Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Aficio 450 - rolka ładująca

ommi 04 Paź 2006 17:26 1391 9
  • #1 04 Paź 2006 17:26
    ommi
    Poziom 10  

    czym wyczyścić rolkę ładującą?
    Jakim kodem się zmienia się napięcie na rolce (czy to jest to samo co bias?)

    Pozdrawiam

    0 9
  • #2 04 Paź 2006 17:54
    suchy22
    Poziom 20  

    Czyścić możesz spirytusem albo płynem do mycia okien itp... Zmienia się 2-001, ale po wyłączeniu powinna sama ustawić prawidłowy. Bias - chodzi tu bardziej o sekcję developera.

    0
  • #3 04 Paź 2006 17:56
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki

    biasem to niekombinu bo mozesz developer sobie popsuć

    0
  • #4 04 Paź 2006 18:38
    ommi
    Poziom 10  

    ogólnie miałem taki problem:
    poziome kreseczki na odbitce, co jakiś czas przesówały się minimalnie i znów wróciły na swoją pozycję - listwa czyszcąca - wymieniłem, ale kreski zostały tylko że już proste, wyczyściłem rolkę ładującą odrobiną wody i miękkim ręcznikiem papierowym. tylko, że teraz mam nieregularne pinowe kreski. Może jakaś blaszka, czy coś zepsułem?
    Pozdrawiam

    Dodano po 23 [minuty]:

    ok blaszki były niedogięte i teraz jest dobrze. To jeszcze jedno jak już tu jestem: 2001-1 miałem ustawione na 1820 i zmienilem na 1620 czy to moze miec jakis wplyw na dalsza prace i co własciwie tym zmieniam?

    0
  • #5 04 Paź 2006 18:44
    elserwisant
    Poziom 19  

    To dlaczego zmieniałeś skoro nawet nie wiesz co zmieniłeś ?!

    Zmieniłeś napięcie rolki, reszte poczytaj sobie w serwisówce.

    0
  • #6 04 Paź 2006 18:50
    ommi
    Poziom 10  

    no właśnie przeczytałem, że powinno być 1620 i miałem za dużo. Bardziej mnie interesuje na co to może wpłynąć.

    0
  • #7 04 Paź 2006 19:47
    suchy22
    Poziom 20  

    A utrwalanie kolega oglądał. Zatrzymaj kopię przed utrwalaniem i sprawdź czy kreski na pewno powstają na bębnie. Co do wartości to czekają cię wymiany... Co do zmiany to powinna przestawić na wartość jej odpowiednią, bez względu na to co ustawisz. Po włączeniu wartość może się zmienić. Kiedy były wymiany?

    0
  • #8 04 Paź 2006 20:23
    salut
    Poziom 20  

    Zmieniłeś napięcie rolki ładującej podczas kopiowania. Jeżeli nie wiesz na co i jak to wpływa umyj tylko obudowy.

    0
  • #9 04 Paź 2006 23:50
    marmag
    Poziom 13  

    Im wyższe napięcie na rolce ładującej tym kopia jaśniejsza, niższe napięcie kopie są ciemniejsze. Z podwyższaniem napięcia to raczej ostrożnie bo można uwalić bęben. Zresztą kopiarka robiąc proces kontrolny zmienia wartość tego napięcia (oczywiście można ustawić widełki w jakich ma być wartość napięcia na rolce ładującej). A biasem to dewelopera uszkodzić się nie da.

    0
  • #10 05 Paź 2006 11:34
    ommi
    Poziom 10  

    rolka umyta, nowa listwa a listwe, rolke ładowania i bęben wymieniałem jakoś w maju to pewnie ma około 50tys. Teraz robi czyste kopie. Ale znalazłem też chyba wade sypania tonerem na boki i kasety. Listwa z takimi dwoma blaszkami z plastiku co zbiera stary toner z listwy czyszczącej do ślimaka na stary toner jest uszkodzona tzn były dwie blaszki a jest tylko jedna (może dlatego listwa czyszcząca się szybciej zużyła). I jeszcze jedno pytanie czy mogę sobie zmienić 2209-2 (toner supply correct) bo powinno być 3.00 a jest 2.00 i na co to ma dokładnie wpływ.

    0