Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra AT9100

11 Jul 2003 17:41 1868 3
  • Level 21  
    Witam

    Wzmacniacz działał nie dawno do czasu kiedy została do niego podlaczona tuba poleciały dwie koncowki mocy w lewym kanale po wymianie wszystko zaczeło smigac tylko ze do po kilkunastu minutach na tranzystorze T107 na bazie pojawia sie 3V a nie 1.2V po właczeniu i odczekaniu wszystko działa normalnie na tranzystorach sa rozne napiecia od 0.7V do 1.5 ale jak pochodzi chwile tylko na tym jednym tranzystorze rosnie do 3V i strasznie sie przez to grzeje z głososnika wydobywa sie przesterowany sygnał wymieniłem ten tranzystor oraz bd 140 bf 457 wymieniłem rezystory R114 i R115 R110 R108 R113 i bez zmian chodzi i nagle pojawai sie jakies wieksze napiecie nie mam pojecia skad zenerki zamieniałem miejscem z drugim kanałem i nadal tak samo moze ktos sie spotkał z czyms takim

    pozdrawiam cfo
    Trendy 2021 w branży Internetu rzeczy [Webinar 02.07.2021, g.12.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Level 21  
    Dodam jeszcze ze po podłaczeniu do płytki wzmacniacza tylko zasilania na rezystorach emiterowych po uszkodzonej stronie jest napiecie 5mV a po działającej jest 10mv nie wiem czy to ma jakies znaczenie i w dodatku po działajacej stronie na tranzystroach T208 T207 jest napiecie 1,5 i 1,3 ale tamta strona chodzi bez problemu wszystko gra a na tej uszkodzonej gdy dojdzie do do tego przesterowania to całe napiecie z bazy tych dwóch tranzystorów przechodzi na jeden jak to jest mozliwe moze trymerek juz nie wiem czysciłem go i niby jest wporzadku :?
  • Level 20  
    Hehe nie trymerek tylko potencjometr pewnie czysciles, ten od zmiany pradu spoczynkowego...co masz na mysli mowiac napiecie na tranzystorze? ktore zlacza brales pod uwage? dodam ze napiecia powinienes mierzyc glowie w odniesieniu do masy i wtedy na bazie T107 powinno byc okolo +1,2V, a na bazie T108 -1,2V. Sprawdz ten maly tranzystorek T104, ktory chowa sie w radiatorze, a najlepiej wymien go odrazu na nowy (50gr). Mozliwe ze to z jego winy zwiekszaja sie napiecia na bazach tranzystorow sterujacych. Pozdrawiam i powodzenia!
  • Level 21  
    Dzieki serdeczne za pomoc wymieniłem tranzystorek wszystko działa jak powinno jeszcze raz dzieki :) :D

    pozdrawiam cfo