Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dmuchawa w BMW E36

obscik 08 Oct 2006 23:45 6672 3
    obscik
    Level 11  
    Witam
    Mam problem z dmuchawą w E36, nie działa. Ostatnio kilka razy nie chciała zaskoczyć, teraz nie działa już od 2 dni, rano włączyła się na moment a potem już nie. Auto posiada climatronic i z niego jest sterowanie prędkością dmuchawy, samo sterowanie klimatyzacją działa, bezpieczniki sprawne, chyba że wiatrak ma jeszcze jakiś schowany.
    Czy Ktoś ma pomysł co może być przyczyną takiego zachowania nawiewu? ( szczotki silnika ? ).
    Liczę na pomoc.
    Dzięki.
    Masa19
    Level 13  
    no tak szczotki jak najbardziej mogły się skończyć bo skoro raz działał raz nie i w końcu przestał. Można by jeszcze spróbować czegoś takiego: wtedy kiedy wiatrak powinien działć a nie działa lekko go ruszyć jak zaskoczy to bardzo możliwe że to szczotki- tylko uwaga napaluszki :) Pozdrawiam!
    obscik
    Level 11  
    No niestety, nie są to jednak szczotki, po podaniu napięcia bezpośrednio z aku wiatrak chodzi.

Dodano po 2 [minuty]:

Ciekawe jest to, że na przewodach zasilających jest jakieś zasilanie, tyle że zwiększając obroty na sterowniku na mierniku napięcie maleje i odwrotnie.
    Może ktoś miał już takie objawy?
    obscik
    Level 11  
    Witam ponownie

Dodano po 11 [minuty]:

Przypadkowo udało mi się pobudzić dmuchawę do życia. Jak wiadomo wiatrak jest sterowany regulatorem obrotów, który mieści się w obudowie nagrzewnicy. Radiator regulatora ma u mnie + na obudowie, ( nie wiem czy to normalne, ale jest odizolowany ponieważ obudowa nagrzewnicy jest plastikowa ). Chcąc sprawdzić jaki jest prąd na radiatorze podłączyłem w obwód żarówkę 21W no i wiatrak zaczął chodzić. Jak na razie działa już 24h, w razie ponownej blokady sterownika, mam wyciągnięty kabelek podłączony do radiatora w przypadku potrzeby kolejnego wzbudzenia sterownika. :)))) Może to komuś pomoże.