Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uziemienie garażu. Ile przewodów? Uziemienie domu. Spawarka trójfazowa.

Ralf200 09 Oct 2006 09:36 14149 23
Optex
    Ralf200
    Level 12  
    Witam.

Kontynuacja tematu "Jaka grubość kabla na odcinku 30m".
    Nie wiem czemu temat został zamknięty - miałem jeszcze parę pytań.

Na wstępnie chciałem podziękować wszystkim za wypowiedzi.

Prąd będzie poprowadzony około 30m do garażu (garaż blaszak na posodzce betonowej - nie jest związany z podłożem tylko sobie stoi :D) z domu z uziemieniem i bezpiecznikiem zwykłym i różnicowy. Będę ciągną 3 fazy kablem ziemnym (trochę więcej dołożę kasy i będzie na przyszłość):D. I teraz mam pytanie:
    Czy ciągnąć 4 przewody czy 5?
    Jak 4 to pewnie garaż będę musiał uziemić. Jak najlepiej?
    Jak 5 to czy uziemienie z domu będzie spełniało swoją rolę? Nie będzie żadnego problemu?

Jeszcze jedno pytanko tak z ciekawości. Jak kupię w przyszłości spawarkę trójfazową (180A) to czy przewód o przekorju 2,5mm wystarczy?

