Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AOYUE 968 uszkodzenia-ich naprawa,udoskonalenia

janekg1112 23 Lut 2011 22:44 20334 71
  • #31 23 Lut 2011 22:44
    artelektron
    Poziom 23  

    Witam
    Ja też rozwiązałem mój problem zakładając przewód o przekroju 0.75mm linka oczywiście :)(obydwa przewody do czujnika temperatury) wiązkę kabli zaizolowałem taśmą izolacyjną (szkot) wszystko składając w całość i hula jak trzeba zobaczymy jak długo :)

    Ps.
    Dla Ambrozego również 25punktów.Dzięki

  • Fibaro
  • #32 25 Mar 2011 15:00
    PietrekDer
    Poziom 13  

    Też miałem problemy z zakłóceniami. Do tego samego akara mam też podłączoną lutownicę transformatorową, i przeważnie za każdym naciśnięciem przycisku w transformatorówce, pojawiały się zakłócenia (pompka się włączała na ułamek sekundy i kulka skakała).

    Zmieniłem kondensatory przy stabilizatorze 7805, na wejściu zmieniłem 470uF na 2200uF a po stronie 5V 220uF zmieniłem na 1000uF. Dodatkowo zwiększyłem pojemność kondensatora od resetu z 22uF na 47uF oraz rezystor (bodajże to był R17) z 1k na 10k. Przy okazji dolutowałem kondka 100nF na padach od zasilania przetwornika AD (to chyba był ADC0832). Pomogło i już tak nie wariuje. No i oczywiście dorobiłem główny wyłącznik przy 230V, bo zawsze świeciło się OFF na wyświetlaczach, co wg mnie jest denerwujące :/

  • Fibaro
  • #33 01 Kwi 2011 20:08
    157153
    Usunięty  
  • Fibaro
  • #34 05 Kwi 2011 20:47
    RitterX
    Poziom 35  

    Tak się zastanawiam koledzy dlaczego nie zrobicie toolsa naprawczo-meodernizacyjnego owej stacji? Szacunkowo można przyjąć, że zamknąłby się kwotą do 100zł wraz z ceną płytki i mikrokontrolera. Wszak w mikrokontrolerze siedzi stary dobry PID, trochę warunków co do minimalnego przepływu powietrza w funkcji temperatury i zwłoki przed odcięciem zasilania.
    Przepraszam, że trochę off-topic ale jakoś nie mogłem się powstrzymać. Na elektrodzie jest sporo projektów, które dałyby się "nagiąć" do tego.

  • #35 30 Lip 2011 16:06
    Dolby*
    Poziom 17  

    Wrzuciłem nową grzałkę,co to w oryginalnym zestawie była jako zapasowa,pogrzała 30 sekund i się skończyła a razem z nią R3 1,2OHM...wstawiłem nowy rezystor i starą grzałkę i niby wszystko było ok,ale po 5ciu minutach grzania jak doszedłem do 480C
    znowu upalił się R3.Ktoś ma jakiś pomysł??

    Co mogło spowodować upalenie się nowej oryginalnej grzałki? nawet jej nie katowałem,rozgrzała się do ok 260C i po grzałce.Podczas pracy na nowej grzałce pojawiły się straszne skoki napięcia,światło w pokoju przygasało z czestotliwością ok1-1,5hz

  • #36 24 Sie 2011 14:12
    WALDIDN
    Poziom 1  

    Tomasz.W napisał:
    janekg1112 napisał:
    ....Wejścia procesora podłączone...są do 5V wewnętrznymi rezystorami podciągającymi...Druga sprawa czy w procesorze uszkodził się rezystor podciągający wejście do 5V...

    Te wewnętrzne rezystory podciągające bardzo często nie pracują tak jak powinny . Dotyczy to nie tylko tych stacji lutowniczych ale wielu innych urządzeń sterowanych starszymi AVR'ami . W urządzeniu teoretycznie uszkodzonym wystarczało dołożyć rezystory podciągające (100k) i problem znikał . Problem pojawiał się za to przy wypisywaniu rachunku :) . No bo niby ile wziąść za kilka rezystorów ?

  • #37 24 Sie 2011 20:38
    _Optyk_
    Poziom 2  

    Witam.
    ponownie odswiezam bo kolejny raz przekladam ta stacje z kata w kat...

    po wlaczeniu wszystko ok, po zwiekszeniu temp manualnie grzalka momentalnie robi sie czerwona, a temperatura na wyswietlaczu maleje i spada do zera.

    Wymienilem wszystkie uklady z wyjatkiem procesora i dalej jest to samo...

