Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz antenowy. Po podłączeniu do radia, radio nie chce się włączyć.

11 Paź 2006 16:17 3708 28
  • Poziom 12  
    Witam,
    Mam takie pytanie, kupiłem wzmacniacz antenowy i jak go podłączę do radia, to radio się w ogóle nie chce załączyć. Radio to chłam, bo firmy "Kansai" - takie z targu, ale nie chodzi o to. Dlaczego ono się nie chce w ogóle załączyć. Dodam, że jak nie ma wzmacniacza, to gra, a wzmacniacz musi być dobry, bo sprawdzali go w elektroniku. Czy jak kupię inne radio i je podłączę, też nie będzie grać? Może to jakieś zwarcie, tylko gdzie go szukać?
  • Poziom 43  
    Albo ten wzmacniacz ma zwarcie, albo żle go podłączasz, nie powinno powodować wyłączania się radia. Ale zawsze lepsze jest markowe radio z poprawną anteną niż badziewie ze wzmacniaczami...

    SławeK
  • Poziom 35  
    Witam
    Czyli samo radio bez wzmacniacza gra? A jak podłączyłeś ten wzmacniacz? Może narysujesz lub jakoś jasno opiszesz. Czy radio ze wzmacniaczem uruchomi sie ale nic nie słychać czy całkiem jest martwe i nic nie świeci?
    Pozdrawiam
  • Poziom 33  
    a gdzie podłączasz przewód zasilający wzmacniacza? i może rzeczywiście opisz dokładniej jak to podłączasz...
  • Poziom 43  
    Praktycznie niemożliwe by radio jeśli jest sprawne nie włączało się, chyba ze jest zwarcie we wzmacniaczu. Mimo że prawidłowo wzmacniacz powinen pobierać kilka mA to tu piszą że 20mA to na wzmacniacz trochę dużo to wyjście anteny automatycznej z którego się pobiera zasilanie do wzmacniacza można w najsłabszych radiach obciążyć 100mA a 20 nie powinno nic powodować. Szkoda pieniędzy na wzmacniacze do badziewnego radia. Najpierw wymień antenę i sprawdź czy samo radio odbiera bo jeśli nie to na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje...

    SławeK
  • Poziom 12  
    Do wejscia wzmacniacza podlaczam antene, do wyjscia wzmacniacza podlaczam radio, a plus podlaczam do plusa z radia.
  • Poziom 43  
    A przepraszam bo nie rozumiem po elektrycznemu co znaczy "a plus podlaczam do plusa z radia. " bo to właśnie ma znaczenie.


    SławeK
  • Poziom 12  
    czerwony kabelek ktory wychodzi z wzmacniacza antenowego, podlaczam do plusa ktory wchodzi do radia, czyli do tego co jest bezpiecznik w nim, również czerowny kabelek.
  • Poziom 43  
    Ale tego plusa nie odłączasz od radia mam nadzieję. Myślę że po prostu coś żle połączone jest jak skręcasz przewody to coś Ci nie kontaktuje. A właściwie to przewód zasilania wzmacniacza podłącza się do wyjścia sterującego anteną automatyczną w radiu. Auto trochę pobiera prądu na postoju (alarm głównie sterowanie pilotem...) a jak do tego dodasz te 20mA to zrobi się trochę za dużo i będzie Ci pobierać za dużo prądu na postoju co rozładowuje akumulator a w zimie wiadomo, wszystkie akumulatory słabną. Zdziwisz się jak po kilku dniach nie używania auta nie będziesz mógł odpalić. Zwykle w radiu są dwa plusy, jeden zwykle oznaczony kolorem żółtym to plus stały, on pobiera bardzo mały prąd i drugi oznaczony kolorem czerwonym to plus który powinen być odłączany przez stacyjkę. Nawet jeśli tak masz podłączone to wzmacniacz będzie pracował gdy będzie kluczyk w stacyjce więc na postoju bez kluczyka radio będzie gorzej odbierać a praktycznie wcale. Przeczytaj uważnie co się do Ciebie pisze, przemyśl to a potem zrób te podłączenia porządnie, na kostki elektryczne i będzie działać. Tu partacka robota grozi pożarem w aucie!

    SławeK
  • Poziom 30  
    wydaje mi się że zrobiłeś tak jak napisał sławek tzn. odłączyłeś od zasilania "czerwony kabelek który wchodzi do radia, ten z bezpiecznikiem" i podłączyłeś go do tego też czerwonego który wystaje ze wzmacniacza antenowego.w takim układzie nic dziwnego że radio jest martwe, gdyż RADIO JEST NIE ZASILONE :D
  • Poziom 12  
    wszystko rozumiem, tylko ze plusa czerwonego z radia nie odlaczałem,
  • Poziom 43  
    Jeśli nie odłączałeś to elektrycznie nic się nie zmieniło, powinno grać jak przed tym. A skoro się zmieniło to znaczy że coś skopałeś !

    SławeK
  • Poziom 12  
    Ha, no wiec dziekuje za porady, i tak nawiasem mowiąc, tam sie nie da nic skopac bo jest tak banalne podłączenie, ze inaczej nie mozna tego podlączyć!
  • Poziom 30  
    GOOMISIEK napisał:
    wszystko rozumiem, tylko ze plusa czerwonego z radia nie odlaczałem,
    z radia nie, ale drógi koniec podłączyłeś do zasilania wzmacniacza.Podłącz radio tak żeby grało, potem włóż wtyczke ze wzm. do radia, antene do wzmacniacza, potem NIE ODŁĄCZAJ CZERWONEGO KABLA Z BEZPIECZNIKIEM tego co wchodzi do radia, tylko podłącz do tego kabelka kabelek który wychodzi ze wzmacniacza antenowego.
  • Poziom 43  
    A jak czytam to da się skopać skoro radio przestaje działać i da się nieprawidłowo podłączyć bo taki wzmacniacz jak pisałem wcześniej podłącza się do wyjścia anteny automat. a nie do plusa stałego. Więc jak widać można...

