Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony Multiscan E220 - napięcie na G2

leeyo 10 Lip 2003 20:11 2976 25
  • #1 10 Lip 2003 20:11
    leeyo
    Poziom 20  

    Monitor ma bardzo ciemny obraz. Staram się pomierzyć G2 ale nie mam sondy może jakieś sugestie z Waszej strony??? Schemat jest dostępny na elektrodzie jakby ktoś chciał zerknąć :P

    Pozdrowienia

    0 25
  • #2 10 Lip 2003 22:16
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda

    A na co Ci sonda do G2 :?: Przeciez to zwyklym multimetrem idzie pomierzyc :idea: (napiecie rzedu kilkaset volt)

    0
  • #3 10 Lip 2003 22:50
    leeyo
    Poziom 20  

    Napięcie na G2 wynosi 220V. Jak się dokonuje zmiany tego tego napięcia??? Co ew. sugerujecie sprawdzić??? Czy może to być IC001???

    Dodatkowo poprzestawiane są kolory np. niebieski jest na czerwono (bordowo), zielony na czerwono, a niebieski na zielono...

    Pozdrowienia

    0
  • #4 11 Lip 2003 05:17
    amik9m
    Spec od TV

    Witam.
    Po pierwsze uwaga do Gorgoroth:
    Pomiar napięcia Us2 'zwykłym' multimetrem jest niewiarygodny; spróbuj pomierzyć napięcie Us2 zwykłym multimetrem, a następnie multimetrem o dużej oporności wejściowej (np.: "V640") i porównaj różnice - w zależności od oporności (w tym obw.) w danym egzemplarzu sprzętu, otrzymasz różnice nawet rzędu setek V !

    Ale do rzeczy: w tym monit. wszystkich regulacji (poza FOCUS) dokonuje się w trybie serwis. Opis - w załączeniu.

    Pozdr.
    amik9m

    0
  • #5 11 Lip 2003 11:06
    leeyo
    Poziom 20  

    O to mi chodziło pisząc o sondzie - zresztą to widać podczas pomiaru zwykłym multimetrem przygasa jasność co spowodowane jest właśnie zbyt dużym poborem prądu przez woltomierz.
    Wiem że niektórzy mierzą multimetrem i nie narzekają - ja z dystansem podchodzę do takich wyników...

    Mniejsza z tym.

    Dzięki za załącznik !

    LEEYO

    0
  • #6 11 Lip 2003 19:53
    raffalek
    Poziom 15  

    amik9m napisał:
    Witam.
    Po pierwsze uwaga do Gorgoroth:
    Pomiar napięcia Us2 'zwykłym' multimetrem jest niewiarygodny; spróbuj pomierzyć napięcie Us2 zwykłym multimetrem, a następnie multimetrem o dużej oporności wejściowej (np.: "V640") i porównaj różnice - w zależności od oporności (w tym obw.) w danym egzemplarzu sprzętu, otrzymasz różnice nawet rzędu setek V !

    Ale do rzeczy: w tym monit. wszystkich regulacji (poza FOCUS) dokonuje się w trybie serwis. Opis - w załączeniu.

    Pozdr.
    amik9m


    Co się stało z tym załącznikiem??? Też chciałbym go dostać.

    0
  • #7 11 Lip 2003 19:54
    raffalek
    Poziom 15  

    amik9m napisał:
    Witam.
    Po pierwsze uwaga do Gorgoroth:
    Pomiar napięcia Us2 'zwykłym' multimetrem jest niewiarygodny; spróbuj pomierzyć napięcie Us2 zwykłym multimetrem, a następnie multimetrem o dużej oporności wejściowej (np.: "V640") i porównaj różnice - w zależności od oporności (w tym obw.) w danym egzemplarzu sprzętu, otrzymasz różnice nawet rzędu setek V !

    Ale do rzeczy: w tym monit. wszystkich regulacji (poza FOCUS) dokonuje się w trybie serwis. Opis - w załączeniu.

    Pozdr.
    amik9m


    Co się stało z tym załącznikiem??? Też chciałbym go dostać.