    U3 ULN2003
    U4,U5 MOC3021
    U6 LM358
    U7 AT89C51
    U8 ADC8322

    Mam wrazenie ze uszkodzeniu ulegla zawartosc mikrokontrolera, wiec moze gdyby ktos mogl ja odczytac i podrzucic daloby sie wreszcie rozwiazac problem...

    pozdrawiam
    Opto

  • #39 18 Lut 2013 20:35
    RitterX
    Poziom 35  

    Film niewiele pokazuje. Po pierwsze jak widzę nie działa wyświetlacz temperatury HA. Sterowanie pompą membranową jest niezależne i analogowe. Czyli na początku musisz sprawdzić napięcia zasilające elektronikę sterującą grzałką oraz napięcie na zasilaniu procesora.

  • #40 19 Lut 2013 16:03
    kosiasty
    Poziom 12  

    Wybacz za kiepska jakosc filmu.
    Sprawdze napiecia i postaram sie jak najszybciej napisac jakie są. Dodam iż procesor strasznie sie grzeje i nie wiem czemu, powymieniałem kondensatory i powstawiałem mocniejsze mając nadzieje ze pomoże, sprawdziłem grzałke, jest ok.

  • #42 23 Kwi 2013 14:53
    Vellpens
    Poziom 10  

    Witam wszystkich.
    Sorry że odgrzebuję stary temat. Ale mam dziwny problem z moją stacją AOYUE 968. Mianowicie po podłączeniu do zasilania bez względu na położenie wszystkich włączników grzałka hot-air grzeje się od razu do maksymalnej temperatury(nawet wtedy gdy kompresor jest wyłączony). Podejrzewam ze gdybym nie odłączył od razu zasilania to grzałka by się spaliła. Uszkodzenie powstało na skutek zwarcia podczas wymiany zużytej grzałki hot-air na nową. W następstwie zwarcia spalił się bezpiecznik główny i bezpiecznik znajdujący się na tylnej płytce.

    bardzo proszę o pomoc. Ma ktoś jakieś pomysły jaka jest przyczyna ?

  • #43 23 Kwi 2013 20:51
    RitterX
    Poziom 35  

    Obstawiłbym jeszcze uszkodzenie triaka sterującego grzałką HA. A może i optotriaka sterującego owym triakiem. Musisz znaleźć na płytce pcb element w obudowie TO220 (najprawdopodobniej) szeregowo włączony z grzałką i wymienić.

  • #44 29 Kwi 2013 13:01
    Vellpens
    Poziom 10  

    RitterX Czy możesz mi wskazać ten element na zdjęciu. Nie mam pojęcia który to prawdopodobnie oznaczenia są inne bo moja stacja jest firmy leader. Znalazłem na elektrodzie podobny temat i tam uszkodzony okazał się procesor w mojej stacji oznaczony 89c51rc

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1752838.html AOYUE 968 uszkodzenia-ich naprawa,udoskonalenia

  • #45 29 Kwi 2013 23:09
    RitterX
    Poziom 35  

    Podaj nazwy elementów zaznaczonych zielonymi i czerwonymi strzałkami. Te zaznaczone na czerwono to optotriak MOC3021 i triak, którego nazwy nie odczytam ze zdjęcia. Zapewne obsługują kompresor. Nie mogę odczytać nazwy tych na zielono. Po przewodach sprawdzisz, które biegną do grzałki, a które do kompresora membranowego?

    AOYUE 968 uszkodzenia-ich naprawa,udoskonalenia

  • #46 30 Kwi 2013 09:59
    Vellpens
    Poziom 10  

    AOYUE 968 uszkodzenia-ich naprawa,udoskonalenia
    Pierwszy element ma oznaczenie [ BT137 600E PJA1049 03 8300] i jest identyczny jak czwarty element. Różni się tylko tym ze na 1-wszym jest radiator co może wskazywać na to ze pracuje pod większym obciążeniem. Można się domyślać że to właśnie on jest odpowiedzialny za pracę grzałki bo to ona na pewno pobiera więcej prądu niż kompresor.
    Drugi element ma oznaczenie [L1052 MOC3021] jest identyczny jak czwarty element.
    Jeśli chodzi o pracę kompresora to z nim wszystko jest ok. W przeciwieństwie do grzałki włącza się dopiero po przełączeniu włącznika SMD REWORK na pozycję ON
    Przyszło mi do głowy żeby podmienić te elementy i sprawdzić jak będzie się zachowywała stacja. Jeśli brakowało by tylko regulacji nadmuchu nie przeszkadzało by mi to zbyt bardzo, a mógłbym już kontynuować pracę.
    Myślę że mogę zaryzykować?

    Jeśli chodzi o przewody prowadzące do grzałki są one podłączone wtyczką 4 pin po lewej stronie. Kompresor jest zasilany z wtyczki 2 pin znajdującą się na dole płytki. Trudno mi powiedzieć które ścieżki prowadzą do którego układu bo rozchodzą się po całej płycie. Spróbuje to jeszcze sprawdzić multimetrem.