Dzięki.
  • Optex
    Nstan
    Level 31  
    Przewód 2,5mm2 to jest takie minimum najlepiej byłoby 4mm2. Przeliczając 10A na 1mm2 masz 40A a wiec możesz podłączyć każdą spawarkę i nie tylko ją. Moim zdaniem lepiej byłoby dać 4 x 4mm2 niż 5x 2,5mm2. Dodatkowo możesz uziemić garaż wykorzystując np stalowa rurę którą płynie woda ze studni do hydroforu , zakopać lub wbić w ziemię(na odpowiedniej głębokości) rury, kątowniki i razem ich połączyć Tak wykonane uziemienie najlepiej bednarką podłączyć do garażu.
    lukiiiii
    Level 29  
    albo jeszcze lepiej pociagniac PE z domu podlaczyc do garazu i jeszcze uziemnic.
    Los_sandalos
    Level 27  
    Na pewno musi być to kabel 5 żyłowy. Od kilku już lat obowiązuje zasada wykonywania instalacji w systemie TN-S czyli właśnie z oddzielnym przewodem neutralnym i ochronnym. Kable 4 żyłowe jakie są dostępne na rynku służą do podłączania odbiorników trójfazowych nie wykorzystujących przewodu neutralnego (np. silniki indukcyjne).
  • Optex
    janhen
    Level 22  
    Witam
    Po pierwsze i najważniejsze.Musisz wiedzieć jaki jest układ sieciowy.Tego się dowiesz w najbliższym Rejonie Energetycznym w dziale rozwoju i dokumentacji.Jeśli podasz nazwę miejsowości,nazwę lub nr.stacji trafo i nr.słupa linii napowietrznej lub żłacza z którego jest zasilany Twój dom.Jeśli okaże się że jest to układ TT (dawniej Uziemieanie)to najlepiej jeśli ułożysz plaskownik ocynkowany 20x3mm wzdłuż kabla do garażu i połączysz go w ziemi z uziomem dla instalacji elektrycznej w budynku.Mniejszy się wówczas rezystancja uziemienia i poprawi skuteczność ochrony przeciwporażeniowej.Im mniejsza rezystancja uziemienia tym lepiej i pewniej.Tym bardziej jeśli jako dotychczasowe uziemienia słuzy rura hydroforu zakopana w ziemi.A czy pomierzyłeś już istniejące uziemienie ochronne?Jeśli chodzi o kabela zasilający do garażu to tylko YKY 5x4mm2 jeśli prąd znamionowy spawarki 3-faz.nie jest większy niż 37 A i 44A jeśli spawarka jest 1-faz i kabel YKY 3x4mm2.,.W przypadku gdy będzie układ TN-C to tylko kabel YKY ,ilość żył i przekrój jak wyżej.Wskazane jest zanistalowanie w obwodzie wyłącznika różniocowo-prądowego.W przypadku wątlpiwości napisz jeszcze.Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    janhen
    Level 22  
    Witam
    Dlaczego napisałem że najlepiej jest ułożyć płaskownik ocynkowane i połączyć z uziemieniem budynku.Bo rezystancja uziemienia ochronnego się zmniejszy ,bo zapewne istniejące uziemienie ma zbyt dużą rezystancję. Ochrona przeciwporażeniowa będzie bardziej skuteczna co w przpadku szpilek uziomowych czyli uziomów pionowych nic nie da .Oczywiście jeśli jest to układ sieciowy TT.Wyłącznik róznicowy nie zapewnia 100% niezawodności przez cały okres użytkowania więc dodatkowym zabezpieczeniem będzie właśnie mała rezystancja uziemienia.A kable 3 (jeśli w garażu nie będzie potrzbna tzw.siła)lub 5 żyłowy dlatego że w przypadku przejścia w przszłości na układ TN-C-S po przebudowie sieci zasilającej,będą potrzebne oddzielne żyły N i PE Kabel należy ułożyć faliście w wykopie gł.70 cm.na 10 cm z piasku i nasypać 10cm piasku na kabel.Następnie wzdłuż kabla ułozyć folię niebieską i nasypać warstwę ziemii bez kamieni i można ułożyć płaskownik ocynkowany i zasypać wykop.Przejściu przez drogę kabel na tym odcinku należy ułożyć w rurze (przepuście).Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    Nstan
    Level 31  
    Nie jest powiedziane że uziom poziomy jest lepszy niż uziom pionowy. Wszystko zależy od terenu w który uziom łatwiej wykonać. Jesli teren jest podmokły nie skalisty to wykonanie uziomu jest bardzo proste, gdyż teren lepiej przewodzi i łatwiej uzyskać wymaganą rezystancję uziemienia. W teren skalisty nie wbijemy żadnych prętów, rurek , kątowników, wówczas lepiej zakopać je w wykonanym wykopie. Pamiętajmy,aby wykorzystać każdą możliwość nawet wcześniej wykopany rów pod kabel zasilający i zasypując go zasypać ułożoną wzdłuż kabla bednarkę (płaskownik ocynkowany). Pamiętajmy że sam uziom nie wystarczy jeśli źle dobierzemy przekroje przewodów i zabezpieczenie. Za duże bezpieczniki a za mały przekrój przewodu jest główną przyczyną porażeń, pożarów.
    janhen
    Level 22  
    Witam
    Chyba niezbyt dokładnie przeczytaliście moje posty.Nie napisałem że uziom szpilkowy jest gorszy niż uziom poziomy.Często przy niskim poziomie wód gruntowych jest to rozwiązanie lepsze.Ale wbicie nawet 5 szpilek obok garażu niewiele da bo rezystancja tego uziomu pionowego będzie zbyt duza by zapewnić warunek szybkiego wyłączenia zasilania.Wymagana rezystancja uziemienia dla obwodu zabezpieczonego wkładką topikową wts 20A to 0,52 oma z czasem zadziałania poniżej 0,4 sek.i0,83 oma dla czasu poniżej 5sek.Połączenie płaskownika ułożonego do garażu z uziomem budynku o ile już taki jest zmniejszy rezystancję tych obydwu uziemień.Natomiast oddzielny uziom pionowy niewiele da chyba że zostanie połączony płaskownikiem z uziomem budynku.Uziomy pionowe w skale są wykonywanie od kiludziesięciu lat w górnictwie podziemnym przez wiercenie i wbijanie sond pionowych .Rezystancja rury metalowej hydroforowej dł.10-15 mb.wynosi średnio 8-10 omów a pojedynczej szpilki uziomowej ok.40 omów i wiecej.To na tyle.Pozdrawiam
    Nstan
    Level 31  
    Los_sandalos wrote:
    Na pewno musi być to kabel 5 żyłowy. Od kilku już lat obowiązuje zasada wykonywania instalacji w systemie TN-S czyli właśnie z oddzielnym przewodem neutralnym i ochronnym. Kable 4 żyłowe jakie są dostępne na rynku służą do podłączania odbiorników trójfazowych nie wykorzystujących przewodu neutralnego (np. silniki indukcyjne).

