Witam
Zbudowałem nadajnik o mocy ok 30W.
Generator zbudowany w oparciu o tranzystor BC548. Dalej są separatory na BF245 oraz BF199, 1 stopień- również BF199, dalej 2N2219, jako przedostatni KT907A, a na końcu KT909G

Nadajnik posiada koder stereo (z preemfazą 50us) oparty na układzie BA1404, oraz kwarcu 38kHz, przez co pilot jest stabilny. Regulacja siły sygnału audio odbywa się niezależnie dla prawego i lewego kanału. Dostępna jest również regulacja sygnału MPX(na wyjściu kodera). Nadajnik posiada przełącznik mono/stereo; w trybie mono możliwe jest włączenie lub wyłączenie preemfazy.
Na całość składa się również wznacniacz mikrofonowy oczywiście z regulowanym wzmocnieniem. Nadajnik posiada wbudowany mini mikser, przez co możliwe jest nadawanie jednocześnie sygnału audio oraz mikrofonu, w proporcjach ustalonych przez użytkownika.
Częstotliwość nastawia się za pomocą trzech przycisków na przednim panelu nadajnika (UP, DOWN oraz STEP) i jest widoczna na wyświetlaczu LCD 2x16. Wszystko to odbywa się dzięki mikroprocesorowi PIC16F84 oraz syntezie na układzie SAA1057. Dzięki temu częstotliwość (88-108 lub 72-92- zależnie od softu) jest stała w czasie.
Nadajnik zasilam zasilaczem stabilizowanym 12V 1,5A i 24V(lub 18V) 3A.
2 ostatnie stopnie zasilane są napięciem 18V lub 24V, pozostała część nadajnika 12V.
Co do zasięgu to dokładnie nie sprawdzałem, niedługo postaram się zbadać zasięg. Antena to tymczasowo dipol odbiorczy z TV

Kwestia schematów:
Generator i 3 stopnie wzmacniające wykorzystałem ze strony www.piracifm.prv.pl, koder to zmodyfikowana aplikacja układu BA1404, preemfaza (mono) oraz wzmacniacz mikrofonowy również ze strony www.piracifm.prv.pl, synteza(patrz schemat 1), ostatni stopień(patrz schemat 2).
Dodam tylko, że sztuczne obciążenie 20W, widoczne na zdjęciu stanowczo nie wyrabia- gotuje się po minucie od włączenia nadajnika.
Oczywiście urządzenie zostało wykonane wyłącznie w celach edukacyjnych i hobbystycznych.
Zdaje sobie sprawę, iż nie da się ocenić osiągów nadajnika po zdjęciach (jakość dźwięku, buczenie itp.). Ale wg mnie jakość dżwięku jest dobra, a nawet bardzo dobra. Jakbym miał oceniać w skali 1 do 10 (10- RMF), to postawiłbym notę 7. Nawet przy maxymalnym pogłośnieniu radia nie słychać buczenia (no może leciutkie- ledwo słyszalne). Podczas emisji stereo słychać lekki szum, natomiast w mono, nie słychać prawie w ogóle szumu- nie licząc samego szumu głośników.
Na koniec kilka fotek nadynki

Cool? Ranking DIY