Witam !
Mam u siebie w firmie baterię kondensatorów do poprawy współczynnika mocy.
Bateria ma moc obecnie 200 kVAr ale ... mam czasem pewien niedobór mocy do kompensacji - mimo właczonych wszystkich członów regulacji jest jeszcze czasem troche za mało.
Chcę rozbudować baterię dodając jeszcze 3 człony regulacyjne (będzie wówczas 12 stopni). Mam jeszcze kilka sztuk kondensatorów po 20 kVAr ale były one nieużywane już kilka latek.
W sumie wszystkie są prosukcji "wschodniej" jeszcze z połowy lat 70 !
No i teraz zasadnicze pytanie - jak sprawdzić te kondensatory ?
Zrobilem mały experyment podłaczając jeden w miejsce innego w działającym stopniu poprzez dodatkowe bezpieczniki 50A ale .... po kilku załączeniach niestety .... spaliło je. Toteż kondensator odpiąłem całkiem.
Czy tego typu kondensatory powinno się jakoś "formować" ?
Czy istnieje jakiś prosty sposób aby stwierdzić czy są one przydatne ?
Kondensatory sa jeszcze niestety olejowe (z PCB) i ... wiem jak to fajnie może wyglądać jak kondensator "strzeliłby" w rozdzielni
Pozdrawiam !
Marek
Mam u siebie w firmie baterię kondensatorów do poprawy współczynnika mocy.
Bateria ma moc obecnie 200 kVAr ale ... mam czasem pewien niedobór mocy do kompensacji - mimo właczonych wszystkich członów regulacji jest jeszcze czasem troche za mało.
Chcę rozbudować baterię dodając jeszcze 3 człony regulacyjne (będzie wówczas 12 stopni). Mam jeszcze kilka sztuk kondensatorów po 20 kVAr ale były one nieużywane już kilka latek.
W sumie wszystkie są prosukcji "wschodniej" jeszcze z połowy lat 70 !
No i teraz zasadnicze pytanie - jak sprawdzić te kondensatory ?
Zrobilem mały experyment podłaczając jeden w miejsce innego w działającym stopniu poprzez dodatkowe bezpieczniki 50A ale .... po kilku załączeniach niestety .... spaliło je. Toteż kondensator odpiąłem całkiem.
Czy tego typu kondensatory powinno się jakoś "formować" ?
Czy istnieje jakiś prosty sposób aby stwierdzić czy są one przydatne ?
Kondensatory sa jeszcze niestety olejowe (z PCB) i ... wiem jak to fajnie może wyglądać jak kondensator "strzeliłby" w rozdzielni
Pozdrawiam !
Marek