    0
  • #8 11 Lip 2003 19:57
    raffalek
    Poziom 15  

    Sorry ze dwa razy ale coś mi się z przeglądarką zpier.. i nie wyśiwtlało załącznika.

    0
  • #9 12 Lip 2003 13:32
    leeyo
    Poziom 20  

    Trzeba być zalogowanym, żeby sobie sciągnąc załącznik :P

    Ustawiłem G2 - obraz mam jasny, ale kolory nadal pozamieniane!!! Zamiast niebieskiego mam czerwony, czerony to zielony a zielony to niebieski - gdzie szukac przyczyny usterki????

    Przed chwilką miałem dziwną sytuację - po przejściu na wyższą rozdzielczość ekran po 2[s] ulegał całkowitemu rozmyciu! Z początku nie wiedziałem o co chodzi - cała treść powoli się rozmywała, aż w końcu widoczne były jedynie kolorowe plamy. Środek ekranu był zupełnie ciemny - jakby w ogóle był wyłączony. Udało mi się w końcu za którymś razem wrócić do normalnej pracy ale zauważyłem że maskownica na obrzeżach ekranu jest b. namagnesowana co w efekcie zafałszowało kolory. Najbardzie jest to widoczne w dolnej części ekranu. Podejrzewam więc że rozmycie obrazu spowodowane było przepływem prądu przez cewki rozmagnesowujące! Druga ważna sprawa to to, że nagle nie mam możliwości regulacji kontrastu - przy regulacji kontrastu nie ma żadnego efektu - również wartość kontrastu na osd nie ulega zmianie. Czy wszystkie te usterki mogły by sugerować uszkodzenie ic001?

    leeyo

    ps. jeszcze jedna wazna sprawa - po zamianie na wejsciu kabelkow RGB (te które wchodza z komputera) mam idealne kolory. Jedynie OSD ma zafałszowane, ale spokojnie da się pracować! Niby można by pozamieniać kolory tuż przed samym kinolem i problem byłby z głowy, ale chciałbym wiedzieć o co tu chodzi....

    0
  • #10 14 Lip 2003 15:05
    Jaro
    Poziom 26  

    na początek wymień pamięć 24C08, często się uszkadza i może powodować takie dziwne efekty.

    0
  • #11 17 Lip 2003 14:37
    leeyo
    Poziom 20  

    Wstawiłem przypadkiem 24c16 zamiast 24c08 i sie zadymilo :<

    Nie wiem jeszcze co bylo powodem... nadal walcze

    0
  • #12 01 Gru 2003 00:11
    leeyo
    Poziom 20  

    Niestety byłem zmuszony zaprzestać tej naprawy z braku czasu - teraz staram się dojść do tego co ew. może być nie tak! A więc jak już wspominałem obraz był jakby ciemny! Teraz jest już OK! ale mam problemy. Chce tak jak sugerował JARO wymienić 24c08 jednak zastanawiam się skąd mogę ściągnąć program do tej pamięci??? Czy jest to konieczne, żebym ją przed podmianą zaprogramował - domyślam się, że tak! Proszę o wszelkie sugestie - ew. skąd mam wziąc ustawienia???

    0
  • #14 01 Gru 2003 00:30
    itadek
    Poziom 21  

    mam podobny problem z monitorem sony cpd-200sx i prosze o sposob wejscia w tryb serwisowy bo ten opis nie pasuje do mojego monitora
    dzieki
    ( ale ja mysle , ze siada mi kineskop, poniewaz mam przebarwienie koloru czerwonego na ekranie a reszte kolorkow pasuja prawidlowo)

    0
  • #15 01 Gru 2003 01:30
    leeyo
    Poziom 20  

    Ja mam nadzieję że w moim przypadku to nie kinol! Po przełączeniu przewodów RGB jestem w stanie uzyskać normalny obraz. Gdyby nie fakt, że przy dużych rozdzielczościach coś się dziwnego dzieje z obrazem (rozmywanie - po wyłaczeniu i ponownym włączeniu monitora mam namagnesowaną maskownicę!) już dawno pozamieniałbym wyrzutnie na PK i miałbym problem z głowy! Może ktoś mi może coś doradzić odnośnie tego problemu! Na razie kombinuję z pamięcią...

