Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

clatronic ctv244 uwalona chyba przetwornica

onkyo 18 Paź 2006 15:15 4898 51
  • #31 18 Paź 2006 15:15
    onkyo
    Poziom 11  

    czy połączenie do masy w tym wlaczniku powinno byc przy zalaczeniu realizwoane na stale?? (czy to jest wyzwalanie?)
    Mam odpięte scalaki IC701, IC702 i IC703-czy to one mogą spowodowac przejscie układu w stan stand-by (czy ktorys z nich steruje tranzystorami 2sa1013 i 2s2335). Czy napięcia z trafo (podalem wczesniej) są dobre?

    ........................................................................................................
    18.10.2006 g.22:07
    Czy odłączenie układu HY6264 mogło spowodować przejscie w stan uspienia? Jesli tak to jak sprawdzić ze wogole uklad jest w stanie uspienia?

    Przy podlaczaniu do sieci slychac lekki pisk i cisza potem-zarowka nie swieci.

  • #32 18 Paź 2006 23:00
    ul1002

    Poziom 35  

    Chyba to jeszcze trochę potrwa , czy wiesz że w TV są dwie masy ? czyli punkty według których robi się pomiary ? , i tak dla zasilacza jest inny a dla reszty telewizora inny .
    Co do kondensatora 222 i 222M/3kV to jest ok .

  • #33 18 Paź 2006 23:29
    onkyo
    Poziom 11  

    zawsze mierze do najblizszej masy. Pomierzylem napięcia na C612-R615(miedzy nozkami) i wynosi ok 600V zmienne ale skacze do ponad 750(poza miernik). Trafo piny 7-11 wynosi 660V zmienne, piny 1-7 wynosi 80V zmienne. Radiator od tranzystora BUH315 (q604) robi sie gorący. Na tranzystorze q301 brak jakiegokolwiek napięcia. Napiecia na tranzystorach powiniennem mierzyc jako napięcia zmienne?
    A co z wlacznikiem czy on powinien miec na stale zwarcie do masy po wlaczeniu?

    Na pinach T603 powinno pojawiac sie napięcie zmienne? Jesli dobrze mysle to przetwornica generuje impulsy cięte przez tranzystory (cykliczne ich kluczowanie zalezne od pojemnosci i rezystanci na bazach)

  • #34 18 Paź 2006 23:36
    ul1002

    Poziom 35  

    Ta dodatkowa sekcja we włączniku ma tylko na moment włączenia zewrzeć do masy , jeśli Ty go wciśniesz i będziesz trzymać wciśnięty to będzie mieć cały czas zwarcie do masy , ogólnie na początek nie ma to znaczenia czy działa zasilacz czy nie .

  • #35 19 Paź 2006 00:20
    onkyo
    Poziom 11  

    dosc ciekawy efekt jak mierze miernikiem tranzystor q606 i dotykam miedzy C i E mierzac czy to na zakresie napiecia stalego czy na zakresie zmienne-zarówka swieci. Jak odlacze miernik przestaje. Nie chodzi o zimne luty(to wykluczam).O co chodzi?
    Zmienila sie rezystancja R313 z 220K do 180K. Wymienic?
    .....................................................................................................
    19.10.2006 g.11:55
    napięcie na diodzie D608 to 14,6V-czyli raczej dobre(tyle powinno pozniej wchodzic na 5V stabilizator). Napięcie na D607 114V czyli tez powinno byc ok. Więc o co chodzi z tymi tranzystorami w układzie stand-by. Czy to możliwe ze uwalony jest procesor od nich PCAB4C444? Czy to wogole ten scalak za to odpowiada-bo z tego co widze to na 41 nodze ma stand-by. Jesli jest uwalony to jak oszukac układ zeby sie wybudził? O co chodzi ze jak wlaczam miernik miedzy C i E q606 to zaczyna swiecic zarówka, na mierniku przygasają cyfry.
    ......................................................................................................
    19.10.2006 g.18:23
    Czy jesli nie mam podlaczonego zazenia to przetwornica ruszy? Mam odlaczony kineskop. Chyba jak nie ma sygnalu od zazenia to procesor przelacza tranzystory 1013 i 2sa2335 w stand-by.

  • #36 19 Paź 2006 19:12
    rtv48
    Poziom 17  

    witam niewiem jak mierzysz te napięcia ale napeeno żle !! . .pozdrawiam

    Dodano po 2 [sekundy]:

    witam niewiem jak mierzysz te napięcia ale napeeno żle !! . .pozdrawiam

    Dodano po 11 [minuty]:

    zażenie niema nic wspólnego z przetwornica

  • #37 19 Paź 2006 19:36
    onkyo
    Poziom 11  

    Jak można zle zmierzyć napięcia na diodzie? Jest 114 czyli prawie tyle co napięcie lini. Dlaczego nie swieci zarówka? Czy jesli mam samą płyte (tzn bez częsci gdzie jest Led od standby oraz bez kinskopu) to powinna swiecic zarówka miedzy C i E tranzystora kluczujacego trafopowielacz?

  • #38 19 Paź 2006 19:54
    rtv48
    Poziom 17  

    witam. te napięcie 114v na diodzie,sprawdz czy ono idzie przez transformatorWN do kolektora moze jest gdzieś przerwa? pozdrawiam

  • #39 19 Paź 2006 20:01
    maniek475
    Poziom 23  

    witam.

    Jest tak namieszane że się sam już pogubiłem.

    Napisz czy sprawdzasz płytę z kineskopem czy bez :?::?::?:

    Pozdrawiam maniek475

  • #40 19 Paź 2006 20:13
    onkyo
    Poziom 11  

    sprawdzam plytke bez kinskopu, mam wylutowany tranzystor kluczujacy trafopowielacz. Nie mam tez plytki tej z czerowna dioda od stand-by.

  • #41 19 Paź 2006 20:17
    CHACA
    Poziom 43  

    Czy zrobiłeś tak jak podałem Ci na PW?

  • #42 19 Paź 2006 20:22
    onkyo
    Poziom 11  

    zaraz zrobie. A czy moge uruchamiac z zarówka zamiast tranzystora kluczujacego trafopowielacz, ale bez kineskopu i płytki tej gdzie sa przyciski prog+/- search itp ??
    Jak robilem zwarcie miernikiem C-E tranzystora 1013 to zmuszalem go sztucznie do wybudzenia? Nie rozumiem czemu wtedy zarówka swieciła?

    Napięcie 114V(miezyłem jako napięcie stałe) mam miedzy C tranzystora 2sc2335 a masa (np ujemna nogą kondensatora c616).Tylko jesli nie mam kineskopu i oszukam procka wyjmujac R024 to nie zalączy mi to napięc na kineskop? (ta plytka nasadzana na kineskop).Bo wlasnie stand-by sluzy jako zabezpieczenie zeby sie nie pojawilo wysokie jak nie jest podlaczony kineskop.(bynajmniej tak slyszalem)
    Jesli ktos ma ochote pomodz to zapraszam rowniez na gg(jestes nawet do 1-2 w nocy)

  • Pomocny post
    #43 19 Paź 2006 21:00
    CHACA
    Poziom 43  

    Jeżeli masz żarówke zamiast tranzystora WN to trafopowielacz Ci nie załączy.
    Jeżeli masz samą płytę to testuj tylko na żarówce.

  • #44 19 Paź 2006 21:39
    onkyo
    Poziom 11  

    _OBCY_ zrobilem tak jak kazales na PW. Zarówka swieci.
    Co teraz powiniennem zrobic? Napięcie pomierzyc na niej?

  • #45 19 Paź 2006 22:06
    CHACA
    Poziom 43  

    Tak-kontroluj to napięcie czy się nie zmienia.
    Jeżeli będzie dobrze to wróć do stanu pierwotnego z opornikiem i tranzystorem.
    Wstaw tranzystor końcowy H przy trafopowielaczu i już dzisiaj nic nie rób.
    Jutro zaopatrz się w reszte TV i podłącz płyte.
    Na razie tyle.

  • #46 19 Paź 2006 22:14
    onkyo
    Poziom 11  

    napięcie zmierzone na zarówce (rownolegle) to 110,5V. Czy to jest dobra wartość?

  • #47 19 Paź 2006 22:16
    CHACA
    Poziom 43  

    Jak najbardziej :D
    Jutro będe osiągalny dopiero po 15.
    Aha-możesz wstawić 2SD1555 jako końcowy H.

  • #48 19 Paź 2006 22:24
    onkyo
    Poziom 11  

    najwczesniej uda mi sie zalatwic reszte w sobote (w niedziele bede mogl napisac jak poszlo-teraz cała plyte do domu musze zawiesc)

    Po 20 min napiecie 111V

    Poprawcie mnie jesli sie myle:
    tranzystor 2sc2335
    C(2 noga patrzac od przodu i liczac od lewej)-poloczone szeregowo z cewka L605
    E(3 noga)-szeregowo z r313

  • #50 19 Paź 2006 23:57
    onkyo
    Poziom 11  

    Bo chyba mialem zle wlutowany 2sc2335. Ale poprawilem juz na dobra konfiguracje. Zarówka nie swieci. Swieci tylko jesli zewre CE i wypne ten rezystor r024. Czy to normalne ?

  • #51 20 Paź 2006 00:22
    CHACA
    Poziom 43  

    Tak normalne gdy odpieta jest klawiatura oraz odbiornik IR.
    Wymuszasz wtedy podanie napięcia +110V.

  • #52 23 Paź 2006 18:51
    onkyo
    Poziom 11  

    Dzieki wszystkim za pomoc. TV zrobiony.

  Szukaj w 5mln produktów