Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

jak sprawdzi 433Mhz w stacji pogody

04 Paź 2006 23:07 3412 4
  • Poziom 27  
    Witam czujnik nie komunikuje się z radiem.
    Nie wiem czy dioda na czujniku ma mrugać i jak mogę sprawdzić czy z czujnika wychodzi te 433Mega.
    A może winien jest odbiornik.
    Jeśli miał ktoś już do roboty stację to proszę o wskazówki o ile to możliwe.
    Pozdrawiam.
    Marxin.
  • Poziom 42  
    Oscyloskopem można to zaobaczyć, a czy ma LED mrugac czy nie to zależy od stacji. Trzeba też pamiętać, że te nadajniki stacji maja kanały, w przypadku gdy ktoś przestawiał trzeba to sprawdzić.
  • Poziom 27  
    Witam.
    Namierzyłem oscyloskopem w odbiorniku na kwarcu że generator działa.
    A w nadajniku na takim samym kwarcu nie mam impulsów.
    Może ktoś zamienił biegunowość baterii i padł układ.
    Chyba żeby to była wina kwarcu.
    Nie wiem czy same nadajniki można gdzieś dokupić.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • Poziom 42  
    Ten nadanik to zapewnie takie mała (8x6mm) metalowa puszeczka 4 końcówkowa.

    W nadajniku zbacz czy dochodza paczki impulsów przeważnie nadawane co 30 sek. z chipa termometru.
  • Poziom 27  
    Witam.
    Na płytce mam jeden kwarc walcowaty taki sam jak w radiu oraz drugi na 4 nogach okrągły na 433mega.
    Ten malutki: nie mam na nim żadnych impulsów a w odbiurniku są.
    Myślę że to dlatego układ nie chodzi bo generator nie działa.
    Dziwię się tylko jak mógł się popsuć ten kwarc.
    Takie same są w zegarkach elektronicznych , kalkulatorach itp.
    Boję się wylutowywać z odbiornika by nie spalć łukiem układu w odbiorniku.
    Myślałem czy by nie przełożyć z odbiornika do nadajnika i sprawdzić czy w nadajniku generator ruszy.
    Pozdrawiam.
    Marcin.