Jeśli dom był budowany kilka lat temu to posiada zasilanie 4 żyłowe więc wszystko jedno gdzie dasz rozdział PE i PEN jeśli dasz odpowiedniej średnicy przekrój przewodów. Jeśli zastosujesz przewód 4 x 4mm2 rozdział możesz zrobić w garażu montując np rozdzielkę z S-mi najlepiej zespolonymi gdyż wyłącza od razu całe zasilanie a nie tylko jedną fazę. Spawarka 3-faz nie wykorzystuje zera ,chyba że do sterowania podobnie jak każdy silnik zasilany ze stycznika(a to obciążenie jest podobne do oświetlenia garażu). Możesz zastosować dodatkowe zabezpieczenie tylko do tej spawarki, ważne aby dobrze było dobrane do prądu jaki ta spawarka pobiera. Jeśli nadal masz obawy możesz dodatkowo zastosować wcześniej opisywane dodatkowe uziemienie,które podłączysz w miejsce rozdziału PEN i PE.
    janhen
    Level 22  
    Witam
    Autor tematu powinien był sprawdzić jaki jest układ sieciowy.Jeśli to TT czyli dawne uziemianie to wykonać uziemienie ochronne.Jeśli TN-C czyli dawne zerowanie to ulożyć kabel z oddzielnymi żyłami neutralną N i ochronną PE.
    Nastan ! Nie pisz że powinien wykonać układ sieciowy TN-C-S i rozdzielić N i PE w rozdzielni w garaży przy kablu zasilającym o przekroju żył 4mm2.Mo tego robić nie wolno! Rozdział żyl N-i PE tylko przy przejściu z TN-C na TN-C-S i przekroju żył conajmniej 10mm2 Cu i 16 mm2 AL. Więc absulutnie w tym wypadku nie w garażu przy 4mm2 ine wtedy jesli jest to układ TT czyli uziemianie.Układów sieciowych nie stosuje się dowolnie ale zawsze zgodnie z przepisami.Ale autor tematu chyba i tak już zrobił swoje bo się już nie wypowiada.Pozdrawiam
    S63
    Level 12  
    Dawniej nie wolno było stosować zerowania z uziemieniem. Teraz to już mozna wszystko i nawet zachęcają gdyż wten sposób każde dodatkowe uziemienie podłączone do zera zmniejsza rezystancję i skuteczniej chroni. wszystkie domy budowane przed 10-laty mają sieć 4 żyłową. Dużo pisze się o uziemieniach , wyłącznikach róznicowych ale najważniejsze jest dobrze dobrane zabezpieczenie do każdego uzrądzenia oddzielnie.
    Ralf200
    Level 12  
    Witam.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.

Po przeczytaniu wszystkich porad i sugestii planuję zrobić tak:
    Pociągnąć kabel 5x2,5mm (jak dla mnie wystarczająco - spawam sporadycznie, więc grubsze przewody myślę że są zbędne - tnę również koszty) z dodatkowym uziemieniem w garażu (szpilki uziemiające - teren bardzo podmokły, powinno wystarczyć).
    Zastosować drugi wyłącznik różnicowy w garażu.

P.S. Domek mój stoi od około 5 lat to instalacja elek. jest nowa, ale nie wiem w jakim układzie.