    AOYUE 968 uszkodzenia-ich naprawa,udoskonalenia AOYUE 968 uszkodzenia-ich naprawa,udoskonalenia AOYUE 968 uszkodzenia-ich naprawa,udoskonalenia AOYUE 968 uszkodzenia-ich naprawa,udoskonalenia

    Po dokładnych oględzinach doszedłem do wniosku że triak oznaczony na zdjęciu cyferką 1 dostaje bezpośrednio na środkową nóżkę 230V, pierwsza nóżka jest podłączona przez bezpiecznik bezpośrednio z przewodem prowadzącym do grzałki. Natomiast ostatnia nóżka tego triaka jest połączona z optotriakiem oznaczonym na zdjęciu numerem 2

  • #47 30 Kwi 2013 21:07
    RitterX
    Poziom 35  

    Grzałka nie może działać bez przepływu powietrza! To bardzo zły pomysł by zamienić triaki.
    Aby sprawdzić czy działa sterowanie z mikroprocesora optotriakiem od grzałki, przyjmując, że odpowiada za to ten po lewej czyli U5 (MOC3021), trzeba go wylutować. Następnie wlutowujesz w miejsce nóżek 1 i 2 czerwoną 3...5mm diodę LED. Po włączeniu zasilania powinna się zaświecić. Pamiętaj o odpowiednim kierunku polaryzacji diody by mogła zaświecić gdy + jest na 1 (anoda) a - na 2 (katoda).
    Jeśli to zadziała to oznacza, że procesor jest O.K. i jest sterowanie optotriakiem. Najlepiej od razu wymień triak BT137-600E, umieszczny na radiatorze, na nowy i wlutuj na powrót MOC3021, usuwając uprzednio LED. Tak na marginesie to pobierz noty katalogowe MOC3021 i BT137. Wtedy będziesz wiedział jak to działa.
    To normalne, że na jednej z nóżek jest 230V~. Triak jest włączony szeregowo z regulowanym elementem. Czyli 230V~ na środkową nóżkę BT137, z lewej nóżki (pin1) do jednego obciążenia a zamknięcie obwodu 230V~ przez drugą końcówkę obciążenia.
    Jeśli będziesz kupował triaki to możesz zamiast 8A BT137-600 zastosować w to miejsce BT138-600 czyli 12A.

  • #48 02 Maj 2013 10:43
    Vellpens
    Poziom 10  

    podłączyłem diodę pod nóżkę 1 oraz 2 dioda w ogóle nie świeci na dodatek przy tej próbie spalił się rezystor [R8](już go wymieniłem). Po podmianie optotriaków i triaków z kompresora z tymi od grzałki kompresor chodzi od razu po podłączeniu zasilania a grzałka wogole się nie włącza. Czyli procesor jest uszkodzony a triak który wcześniej był od grzałki ma zwarcie ?

    co dalej mam sprawdzić ?

  • #49 02 Maj 2013 20:22
    RitterX
    Poziom 35  

    Jeśli jest sterowanie z procesora to dioda chociaż na chwilę powinna się zaświecić przed spaleniem a spalić się raczej nie powinna.
    Wstaw zdjęcie odwrotnej strony stacji gdyż inaczej jest to zgadywanie co z czym jest połączone.

  • #50 03 Maj 2013 11:07
    Vellpens
    Poziom 10  

    spalił się rezystor a nie dioda. dioda jest nadal sprawna. Dodaję zdjęcie AOYUE 968 uszkodzenia-ich naprawa,udoskonalenia tylnej strony płytki

  • #51 08 Maj 2013 05:48
    Vellpens
    Poziom 10  

    Widzę że temat ucichł. Czy ktoś z odpowiednimi umiejętnościami podjąłby się naprawy?

  • #52 12 Maj 2013 19:01
    RitterX
    Poziom 35  

    Temat nie ucichł. Ja ucichłem z powodu braku czasu. Ale...

    pierwszy obwód sterowania triakiem zaczyna się na nóżce 16 89C51. poprzez rezystor R28 [4k7] jest sterowany tranzystor p-n-p Q2. Emiter do plusa, kolektor do anody (nóżka 1) optotriaka U5 [MOC3021]. Do katody optotriaka U5 jest podłączony rezystor R11 [k47] zamykający obwód do masy. Druga strona "gorąca" składa się z właścwego pototriaka, który steruje poprzez rezystory R6 [k47] i R5 [2k] triakiem TG1 [BT136-600]. C8 i R5 tworzą szeregowy układ gasikowy włączony równolegle z anodami triaka TG1. Do złącza J1/1, na jego pierwszą nóżkę, z nóżki 1. TG1 sterowanie jest dostarczane przez bezpiecznik topikowy oznaczony R3. Warto go sprawdzić na przejscie.
    Drugi bliźniaczy obwód wykonawczy zaczyna się na nóżce 17 [89C51] poprzez R27 [4k7], Q1 na U4. Do katody U4 podłączony jest R7 [k47]. Strona "gorąca" odpowiednio optotriak U4 i rezystory R9 [k47] i R8 [2k] sterują triakiem [BT136-600] . Układ gasikowy R10 i kondensator, którego oznaczenia na pcb nie potrafię odczytać. Anody triaka są dołaczone do J2/1 pin 1. ,złącze 2 pin na dole zdjęcia, oraz pin 3. w złączuobok po lewej stronie trzypinowym.
    Konkluzja:
    Sprawdź bezpiecznik R3, włączniki na płycie czołowej stacji, napięcia na R11 i R7.

