Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tda2030A nie działa. Kolumny tylko buczą.

30 Wrz 2006 20:21 864 4
  • Poziom 17  
    Mam straszny problem, po zmontowaniu wzmacniacza na TDA2030a i podłączeniu wszystkiego, kolumny tylko buczą. Przeglądałem to forum, i zdążyłem przeczytać, że te układy łatwo sfajczyć. Ale mam też swoją własną hipotezę. Czy masa głośników, powinna być podłączona do masy zasilania (trafo 50W 2x12v, 2 kondensatory 4700uf + 2x 100nf), czy do masy sygnału (typu wieża/mp3)? Proszę o wyrozumiałość, to moja pierwsza poważna konstrukcja, i czuję się lekko przygnębiony ;(
  • Poziom 36  
    Shanleaf napisał:
    Mam straszny problem, po zmontowaniu wzmacniacza na TDA2030a i podłączeniu wszystkiego, kolumny tylko buczą. Przeglądałem to forum, i zdążyłem przeczytać, że te układy łatwo sfajczyć. Ale mam też swoją własną hipotezę. Czy masa głośników, powinna być podłączona do masy zasilania (trafo 50W 2x12v, 2 kondensatory 4700uf + 2x 100nf), czy do masy sygnału (typu wieża/mp3)? Proszę o wyrozumiałość, to moja pierwsza poważna konstrukcja, i czuję się lekko przygnębiony ;(


    Prawdopodobnie masz stałe napięcie na wyjściu lub oderwaną masę sygnałową.
  • Pomocny post
    Poziom 37  
    Masa głosnika powinna byc tam gdzie masa wejścia.
  • Poziom 29  
    Ja podobny problem mialem z TDA2040 , zjarałem go. Wystarczy zewrzeć mase do radiatora i po zabawie , jak masz podkładki to nie.
  • Poziom 17  
    Ok, czyli masę do głośników prowadzić od sygnału. A co z masą na płytkach? Ma iść od trafa, czy też od sygnału?