Dziękuję.
    warbipower
    Level 18  
    janhen wrote:

Nastan ! Nie pisz że powinien wykonać układ sieciowy TN-C-S i rozdzielić N i PE w rozdzielni w garaży przy kablu zasilającym o przekroju żył 4mm2.Mo tego robić nie wolno! Rozdział żyl N-i PE tylko przy przejściu z TN-C na TN-C-S i przekroju żył conajmniej 10mm2 Cu i 16 mm2 AL. Więc absulutnie w tym wypadku nie w garażu przy 4mm2 ine wtedy jesli jest to układ TT czyli uziemianie.

Czy dobrze rozumiem ? Wg. janhen nie można dokonywać rozdziału PEN na PE i N by przejściu z TN-C na TN-C-S dla przewodów/kabli nie mniejszych niż 10mm2Cu i 16mm2Al ??
    janhen
    Level 22  
    Witam warbipower.Nie według mnie ale według obowiązujących przepisów.Sięgnij do norm i literatury tematu.Ja nie tworzę norm i przepisów.Przy wykonywaniu instalacji elektrycznych i nie tylko obowiazuje znajomość norm i wiedza techniczna.Pozdrawiam
    S63
    Level 12  
    My nie mówimy tutaj o instalacji do tablicy głównej bezpiecznikowej po liczniku. Normalną rzeczą jest że nie będziemy ciągnąć przewodu ochronnego o przekroju 10 lub 16 mm2 do silniczka 0,3 KW gdzie przewód zasilający nie będzie grubszy niż 1mm2. Podstawową zasadą jest aby przewód ochronny nie był cieńszy niż roboczy(przynajmniej o tym samym przekroju). Uważam że przewód ochronny 4mm2 jest wystarczający do każdego urządzenia gdyż zabezpieczenie główne na jakie możemy pozwolenie jest zazwyczaj 25A a gdy złożymy dodatkową prośbę to 32A. Chyba że mowa o działalności gospodarczej a wówczas zezwala się na większe ale musimy ciągnąć dodatkowe zasilanie od słupa z transformatorem
    warbipower
    Level 18  
    Witam :)

Według wypowiedzi kolegi nie mógłbym rozdzielić :
    Przewodu 3fazowego zasilającego o przekroju 2,5mm2 ,4mm2, 6mm2 Cu w układzie TN-C , na układ TN-C-S , żeby np zamontować różnicówkę ???

Może kolega źle interpretuje normy, przepisy ????

Pracowałem w kilku zakładach jako elektryk i takie rzeczy się robiło. Nikt nigdy nie mówił że to ma być przekrój minimum 10mm2Cu.