  • #53 15 Paź 2013 13:21
    Edek W
    Poziom 10  

    Witam,
    Uszkodził mi się transformator w mojej stacji. Mam pytanie, czy ktoś z Was może wie jakie napięcia powinny być po stronie wtórnej (przewody żółte i czarne), ewentualnie jakiś zamiennik ogólnie dostępny.

    Dziękuję z pomoc
    Ed

  • #54 19 Paź 2013 00:28
    RitterX
    Poziom 35  

    Nikt z posiadaczy nie odpowiedział. Postaram się pomóc.
    1. Trafo zasila lutownicę a ta jest zapewne na 24V. Z uwagi na zasilanie z trafo reszty układów sterujących oraz faktu, że sterowanie lutownicy triakiem jest na stronie wtórnej trafo ten powinien mieć przełożenie z 230V na 24V.
    2. Moc lutownicy +10% na sterowanie = moc trafo. Kompresor powinien być na 230V~ ale nigdy nic nie wiadomo?

    A tak prościej weź go po prostu przewiń. Najpierw trzeba go rozpakietować a jak dostaniesz się do cewek, przewiń uszkodzoną i po kłopocie.

  • #55 25 Wrz 2014 14:38
    asfixcom
    Poziom 8  

    Witam moze mi ktos pomóc w temacie tej maszyny? Więc u mnie sytuacja wyglada tak ze po zakupie taniej grzalki upalila sie ona po 5 min i razem z nią rezystor r3 1,2ohm. Po wymianie rezystora i nowej oryginalnej grzalki gdy włączam pali sie bezpiecznik zewnętrzny na obudowie. Odłączyłem grzałkę od plytki złącze 4pin i to samo. Natomiast gdy wyjmę tranzystor r3 to wszystko dziala poza grzalką.

    Proszę o pomoc.

  • #56 25 Wrz 2014 21:36
    RitterX
    Poziom 35  

    Sprawdź triak TG1 pod kątem zwarcia.

  • #57 25 Wrz 2014 22:03
    asfixcom
    Poziom 8  

    Juz sobie poradziłem, wymieniłem oba triaki na lepsze 12A czyli BT138-600 i te optotriaki MOC3021 dla pewności również.

    Działa jak nowa. :) dzięki

  • #58 27 Paź 2014 17:22
    markonib1981
    Poziom 8  

    Mam pytanie co do tej stacji lutowniczej...
    Otóż dostałem ta stacje na warsztat dzisiaj i moje pytanie:
    -jak głośna jest stacja?( tak jak na filmie w poście nr #38),
    Przy włączeniu na "SMD REWORK" i ustawieniu "kuleczki" na 3 i mniej da się używać stacji max 4 min (chodzi o hałas) przy podkręceniu powyżej 3 ki stacja zaczyna " chodzić" po stole (od drgań)
    Nie wiem czy to normalne i czy reklamować czy nie.

    Na koniec sorki ze tak się podpinam ale nie chce zakładać nowego tematu.
    Pozdrawiam

  • #59 03 Lis 2014 22:42
    kosiasty
    Poziom 12  

    U mnie od początku chodziła jak traktor. To chyba już generalnie taka konstrukcja, jeśli chodzi w wibracje to możesz spróbować podkładek z gumy, troche pamietam ze pomogło... Ja miałem zamontowaną '' na ramieniu '' mocowaniem do ściany, ponieważ jak srała na stole to wszystko spadało :/

  • #60 27 Lip 2016 20:55
    KrisPier
    Poziom 15  

    Witam w mojej stacji PT 968 (to samo co Aoyue inna nazwa) nie działa hotair uszkodził się przy tym rezystor R3 (1.2Ω , 5%) jak sadzę dodatkowe zabezpieczenie reszty elektroniki.

    Teraz moje pytanie: posiadam takowy tyle że ceramiczny 1R2J 5W czy mogę go tam zastosować czy będzie różny jakościowo i w razie kolejnego zwarcia grzałki może nie spełnić swojej roli zabezpieczenia ?

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME