Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ADC - ATMEGA32 - BASCOM. Dlaczego cały czas pokazuje 1023?

k9pa 01 Paź 2006 23:23 2860 10
  • #1 01 Paź 2006 23:23
    k9pa
    Poziom 10  

    Ello

    Mozecie mi powiedziec czemu jak sobie napisze prosty programik w BASCOM AVR. To pokazuje mi caly czas 1023.
    Nie podpiąlem pod AVCC ATmega32 tego dlawika 10uF... , ale nie sadze zeby to mialo taki wplyw ??
    w ogole nic sie nie zmienia wiec mysle ze to problem programowy....
    pomocy :(

    Code:

    $regfile = "m32def.dat"
    $crystal = 1000000
    $baud = 1200
    Config Porta = &B00000000
    Config Serialin = Buffered , Size = 50
    Config Adc = Single , Prescaler = Auto , Reference = Avcc
    Dim W As Word , Channel As Byte
    Dim I As Byte
    Enable Interrupts

    Start Adc                                                   ' wlaczenie przetwornika
    Do
    Print "start"
    Wait 2
    For I = 1 To 2
    Channel = I                                                 'kanal 0
      W = Getadc(channel)
      W = Getadc(channel)
      Print "Kanał " ; Channel ; " wartość " ; W
    Next I
    Loop
    End

    0 10
  • #2 01 Paź 2006 23:31
    zbig_wwl
    Poziom 17  

    Tzn. nie podłączyłeś dławika, ale VCC podłączyłeś :?:

    0
  • #3 01 Paź 2006 23:44
    Nerwus
    Poziom 18  

    Kod wyglada ok. Dodal bym tylko jeszcze po kazdym pomiarze linie stop ADC. Tak jak kolega napisal powyzej czy masz podlaczone zasilanie do wszystkich punktow tzn AVCC w tym przypadku.

    0
  • #4 01 Paź 2006 23:54
    zbig_wwl
    Poziom 17  

    Rzeczywiście, może wyraziłem się niejasno - do końcówki oznaczonej AVCC ma byś dołączone napięcie referencyjne. Może to być napięcie VCC zasilające uC.
    Ten dławik (filtr) może być pominięty, jeżeli nie zależy nam na dokładności ADC deklarowanej w specyfikacji technicznej.
    Pozdrawiam

    Dodaję poniższy tekst po przeczytaniu odpowiedzi Tdv:
    Oczywiście, chyba mam gorsze dni :D
    AVCC to zasilanie przetwornika ADC a napięcie referencyjne jest na AREF.
    Dodaję ten tekst, żeby kogoś nie wprowadzić w błąd tym, co napisałem powyżej.
    Dzięki Tdv

    0
  • #5 02 Paź 2006 07:53
    k9pa
    Poziom 10  

    No wlasnie ze mam ...
    AREF - GND
    GND - GND
    AVCC - VCC

    Dodano po 5 [minuty]:

    mozliwe ze mam uszkodzony port ADC ??
    bo procek dziala ... RS232 dziala, zapala diody i w ogole ....

    0
  • Pomocny post
    #6 02 Paź 2006 08:38
    Tdv
    Poziom 33  

    k9pa napisał:
    No wlasnie ze mam ...
    AREF - GND


    Aref zostaw w powietrzu, jedynie do tego pinu do masy daj kondensator 100nF.

    0
  • #7 02 Paź 2006 11:59
    k9pa
    Poziom 10  

    No podzialalo :]
    To powiedz mi jeszcze jak mozesz do czego jest ten Aref ... i czemu musi byc w powietrzu ??

    0
  • #8 02 Paź 2006 12:14
    Tdv
    Poziom 33  

    Manual gryzie?
    Aref to końcówka, do której możesz podłaczyć zewnętrzne napięcie odniesienia.
    AVRy mają możliwość korzystania z trzech napięć odniesienia:
    -zewnętrzne podłaczone do tej końcówki,
    -wewnętrzne (w większości uC AVR około 2,56V),
    -napięcie AVCC, czyli zasilania części analogowej.
    Tyle podpowiedzi - reszty poszukaj w manualu. Gwarantuję, że nie gryzie ;-).

    0
  • #9 02 Paź 2006 23:11
    Nerwus
    Poziom 18  

    Ale i tak calosc sprawy lezy po stronie bascoma bo skoro konfigurujesz ADC tak aby uzywal AVCC to i tak powinno byc.

    0
  • #10 03 Paź 2006 00:39
    k9pa
    Poziom 10  

    No wiec wlasnie.
    Jak tak napisalem to czemu on to interpretuje ?? :P

    0
  • #11 03 Paź 2006 01:23
    Nerwus
    Poziom 18  

    A tak powaznie mowiac to tez mialem taki problem przy swoim dyplomie. Zagladalem w schemat i patrze ze mialem podpiete wszystkie linie wlacznie z AREF do VCC (wszystko szlo przez 0 rezystory smd ale nie pamietam jak to sie ostatecznie skonczylo :) ).
    Ale tak dla scislosci zerkenelem do noty aplikacyjnej i wyglada na to ze jezeli masz podlaczone AREF to idzie ono prosto do DAC. Jezeli go brak wtedy mozesz sobie wybrac miedzy wewnetrznym zrodlem a VCC (dla tego kiedy miales AREF spiety do masy to kazdy pomiar przetwornikiem AC ktory bylo powyzej jej poziomu dawalo wartosc maxymalna czyli 1023).
    Polecam note tak jak i kolego Tdv.

    0