Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Curtis 21Mx ponieważ zdarta nalepka, problem-cykanie

10 Paź 2006 16:52 1034 10
  • Poziom 15  
    Witam

    jak wyżej, model nie wiem do konca ponieważ nalepka zdarta, schemat z elektrody pasuje na model 28M1 - zgadzają się numery elemętów, po włączeniu do sieci słychać głośne cykanie

    elektrolity pierwotne zmienione, taka wielka dioda (D708 w schemacie) pokazuje oporność ok 217ohm w jedną strone a w drógą ok 240, po włączeniu jest na niej małe napięcie i jak by ucieka wraz z cykaniem,

    czy ta dioda jest dobra? ewentualnie jaką ją można zastąpić, nie mam takiej samej
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 36  
    Sprawdzasz po wyjeciu?,jesli tak to do wymiany.Impulsowa.
  • Poziom 15  
    jednak dioda jest sprawna, gdzie mniej więcej szukać takiej usterki?
  • Poziom 36  
    Trzeba sprawdzi klucz jego otoczenie,piki,trafo,ramka itd.Miernik i do roboty,odpali.Tymczasem.
  • Poziom 15  
    własnie zdemontowałem BU508 i podłączyłem żarówke (C-E) , po włączeniu do sieci przetwornica włączy sie i żarówka swieci


    bu ma przejscia po kilkanascie ohm czyli sądze że spalony, tylko nie wiem jak wmontuje inny czy tez nie pojdzie z dymem, moze to byc wina trafopowielacza?
  • Poziom 19  
    Sprawdź jakie masz napięcie na żarówce. To że świeci tzn. że przetwornica działa ale może dawać za duże napięcie i dlatego uszkodził się BU. Przyczynę zwartego BU mogłeś już wyelminować wymieniając elektrolity w przetwornicy. Ale pozostają jeszcze do sprawdzenia luty na sterowaniu BU i w okolicy WN jak również kondensator podłączony do kolektora BU.

    Pozdrowionka
    Tomko

    Pozdrowionka
    Tomko
  • Poziom 30  
    TO DOBRY TV. zmień BU i wymień jeszcze elektrolity w układzie V i na na wtórne stronie przetwornicy (te elka niestety pewnie już gniją) po założeniu BU jeśli trafo jest ok powinno elegancko chodzić!
  • Poziom 15  
    zmieniłem elektrolity i wstawiłem bu, po włączeniu do siedzi juz jest ok jednak gdy włącze pilotem kontrolka z power przygasa i słychac taki syk,burczenie jak by trafku WN, bu sie mocno grzeje


    na lini w przetwornicy gdzie ma być 150V jest 110 a po włączeniu pilotem spada do 80V
  • Poziom 15  
    wiecie może jak trafopowielacz sprawdzic?
  • Poziom 21  
    wymien jeszcze elektrolity w obwodzie +B te 150v.Mają po ok 47mikro /200v lub 100mikro /200v.Powodzenia