Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kurs C++ builder dla elektroników - obsługa urządzeń

01 Paź 2006 16:24 3701 9
  • Poziom 36  
    Witam!

    Chciałbym zwrócić się do Was z pewną refleksją. Mianowicie w prasie poświęconej elektronice, jak i internecie dostępnych jest wiele bardzo przydatnych kursów, np. obsługa Protela, programowanie mikrokontrolerów w Bascom i C, kurs ST6 realizera, AutoTrax i wiele innych.

    Do tej pory jednak nie spotkałem się z kursem rzeczy niezwykle ważnej, a mianowicie z kursem pisania aplikacji służących do obsługi urządzeń budowanych fizycznie. Drogą do obsługi urządzeń są, jak wiadomo, porty wejścia-wyjścia komputera PC.

    Sugeruję, że wielkim powodzeniem mógłby się cieszyć kurs popularnego języka programowania (najlepiej C++ Builder), napisany pod kątem elektroników, chcących tworzyć aplikacje sterujące do budowanych przez siebie urządzeń.

    Kurs wyobrażam sobie jako rzecz od podstaw, czyli od instalacji kompilatora, poprzez krótkie wprowadzenie do wizualnego programowania (builder) obiektowego, po przejrzyste przykłady obsługi portów I/O (LPT, RS232, może USB?).

    Ciekawe, czy zainteresowanie byłoby takie, jak przypuszczam, czyli... duże :-)

    Co myślicie o takim kursie? Może macie jakieś sugestie odnośnie takiego kursu?

    Osobiście proponowałbym otwarcie ankiety z pytaniem:

    Czy byłabyś/byłbyś zainteresowany kursem C++ buildera dla elektroników?
    • Tak
    • Nie
  • Poziom 18  
    Chetnie bardzo. Posiadam juz doswiadczenie w tym moglbym troche pomoc ale osobiscie proponuje uzyc nowego net. Bo popierwsze jest za free i bardzo latwo zrobic cos dzialajacego w pare sekund. Mysle ze wystarczyla by obsluga po rs bo prockow z pelnym usb nie wielu z nas wykorzystuje. A i tak mamy do dyspozycji ftdi chipek.
  • Poziom 18  
    chętnie :) nawet może to być ciekawe biorąc pod uwagę iż aktualnie zaczynam Lab+wykład jak w temacie , ja raczej jestem za starym builderem chętnie skorzystał bym z dodatkowego źródła informacji a jak mi się uda to nawet i wspomógł bym, co do sugestii , a raczej pytanie czy ma to być kurs dla laika czy dla kogoś kto cokolwiek wie na ten temat? Bo jak dla laika to można że tak powiem napisać „symfonię 2" :)
  • Poziom 36  
    Ja zastanawiałem się nad czymś dla, wręcz, zupełnych laików, bardziej ogólnym, dotyczące obsługi portów (dowolnych, nie tylko RS) od strony programisty.

    Po co to wszystko?

    Generalnie zasada jest (wg mnie) taka:

    1. Jest wiele kursów (takich ABC - dla początkujących) środowisk wizualnych, gdzie każdy uczy się pisać swoje pierwsze programy, w profesjonalnym środowisku, takim jak Borland C++ Builder, ale w tych kursach niewiele pisze się (albo i wcale) o sterowaniu portami we/wy. Z jednej strony słusznie, bo potencjalny informatyk - algorytmiarz ;) nie będzie zainteresowany tą problematyką.

    2. W przypadku elektronika, chcącego nawiązać komunikację po RS, lub choćby zapalić sobie LEDy włożone do LPT, sytuacja może wyglądać dokładnie odwrotnie. Taki "standardowy" kurs może więc zniechęcać klasycznego elektronika do programowania w C++ czy Delphi, bo nie oferuje tego, czego chce elektronik.

    I koło się zamyka.

    Stąd moja refleksja dotycząca kursu C++ buildera "inaczej".

    Chodzi o nauczenie czytelnika podstawowych rzeczy, i pokazanie mu przykładowych rozwiązań. Nie oznacza to jednak, że początkujący programista ma, czy też musi ograniczyć się do podanego wzorca, ma on raczej poznać podstawowe zasady i możliwości sterowania portami zewnętrznymi. Kurs ma dać mu podstawy i zachęcić go do dalszego rozwijania jego programistycznego warsztatu.
  • Poziom 12  
    Jeśli za darmo to zainteresowanie będzie, jeśli chcesz na tym zarobić, to nie spodziewaj się kokosów, w sieci/książkach jest tego wystarczająco dużo.
  • Poziom 33  
    Jestem za , chetnie czegos nowego sie poucze.
  • Poziom 15  
    Zdecydowanie ZA. Oprocz zwyklego RS proponuje jednak rozwinac o komunikacje USB, a jesli ktos potrafi to rowniez o mozliwosci transmisji bezprzewodowej (chociazby IRDA).
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 18  
    Upieram sie za C# i bibliotekami NETFRAME. Bardzo podobne do C i znaczniej szybciej mozna zobaczyc efekty. Bo jezeli ktos ma zamiar cos napisac to i tak pod srodowisko inne niz NT/XP nie ma sensu sie wysilac. A to oznacza korzystanie z bibliotek dll. I tu dla zwyklego smiertelnika zaczynaja sie schody. Jezeli bedzie zainteresowanie moge cos skoric odnoscie C#.
  • Moderator Samochody
    W systemach Windows 2000 i nowszych nie ma bezpośredniego dostępu do portów, trzeba albo napisac sobie sterownik albo odwoływać się do portu przez WinAPI...