Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Silniki krokowe- zasada działania i sterowanie

bogdan_p 30 Sep 2006 09:15 103503 36
phoenixcontact
    MichalEm8
    Level 10  
    Witam, a co ze sprawą dopasowania częstotliwości. W popularnych silnikach do drukarek działają one na określonej częst. silnika krokowego ok 250 Hz przy drukarce lexmark 3200. przy innych częstotliwościach silnik zaczyna harczeć ( jeżeli jest obciążenie ). ?

Pozdrawiam
    Michał
  • phoenixcontact
    MAAKX
    Level 13  
    Te silniki do drukarek to w ogóle inna konstrukcja silnika krokowego, wygniatanego na prasie
    Tak opracowane aby było tanie w wykonaniu, nie nadają się do napędu cnc gdzie występują zmienne szybkości tylko raczej do stałej
  • phoenixcontact
    diodaab
    Level 1  
    Witam mam taki problem jak dobrać parametry (moc, moment) silnika krokowego do obrotu stołu o 180 stopni. Cała konstrukcja stołu waży ok 600 kg. Jakieś proste wzory do obliczenia tego?

Silniki krokowe- zasada działania i sterowanie

Na rysunku jest silnik przechodzący przez środek konstrukcji który jest odpowiedzialny za obrót tego stołu.

Pozdrawiam i z góry
    Hyper44
    Level 15  
    Jakość skanu płytki pcb w artykule z pierwszego postu - sterownik silnika krokowego opartego na L297/L298 - jest bardzo słaba i raczej nie da się go bezpośrednio wykorzystać do wykonania płytki. Załączam poprawioną przeze mnie wersję w rozdzielczości 600dpi (format MS Word), dodatkowo w widoku lustrzanym odpowiednim do termotransferu (oryginał był nieodwrócony).
    ALFMAP
    Level 11  
    witam
    Nie jestem za bardzo oblatany w silnikach krokowych a zostalem zmuszony do zastosowania takiego silnika i drecza mnie pewne sprawy zwiazane z tym tematem.
    Mam silnik typ KH56KM2U004B firmy JAPAN SERVO
    Prąd 2,1 A
    Napięcie 1,6 V DC
    1,8/step
    połączenie 6 przewodowe
    Zmontowalem sterownik z zestawu AVT1314, do tego mam zasilacz 12V o wydajnosci pradowej 3A.
    podłaczylem to wszystko i silnik pracuje ale strasznie nie rowno, szarpie, potrafi sie zatrzymac. Ale do tego tranzystory buz11 w sterowniku grzeja sie jak h!!!!a i tak samo jest z zasilaczem grzeje sie.
    Nie bardzo wiem o co chodzi z tym napieciem na silniku 1,6v dlaczego jest takie male.
    Zreszta wiekszosc silnikow made in ALLEGRO ma napiecia z przedzialu 1,6 2,5 3,6 5,2V czyli niskie napiecia o co z tym chodzi??.
    Co zrobic zeby ten mój uklad chodzil poprawnie i nie grzal sie tak??
    Prosze doradzcie.
    hobbyelektronik
    Level 27  
    Zastosuj silnik na 12V i po kłopocie, albo dostosuj sterownik z zasilaczem do silnika który masz i to wszystko. W tej chwili około 10V masz za dużo i dlatego zagotowałeś BUZ-y.

powodzenia................