Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane - napięcie akumulatora

irishi 06 Oct 2006 12:43 7405 3
    irishi
    Level 11  
    Witam,

Samochód: Renault Megane 1.6 z 1996 r.

Od ok. miesiąca mam założony nowy akumulator 50ah i niepokoi mnie, że zbyt szybko spada napięcie.

1. 2 tyg. temu miał 13,1 V
    2. tydzień temu 12,85 V
    3. dzisiaj rano 12,65 V

Gdy silnik pracuje i włączone są światła i radio, to napięcie na klemach wynosi 14,1 V.
    Jak jeszcze dodatkowo włączę halogeny, to napięcie wynosi 13,91 V.

Faktem jest, że głównie jeżdżę na krótkich, kilkukilometrowych trasach, ale w ciągu ostatnich 2 tyg. jeździłem też 3 razy po kilkadziesiąt kilometrów, więc aku powinien się doładować.

Jakie powinno być napięcie w pełni naładowanego akumulatora ?
    Czy to alternator działa nieprawidłowo ?

--
    irishi
    gacekkolo
    Level 11  
    Witam!!!
    Z opisu wynika że alternator działa bez zarzutu,ładowanie w normie.A jakiej firmy masz ten akum?
    Moja rada zdejmij jedną kleme i zmierz miernikiem pobur prądu w spoczynku.Jeżeli przekracza 200mA to coś ci padło i każdy akum. będzie padał.:D
    Jerzy Węglorz
    Level 39  
    Napiecie, do którego ładuje się akumulator to 14,4V. Tego napiecia nie mozna przekraczać, bo powyżej zaczyna sie gazowanie, co jest szkodliwe dla trwałości akumulatorów bezobsługowych. Po wyłaczeniu silnika nie ma ładowania i napiecie na akumulatorze siada, zarówno na skutek tzw. depolaryzacji, jak i rozładowania - w końcu jest parę urzadzeń podpietych "na stałe", np. komputer pokładowy, alarm, nawet radio - jeżeli ma podświetlenie przycisku "ON". Z reguły to rozładowanie nie przekracza 1 Ah na dobę, a z samorozładowaniem akumulatora to może być do 2Ah na dobe, czyli po 2 miesiącach postoju możesz mieć problem z uruchomieniem silnika.
    Prawidłowe działanie alternatora sprawdzi Ci warsztat elektrotechniki samochodowej, bo to nie tylko napiecie, ale i wielkośc pradu ładowania. Jeżeli w warsztacie stwierdzą wine akumulatora, to weź od nich opinię, będzie podstawą do reklamacji akumulatora i wymiany w ramach gwarancji.
    paczek22
    Level 14  
    Jeżeli napięcie na akumlatorze nie zajdzie poniżej 12,5V to nie zawracaj sobie nim głowy 12,65v po nocnym postoju jest napięciem prawidłowym szczególnie że jeździsz na krótkich trasach