Koledzy potrzebuje jakiegoś silnika do cyrkulatki do cięcia gałęzi. Jaka mniej więcej moc by była dobra, jakie obroty. szczerze dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamNstan napisał:Najczęściej używana nazwa w naszym rejonie Polski to cerkularka inaczej piła tarczowa.
ja_genius napisał:Moc: ja mam fabryczną pilarkę 300mm z silnikiem 1,5kW i robię nią wszystko. Życzę powodzenia!
Nstan napisał:ja_genius napisał:Moc: ja mam fabryczną pilarkę 300mm z silnikiem 1,5kW i robię nią wszystko. Życzę powodzenia!
300mm to ponad blat stołu wystaje nie więcej jak 100mm. Można robić wszystko jeśli lubisz zabawę. Na rozpałkę wystarczy ale gorzej gdy kupisz metrówki lub grube gałęzie i będziesz chciał je pociąć na opał. Opał przygotowuję co roku gdyż mam kawałek swojego lasu i uważam że lepiej od razu wydać trochę więcej kasy na silnik większej mocy i większą piłę tarczową. Na pewno nie będziesz żałował.
t64 napisał:
Do cięcia drzewa na opał używam silnika 4KW i piłę tarczową 400mm. Zakładam czasem piłę 600mm ale mam za mały silnik, gdyż przydał by się 5,5KW taki jak jest w moim domu rodzinnym
ja_genius napisał:
Nie było mowy o drewnie opałowym, wałkach, szczapach, kłodach itp. Z kontekstu domyślam się, że chodzi o wykorzystanie gałęzi np. z prześwietlania drzew w sadzie, a nie o prawdziwą opałówkę. .
ja_genius napisał:t64 napisał:
Do cięcia drzewa na opał używam silnika 4KW i piłę tarczową 400mm. Zakładam czasem piłę 600mm ale mam za mały silnik, gdyż przydał by się 5,5KW taki jak jest w moim domu rodzinnym
Wydaje mi się, że coś musi być nie tak z tarczą 600, powinna dobrze ciąć z silnikiem 4kW. Zgadzam się bez zastrzeżeń, że silnik 5,5kW lepiej ciągnie niż 4kW!
jogi1 napisał:kolega kupował kiedy drewno opałowe tzw metraki![]()
tam nie ma 40. ja jak ciałem piłą łańcuchowa klocki o srednicy 10, 15, 20 cm to bolały mnie pleckinie ma jak cyrkularka:D