Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Obrotomierz od fiata 125p do Jawki 50?

__maciej__ 07 Oct 2006 19:57 4487 10
    __maciej__
    Level 18  
    Mam pytanie: Czy obrotomierz od fiata 125p bedzie działał w Jawce 50?
    Obrotomierz od fiata 125p do Jawki 50?

Słyszałem, że tak ale wole sie upewnić. Jeśli tak to gdzie co jak trzeba podłaczyć? Podobno do platynek ale... też wole sie upewnić.
    PS: Nie mam akumulatora.
    Trabi
    Level 36  
    Fiat na jeden obrót wału "dawał" 2 impulsy, Jawka daje 1 impuls, więc źle będzie wskazywał. Ten wskaźnik jest dla 4-cylindrowego 4-suwa. Przypuszczam, że da się go jakoś zaadoptować, ale i tak będziesz musiał mieć akumulator 12V żeby działał; a o ile wiem to Javka nie ma aku :/
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jawka ma instalację prądu przemiennego , 6V , natomiast 125p miał 12V prądu stałego, tak że finalnie nie warta skórka za wyprawkę , poczytaj jest na elektrodzie wątek o obrotomierzu do Simsona
    Błażej
    A jak zasilisz ten obrotomierz? Musisz przerobić całą instalację na 12V. A ten wskaźnik nie lubi ani pików z instalacji, ani wahań napięcia. Były wersje tych oborotomirzy do malucha. Maluch tak samo jak w silniku dwusuwowym jadnocylindrowym , daje impuls co 360 stopni.
    __maciej__
    Level 18  
    Cóż. Chciałem przenieść całą instalacje na akumulator tylko, że jak bede miał akumulator to 6V :/ Czy jest coś takiego co potrafi zwiększyć napięcie z 6V na 12V?

Co do kondensatora to znalazłem i chyba jest to 220nf

edit: A czy taki obrotek by chodził bez przeróbek?
    http://www.allegro.pl/item132345207_obrotomierz_mz_ts_lub_etz.html
    grito
    Level 19  
    Obrotomierz od etz bedzie działał ale....
    Wskazuje on obroty nie na podstawie impulsów elektryczych ale poprostu jest do niego podciągnięta linka od ślimaka na wale która go napędza. w jawce raczej na pewno nie uda ci sie tej linki zamontować więc do niczego on ci się nie przyda
    __maciej__
    Level 18  
    Fakt, nie zauważyłem, że ten obrotek chodzi na linke ;/

Czy jest jakaś możliwość aby nie trzeba było montować akumulatora? Może coś co prostuje prąd i jednocześnie zwiększa go do 12V? Wątpie, że takie coś jest ale wole sie upewnić ;)
    robokop
    Przetwornica albo powielacz. Sugeruję poszukania gotowego schematu na forum , wyjdzie taniej i prościej niż przerabiać obrotomierz od 125p.
    Błażej
    Przetwornica potrzebuje do pracy stabilnego napięcia (i jesteśmy w punkcie wyjścia). Poza tym ten obrotek może szaleć zasilany impulsowo. Poza tym cena takiej przetwornicy przekroczy wartość tego obrotomierza. Zabawa niewarta zachodu. Lepiej zrobić jakąś z prawdziwego zdarzenia instalację z dobrymi śiwatłami.
    robokop
    Przetwornica sama jest stabilizatorem napięcia , układy z przetwornicami zamiast klasycznego zasilacza mogą pracować w znacznie szerszym zakresie zasilania , ponadto przetwornica w zależności od konfiguracji ma na wyjściu prostownik, gdzie jest stabilne napięcie stałe.To tyle na ten temat . A instalacja z dobrymi światłami w jawce ? 6V przy mocy prądnicy 35W to raczej niewielkie pole do popisu ( ekonomicznie)