    0
  • #16 01 Gru 2003 17:11
    leeyo
    Poziom 20  

    Niestety link z namiarami na flash jest nieaktywny - może ktoś ma jakieś inne namiary lub sam plik!

    Pozdrowienia

    0
  • #17 01 Gru 2003 19:47
    jk26
    Poziom 17  

    Witam ja mam problem odwrotny mój sony e220 świeci za mocno napięcie g2 mulimetrem na knolu jest około 600v podejrzewam układ lm2415t jest chyba bardzo drogi i nie moge go dostać może mieliście coś podobnego

    0
  • #20 08 Gru 2003 22:36
    leeyo
    Poziom 20  

    Po wymianie epromu regulacja kontrastu działa OK! Niestety nadal mam pomieszane kolory czyli:

    zamiast B mam R
    zamiast R mam G
    zamiast G mam B

    Więc mam taki plan:
    Odłącze tuż przed kinolem wybrany kolor. Jeżeli po odłączeniu B zaniknie mi B (czyli będą zanikać włąściwe kolory) to będę wiedział, że cos po drodze jest nie tak i sygnały gdzieś ulegają zamianie (co jednak wydaje mi się mało prawdopodobne - nie spotkałem się jeszcze z czymś takim!). Jezeli jedna po odłączeniu B zaniknie mi G to będę wiedział że coś nie tak jest z kinolem!

    Na co stawiacie Wy???

    0
  • #21 08 Gru 2003 23:15
    candle
    Spec od monitorów

    logiczne, ale to by bylo baardzo dziwne zeby kineskop byl uszkodzony w ten sposob
    jest tylko jeden przypadek kiedy moglo by tak byc
    purity do bani i landing pos poszczegolnych dzial poprzesowane - wtedy beda takie kwiatki

    0
  • #22 09 Gru 2003 23:58
    leeyo
    Poziom 20  

    candle napisał:
    logiczne, ale to by bylo baardzo dziwne zeby kineskop byl uszkodzony w ten sposob
    jest tylko jeden przypadek kiedy moglo by tak byc
    purity do bani i landing pos poszczegolnych dzial poprzesowane - wtedy beda takie kwiatki


    Chyba masz racje! Po odlaczeniu dziala B zanika mi kolor R!!! Co to jest purity??

    0
  • #23 10 Gru 2003 16:51
    candle
    Spec od monitorów

    czystosc kolorow podstawowych (rgb) - krotko mowiac czy we wszystkie miejsca ekranu dzialo trafia we wlasciwy kolor luminoforu

    0
  • #24 11 Gru 2003 11:15
    leeyo
    Poziom 20  

    Właczyłem tło niebieskie - na monitorze pojawił się oczywiście kolor czerwony. Właściwie kolor był jednolity na całym ekranie z wyjątkiem pionowego pasa po lewej stronie o szerokości 1/5 ekranu. Pas ten zachodził na kolor różowy... Czy mam zacząć regulować zbieżność??? Nigdy tego nie robiłem więc proszę o wskazówki. Wszystko wygląda na sprawne ale trzeba wyregulować kolory!!!!
    Pojawiła się jeszcze jedna usterka. Mianowicie monitor po pewnym czasie przechodzi w stan uśpienia. Dioda led miga na pomarańczowo... Z innych postów wnioskuję że to sprawa kondensatorów. Raczej odpada przegrzanie procka gdyż potraktowałem go zmrażaczem i nie było poprawy. Za to po wyłączeniu monitora od sieci i chwili pauzy znowu rusza na dłuższy czas.

    0
  • #25 20 Gru 2003 11:28
    Yaru
    Poziom 12  

    Postaraj sie dostac wsad do pamieci, najlepiej kilka z roznych egzemplarzy. Czesto w tych monitorach przebicia w kineskopie uszkadzaja wlasnie zawartosc EEPROM lub takze sam uklad. Mozna wstawic 24c16 ale musi byc wstepnie zaprogramowana wlasciwym wsadem. Powodzenia

    0