100mm2 rożnicy nie uslyszysz a jedynie poczujesz w porftelu. Jak chcesz ze mną polemizować na temat grubości kabli to najpierw podeprzyj swoją tezę jakimiś RZETELNYMI dowoadmi

Brakiem wiedzy to wykazujesz sie ty, ale skad masz wiedziec skoro nigdy instalacji z auta startujacego w zawodach car audio nie widziałes. Zawodnik startujący w zawodach car audio musi instalacje dostosowac do regulaminu i nie chodzi tu jedynie o spadki napiecia a w głównej mierze o bezpieczenstwo.

Strasznie duzo w twoich wypowiedziach teorii, wzorow i innych tego typu pierdoł. Bronisz firmy(Boshman) ktore same nie potrafią sie wybronic, proponuje troche nabrac praktyki, posłuhac co nieco sprzetu i dopiero sie wypowiadac a nie tworzyc jakies teorie ktore nie maja zastosowania w rzeczywistosci.

Jeszcze jedna sprawa dotyczaca roznic w brzmieniu. Juz na tynm i na innym forum probowałes przekonac innych do swojej teori dotyczacej braku roznic w brzmienu miedzy roznymi wzmacniaczami, finał tej dyskusji znasz, na tuning.pl zostales delikatnie mowiąc wysmiany. To ze ty nie słyszysz roznicy nie znaczy ze inni tez nie słyszą.

Dodano po 37 [minuty]:

kondensator wrote:
    qscgu my normalnie chyba sie zaprzyjaznimy :D
    Piszesz facet z sensem (i to bardzo wielkim), jednak sa ludzie, ktorym i tak nie da rady przemowic do rozsadku..

Ja sam mialem wielokrotnie okazje stwierdzic (udowadniac), ze grubosc kabli nie ma wiekszego wplywu na jakosc grania!!!

Nie wazne jest, ze do 602 czy nawet tego 1502 dasz kable 8mm2 czy 50mm2 bo i tak tego nie uslyszysz!!! To jest juz tylko dzialanie na podswiatomosc!!!

Acz... spojrzmy na to z innej strony:

1m kabla 8mm2 kosztuje 4zł, natomiast 20mm2 juz... 10zł. W najlepszym przypadku tracimy ok.40zl, w najgorszym 2xtyle!!!

Czy nie lepiej pieniazki te zainwestowac w lepszy wzmacniacz czy system przedni?
    Napewno inwestycja ta przyniesie wiecej korzysci niz grube przewody.

Osobiscie pod przewod 12mm2 mam podpiete 2 wzmaki: GROUN ZERO HYDROGEN (2x260/4ohm w mostku) + Mac Audio Z-4100 (2x230W w mostku). Napedzaja mi one system przedni i 2 suby na GT4-12.

Przy pomiarach (2 mierniki, jeden na klemach aku drugi na zlaczach wzmaka):

cicha gra: aku 12,63V, wzmacniacz 12,63V
    sredni poziom: aku 12,37V, wzmacniacz 12,35V (w impulsie)
    masakra: aku 10,04V, wzmacniacz 9,92V (w impulsie) pobor pradu wynosi ok. 75-80A w impulsie

Sadzac po rozumowaniu co niektorych, musialbym zalozyc conajmniej 50mm2 na kazdego wzmaka!!! Ja mysle, ze wystarczy zamiast kabli dac kondzia z 0,5F i bedzie po klopocie..

Podlaczalem kumplowi 602 w VENTO przewodem 6mm2 do aku (4m) i mase 8mm2. Nie ma zadnych strat!

To napisz mi jeszcze jakie masz zabezpieczenie na tym kablu 12mm2 przy poborze 80A.

ps. sprawdz czy masz sprawną gasnice w samochodzie
    qscgu
    Level 34  
    kolego brati... to jest reklama a nie rzetelne informacje, jakos muszą schodzic drogie wzmacniacze i wlasnie takie forum jest idealnym narzedziem reklamy...