Jeśli kolega mógłby podeprzeć się cytatami z norm na które się tak powołuje to byłbym wdzięczny.
    Anonymous
    Anonymous  
    Szymek_14
    Level 16  
    Przewody o przekroju 1,5 i 2,5 mm2 stosujemy do zasilania gniazd 1-faz oraz do pojedyńczego zasilania gniazd 3-faz. Pamiętaj że wykonujesz zasilenie garażu gdzie już planujesz w przyszłości zakupić spawarkę a nie wiadomo co jeszcze. Będziesz robił w garażu coś w zimie po południu i już dojdzie do spawarki oświetlenie a jeszcze może jakiś grzejnik(tzw. słoneczko, farelka, olejak). Przewód będziesz układał w ziemi a więc z czasem ułożysz kostkę lub płyty betonowe ,urosną krzewy, drzewa na jego drodze i wymiana stanie się przekleństwem. Moim zdaniem jeśli chcesz zaoszczędzić ułóż kabel 4x4mm2 zamiast 5x2,5mm2(koszt będzie podobny). Dodatkowo możesz ale nie musisz wykonać uziemienie garażu jak opisywano wcześniej. To za małe przekroje przewodów, źle dobrane zabezpieczenie i zły styk są powodem pożarów i porażeń.
    janhen
    Level 22  
    Witam
    Posty w tym temacie jakie przeczytałem po moim ostatnim poście wprawiły mnie w szok.Kol. 4 omy było wymagane do 30.XII.1968r.Na podstawie PBUE z 1960r.wprowadzono taki wymóg.W książeczce BHP-Elektromontera w zakładzie przemysłowym z 1964r. str.75 u dołu taka wartość 4 omy jest podana.Ale 31.XII.1968r.rozporządzenie Min,G.i E..dz.budown..z dnia 10.IV.1069r.paragr.84.1 wprowadza wartość min.rezystancji uziem,ochronnego wyliczoną wg.wzoru Rw=Ud/Iw. czyli czyli dla wkładki topikowej wts 20 i Ud wówczas obowiązującej 65V wymagana rezystancja uziemienia ochr,1,30 oma.Kolejna zmiana nastąpiła w rozp.Min.Przemysłu nr.81 z dnia 8.X.1990r.paragraf22.pkt.2 wg.wzoru RAxIa< Ul czyli dla wkładki wts 20A i Ul (napiecie dotyk,dopuszcz.50V) wymagana.rezystancja uziemienia ochr.1,0 oma.Te wartości były dla warunków środowiskowych normalnych.Kolejna zmiana przepisów wprowadziła pojęcie układów sieciowych TN,TN-C,TN-C-Si,TN-Si TT .Jest to w normie PN-92 E-05009/41 wycofującej dotychczsowe terminy :zerowanie i uziemianie.W tej normie jest pkt.413.1.4.2 z wzorem RA x Ia < 50 V a więc 0,52 i 0,83 oma dla wts 20A gdzie Ia wg.charakterystyk czasowych tej wkładki.Tam gdzie dałem znak < oznacza to wartość mniejszą lub równą bo nie mam takiego znaku. Następna zmiana normy to PN-IEC 60364-4-41.A więc kol. jak możesz mając wiedzę sprzed 46 lat doradzać innym.To nie ja się zagalopowałem ale Ty nie nadążasz za zmianami przepisów i to już prawie 38 lat.Znajomość przepisów i norm oraz wiedza techniczna to nie plotka którą się słyszało.Kol.S63. nie ma już od 1992r.pojęcia zerowanie i uziemianie i nie uziemia się w taki sposób jak piszesz.A wymagana rezystancja uziemienia roboczego 30 omów w złączach kablowych i sieciach napowietrzynch.Brak już miejsca więc kończę.O rozdziale PEN napisżę później.Pozdrawiam.
    KAPAS
    Level 17  
    Ralf200 wrote:
    Witam.

Kontynuacja tematu "Jaka grubość kabla na odcinku 30m".
    Nie wiem czemu temat został zamknięty - miałem jeszcze parę pytań....

(garaż blaszak na posodzce betonowej - nie jest związany z podłożem tylko sobie stoi :D) ...
    Dzięki.

A może najpierw zastanów się co się stanie gdy zawieje mocniejszy wiatr ? bo na samym uziomie, kablu czy przewodzie raczej się nie utrzyma ...
    S63
    Level 12  
    Radzę Ci abyś zastosował przewód 5x4mm2 lub 4x4mm2( jeśli chcesz zaoszczędzić). Pamiętaj że jeśli planujesz używać spawarkę to nie układaj kabla o przekroju 2,5mm2. Gdy uszkodzi Ci się kabel w ziemi i trzeba będzie wymienić na nowy to wspomnisz że będziesz żałował że nawet 2 kable 4x4 nie ułożyłeś na wszelki wypadek.To nie jest zasilanie układane na ścianie ż w każdej chwili ułożysz nowy kabel. Gdy dobierzesz odpowiednio zabezpieczenie do spawarki i oddzielnie na każdy inny obwód to nie ma zagrożenia. Pewnie że jak ktoś zamontuje zbyt duże zabezpieczenie (nie wspominając o tzw.watowaniu bezpieczników) to przy awarii urządzenia popali wszystko a bezpieczniki takie nie zadziałają w odpowiednim czasie.