    SławeK
  • Poziom 12  
    wszystko fajnie, tylko ze ja dalej niewiem gdzie jest to wyjscie anteny automatycznej? z radia wychodzą 4 kable plus antena. wiec gdzie to wyjscie anteny automatycznej?
  • Poziom 30  
    wyj. ANTENY AUTOMATYCZNEJ (z reguly niebieski kabelek). Sprawdz miernikiem, albo żarówką na którym kabelku pojawi się napięcie PO WŁĄCZENIU radia , jak już znajdziesz na którym ów napięcie sie pojawia, TO ZNALAZŁEŚ to czego szukasz.
  • Poziom 12  
    ale gdzie tego szukac w radiu, czy w wiązce kabli ktora jest pod radiem?
  • Poziom 30  
    GOOMISIEK napisał:
    wszystko fajnie, tylko ze ja dalej niewiem gdzie jest to wyjscie anteny automatycznej? z radia wychodzą 4 kable plus antena. wiec gdzie to wyjscie anteny automatycznej?
    No jak gdzie, masz cztery kable, MASA, ACC(+), BUP(+), i WYJ.ANT. ELEKTR.
  • Poziom 12  
    no własnie nie, bo jest tak: +, lewy głosnik prawy głosnik, zwykły głosnik, i antena, tak bynajmniej pisze na radiu, a antena to czary i biały.
  • Poziom 15  
    a minus podlaczony bezposrednio do radia czy sobie korzystasz z masy idacej kablem antenowym?jak tak to juz wiesz co zrobiles nie tak a wlasciwie producent wzmacniacza.innej mozliwosci niedzialania radia po dolaczeniu wzmacniacza NIE MA !
  • Poziom 30  
    to jeszcze raz: wyj. ANTENY AUTOMATYCZNEJ (z reguly niebieski kabelek). Sprawdz miernikiem, albo żarówką na którym kabelku pojawi się napięcie PO WŁĄCZENIU radia , jak już znajdziesz na którym ów napięcie sie pojawia, TO ZNALAZŁEŚ to czego szukasz. szukaj w tych kablach które wychodzą z radia
  • Poziom 12  
    Ok, już wszystko rozumiem, jutro sprobuje to podłaczyć jeszcze raz, dzieki za info, Dam znać czy działa.
  • Poziom 35  
    Witam
    A może to radyjko nie ma niebieskiego przewodu! czyli wyjścia automatyczna antena, bo to może jakiś starszy typ. Jak by nie było to prawidłowe podłączenie dobrego (bo był sprawdzany) przedwzmacniacza nie powinno przeszkadzać w działaniu radyjka. Musiałeś coś źle podłączyć, że radyjko nie odpala. Musi któryś z przewodów niełączyć. Jeśli masz to łączone na skrętkę to sprawdź czy kontaktuje zasilanie radyjka.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    LWD11 a kiedy ty w radiu z bazaru widziałeś wyjście na sterowanie elektryczną anteną?!? Nie wprowadzaj chłopaka w błąd!!! W tym radiu NIE MA przewodu o którym piszesz. Tam jest +12V, lewy głośnik, prawy głośnik i To, co nazwał dość zabawnie GOMISIEK "zwykły głośnik" czyli wspólna masa radia i głośników.
    GOOMISIEK a jak masz poprowadzoną masę do radia? Bo jeżeli do tej pory szła sobie przewodem antenowym, to może się zdarzyć, ze w tym wzmacniaczu antenowym masa jest odseparowana i po jego podłączeniu do radia, radio nie ma masy.
    Zrób tak:
    1. Podłącz radio ak jak do tej pory: głośniki, zasilanie antena. I radio powinno działać.
    2. przy działającym radiu wyjmij z niego antenę (nic sie nie zepsuje). Jeśli radio zgaśnie, to znaczy, że masz masę po antenie. I przydałoby się do czarnego przewodu, który jest punktem wspólnym głośników doprowadzić masę. Masę możesz też
    dołączyć do metalowej obudowy radia.
    3. Dołącz masę i idź jeszcze raz od pkt 1.
    4. Radio powinno działać pomimo wyciągnięcia anteny.
    5. Wepnij wzmacniacz ale go nie podłączaj do zasilania (możesz sobie je wyprowadzić aby było pod ręką).
    6. Ustaw na radiu jakąś stację i wtedy podłącz zasilanie do tego wzmacniacza. Powinieneś usłyszeć wyraźną poprawę odbioru. Jeśli tak jest, to masz poprawnie podłączony wzmacniacz antenowy.
    DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ
    PS. Możesz sobie dorobić wyjście z radia, tak, by zasilało wzmacniacz antenowy tylko w czasie pracy radia. Wystarczy znaleźć taki punkt w radiu, w którym pojawia sie 12V po jego włączeniu (np. żarówki lub wyjście z wyłącznika głównego) i pociągną z niego kabelek na zewnątrz.
  • Pomocny post
    Poziom 30  
    Tak Błażej ma racje, z tego radia nie wychodzi kabelek anteny elektrycznej, jest tak jak pisze: +, L głośnik, P głośnik, masa radia i głośników. Jeżeli nie poradzisz sobie z wyprowadzeniem takiego kabelka z radia, to można by wykaorzystać plus postacyjkowy ACC, (jeśli taki jest w samochodzie) do zasilania tego wzmacniacza, oczywiście minusem tego rozwiązania byłby fakt że po wyłączonej stacyjce wzmacniacz by nie pracował.możesz to wziąć pod uwage.pozdr.
  • Poziom 12  
    Dziekuje bardzo za pomoc, wzmacniacz podlączyłem i działa, tak jak pisał "Błażej" po odłączeniu anteny radio nie grało podlączyłem mase z anteny do radia radio gra po podłączeniu wzmacniacza jest duza poprawa!
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Nie puszczaj masy radia po przewodzie antenowym!!! To nie jest dobre rozwiązanie. Lepiej ją pociągnąć z masy pojazdu. Wystarczy nawet przewód między kolumną kierownicy, czy jakimś innym metalowym punktem karoserii, a obudową radia.