Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Poraz kolejny SEPARATOR ANTENOWY!

teodo_r 02 Paź 2006 15:50 4619 10
  • #1 02 Paź 2006 15:50
    teodo_r
    Poziom 11  

    Witam
    Mam następujący problem:
    Jestem posiadaczem POLO z 2001 roku, założyłem nieoryginalne radyjko, które strasznie kiepsko odbiera, gubi fale, znajduje mało stcji. W aucie jest już załopżony separator i jest zasilony, mimo to radio kiepsko odbiera. Może separator jest walnięty a może wzmacniacz antenowy. Wolałbym żeby to pierwsze! Jak sprawdzić czy separator dzaiła poprawnie? Jakie napięcie powinno być na antenie(to które wychodzi z separatora i zasila wzmacniacz)?
    Moze macie jeszcze jakieś inne sugestje jak to zbadac?

    0 10
  • #3 02 Paź 2006 17:44
    teodo_r
    Poziom 11  

    c_4 napisał:
    jaki to model/firma radia

    PIONEER DEH 2800

    0
  • Pomocny post
    #4 02 Paź 2006 18:15
    SlaweK
    Poziom 43  

    Taki separator to tylko cewka i kondensator, nie wpływa na napięcie, więc na jego wyjściu powinno być takie napięcie jakie mu podasz na tym osobnym przewodzie. Napięcie sterujace anteną automatyczną, tj 12V 100mA w zupełności wystarcza do zasilania wzmacniacz. Wzmacniacz jak zamoknie to przestaje działać i różne rzeczy się w nim dzieją ale nim go usuniesz to zmierz to napieci i niech to potwierdzi ktoś kto ma w tym wprawę.

    SławeK

    0
  • #5 03 Paź 2006 13:29
    teodo_r
    Poziom 11  

    Zmierzyłem napięcie na antenie na zasilanym separatorze wskazuje 3,4V raczej za małe żeby zasilić wzmacnacz? Nasuwa mi się jedna odpowiedz "uszkodzony separator"

    1
  • Pomocny post
    #6 03 Paź 2006 14:56
    SlaweK
    Poziom 43  

    Niekoniecznie, a zmierzyłeś jakie napięcie do niego wchodzi bez podłączonej anteny i z podłączoną anteną ? I jaki prąd płynie w obwodzie zasilania separatora ? Może być za mało ze źródła, może być za duże obciążenie , może być upływ (przebicie na separatorze), może być zgniły wzmacniacz i woda lub śniedź w nim przewodzi... Jak widziesz jest wiele możliwości i dlatego najpierw należy pomyśleć, potem zrobić kilka rozsądnych prostych pomiarów i dopiero będziesz miał jasność co jest przyczyną bo na razie to nic z tego co napisałeś nie wynika poza tym że coś jest nie tak. A po co kupować nowy separator skoro nie on może być winny. Prędzej uszkodzony kabel lub wzmacniacz w antenie.

    SławeK

    0
  • #7 03 Paź 2006 15:13
    teodo_r
    Poziom 11  

    teodo_r napisał:
    Zmierzyłem napięcie na antenie na zasilanym separatorze wskazuje 3,4V raczej za małe żeby zasilić wzmacnacz? Nasuwa mi się jedna odpowiedz "uszkodzony separator"

    Źle napisałem. Napięcie zmierzyłem na kablu bez anteny a napieciecie które do separatora wchodzi jest 12V, więc to chyba wina separatora?

    0
  • Pomocny post
    #8 03 Paź 2006 15:28
    SlaweK
    Poziom 43  

    A czy przypadkiem po podłączeniu anteny to napięcie nie spada ?

    Elektronika wymaga dokładności. Ludzie z wprawnymi rękami i zdolnościami technicznymi zwykle rozbieraja taki separator by się przekonać czy nie da się go w prosty sposób naprawić , w końcu w środku poza cewką i kondensatorem których wartości nie są krytyczne nic nie powinno być wiecej.

    SławeK

    0
  • #9 03 Paź 2006 15:45
    teodo_r
    Poziom 11  

    W więc jest tak: Jak podłączam miernik do kabla antenowego ale bez anteny to na początku wskazuje 15V a potem w ciągu kilku sekund spada do 3,4V i tak już sie utrzymuje. Pomiaru dokonałem na kablu antenowym za separatorem z odłączoną anteną
    pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #10 04 Paź 2006 12:07
    SlaweK
    Poziom 43  

    Jeśli pełne zasilanie utrzymuje się cały czas na wejściu zasilania tego separatora to jest oczywiste że jest on uszkodzony. Tylko dziwne że powoli spada n ajego wyjściu, jakby jakiś kondensator trzymał a przecież w nim nie powinno czegoś takiego być. Zwykle albo przepuszcza zasilanie albo nie.

    SławeK

    0
  • #11 05 Paź 2006 14:01
    teodo_r
    Poziom 11  

    Uszkodzony był separator. Zamykam temat.

    0