Quote:
    Strasznie duzo w twoich wypowiedziach teorii, wzorow i innych tego typu pierdoł.

a co mam przedstawic w przypadku grubosci kabli zasilających? Zdjęcia? roznice w dzwieku przy kablach ze zwyklej miedzi a beztlenowej? błagam nie kompromituj sie...

Quote:
    proponuje troche nabrac praktyki, posłuhac co nieco sprzetu i dopiero sie wypowiadac a nie tworzyc jakies teorie ktore nie maja zastosowania w rzeczywistosci.

twożyc teori? aha czyli to ja jestem Pan OHM i to jest moje prawo tak?? fajnie wiedziec... szkoda tylko ze ludzie proboją być mądrzejsi od praw ktore sie sprawdzają jak i od tych ludzi ktorzy je wymyslili. Prawo Ohma nie jest moją teorią, jest teorią ogolnie przyjętą ktore ma 99% przelożenie na rzeczywistośc - głupi miernik za 10zl od ruskich ci pokąże, ja nie musze ci niczego udawadniac

Quote:
    Jeszcze jedna sprawa dotyczaca roznic w brzmieniu. Juz na tynm i na innym forum probowałes przekonac innych do swojej teori dotyczacej braku roznic w brzmienu miedzy roznymi wzmacniaczami, finał tej dyskusji znasz, na tuning.pl zostales delikatnie mowiąc wysmiany. To ze ty nie słyszysz roznicy nie znaczy ze inni tez nie słyszą.

przyjedz do mnie i podlacze ci wzmacniacz wlasnej roboty na mosfetach, wzmacniacz samochodowy i wzmacniacz domowy do kolumn [ja mam 3 pary] jakich tylko chcesz, możesz nawet przyjechac z takowymi do mnie, zawiąże ci oczy i odwroce tylem do sprzetu, bede zmienial sprzety a ty bedziesz mi mowil jaki to jest sprzęt ok? załoze sie ze nie zgadniesz wszystkiego, bo jest 33% szansa ze zgadniesz cokolwiek...

jak chcesz sie ze mną kłucic tutaj o roznice dzwieku pomiedzy wzmacniaczami to mi pokaż co może wpłynąc na roznice dzwieku poza mocą, THD i zakresem przenoszenie - niektore wzmacniacze gorzej przetważają gorne i dolne pasmo... nie mow ze gdzies coś słyszales a mi udowodnij elektronicznie, bez dowodow nie masz nawet sie co odzywać bo nie wiesz ile sprzetow u siebie nawet testowales i smiesz twierdzic ze niczego nie sluchalem pfff...
    brati
    Level 23  
    Odnosnie udawadniania roznic w brzmieniu wzmacniaczy nic ci nie udowodnie na forum bo nie ma takiej mozliwosci. Moge to zrobic jezeli masz chec odwiedzic okolice Warszawy i posłuchac 9 wzmacniaczy z przedziału 1500-9000 zł na dosc jasno brzmiących głosnikach a gwarantuje ze nawet Ty usłyszysz miedzy nimi roznice.

ps. skoro twierdzisz ze sporo słyszałes to napisz moze czego
    brati
    Level 23  
    Dobra ja odpuszczam, jak kolega qscgu chce ze mną podyskutowac to zapraszam na priv.

przy długosci 6m min. 12mm2
    qscgu
    Level 34  
    okolice warszawy za daleko... nie bede jechac do warszawy zebys mi udawadnial to czego mi nie udowodnisz, pozatym skad wiesz czy roznica w ich brzmieniu nie jest sprawą przedwzmacniacza? zebys mogl mi udowodnic ze grają inaczej musialbys wpiąc sygnal po przedwmacniaczu a przed koncowkami mocy...

co do sprzetu to nie bede wymienial bo zaraz powiecie ze sie chwale, a ty masz mi elektronicznie wytlumaczyc jak wzmocnienie moze znieksztalcic sygnal aby ten byl lepszy, omijając oczywiscie wzmacniacze lampowe

Dodano po 1 [minuty]:

ok ja tez odpuszczam a kolejnych bezsesnownych klutni nie mam zamiaru prowadzic, Wujek Ohm mowi ze wystarczą 7-8mm2