Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ricoh Aficio 400 - biala kreska na kopi

adamus1000 13 Oct 2006 11:37 1680 13
  • #1
    adamus1000
    Level 10  
    Od kilku dni posiadam kopiarkę AF 400. Wszystko działa ok. Jest tylko jeden mały problem. Na kopiach przy większym zaciemnieniu (np. obrazek, duże litery itp.) wychodzi jedna biała kreska szerokości ok. 1,5 mm. Przy powiększeniach staje się ona grubsza. Proszę o pomoc. Czy da się to jakoś usunąć?
    Moderated By kosmita:

    Zmieniłem temat
    Wpis dokonany w dniu: 2006-10-13 o godzinie: 12:17

  • Helpful post
    #2
    ritech
    Level 15  
    witam
    pewnie wpadł jakiś paproch pod listwę doctor blade , rozkręć i zobacz , wyczyść i powinno być ok
  • #3
    adamus1000
    Level 10  
    Dzięki. Ale nigdy nie maiłem do czynienia z ricohem - a nawet z cyfrówką. Zawsze pracowałem na analogu Toshiby. Czy to jest przy optyce pod szybą oryginałów czy wewnątrz? Proszę o dokładniejsze instrukcje. Pozdrawiam - Adam
  • Helpful post
    #4
    scorrpio1
    Level 13  
    witam.
    jesli nie wiesz gdzie w kopiarce jest listwa blade-a to wezwij serwis.

    pozdrowionka
  • #5
    adamus1000
    Level 10  
    Do scorrpio1.
    Dzięki za uwagę :D Ściągnąłem sobie serwisówkę. Jednak z moim angielskim jest trochę kiepsko. Widzę że trzeba będzie prawie pół kopiarki rozkręcić żeby się do niej dostać. Mam jednak obawy czy przypadkiem czegoś nie zepsuję. Gdybyś miał jakieś sugestie to bardzo proszę. Toshibę od lat sam serwisowałem i nigdy nie mialem problemów. Więc jeszcze raz proszę o pomoc.

    Pozdrawiam -Adam
  • Helpful post
    #6
    lesmir
    Level 18  
    Lepiej wezwij serwis, bo wyjęcie bębna z tej maszyny może się okazać dużym problemem dla ciebie.
    Piszesz że pasek staje sie szerszy przy powiększeniach, ja bym stawiał na jakiś paproch na 1 lustrze lub na listwie czytającej, tuż za obiektywem.
  • Helpful post
    #7
    salut
    Level 20  
    oczyść optykę i szybkę oddzielającą laser od kserografii
  • Helpful post
    #8
    clip7
    Level 23  
    Sądzę, że paproch na szybce, przez którą przechodzi laser. Tam gdzie laser nie dociera na bęben w cyfrze, tam brak obrazu na bębnie.
    Paproch na jakimkolwiek lustrze na optyce, powodowałby czarną kreseczkę. Dziwne tylko, że przy powiększeniu ta biała kreska się poszerza.
    pozdrawiam
  • Helpful post
    #9
    copyman
    Photocopiers specialist
    Wyczyść dobrze lub przedmuchaj sprężonym powietrzem przetwornik CCD za soczewką co w tym modelu pewnie łatwe nie jest. Przerabiałem podobny temat w Aficio 200.

    C.
  • Helpful post
    #10
    Calculus
    Level 25  
    Biała kreska się powiększa pewie dla tego że paproch jest gdzieś w skanerze albo pod szybą, na listwie kalibracji po lewej stronie bieli jeżeli jest czarny śmieć to rozjaśnia w tym miejscu na maksimum. Albo jest pęknięta szyba przy pasku kalibracji. Wyczyść też przetwornik CCD.
  • #11
    adamus1000
    Level 10  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
    Rzeczywiście za wymontowanie bębna sam się chyba nie wezmę. Optykę dobrze przeczyściłem. Zauważyłem też że na wydruku ustawień kopiarki (kodem 5990) również jest ta biała kreska. Moim zdaniem optyka jest ok bo przecierz nie ma wpływu na wydruk parametrów, który jest bardzo dobrej jakości (poza tą kreską), kopiarka nie skanuje tylko drukuje. No, chyba że się mylę.
    Nadal jestem otwarty na wszelką pomoc i sugestie.

    Pozdrawiam - Adam
  • Helpful post
    #12
    clip7
    Level 23  
    Witam.
    To tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że leży syf na szybce, przez która przechodzi laser na bęben.
    pozdrawiam
  • Helpful post
    #13
    Janusz.P
    Photocopiers specialist
    coś mi się w tym nie zgadza, oczywiście prazwdopodobną przyczyną jest bród na szybie oddzielającej laser - jeżeli przy wydrukach jest też biały pasek- ale autor również pisze że pasek ten zmienia wymiar przy powiększeniu- a szyba ta nie manic wspólnego z powiększeniem.
  • #14
    adamus1000
    Level 10  
    Witam ponownie.
    Wyczyściłem wszystko. Mieliście rację, że musi być coś na optyce. I było :D. Odwróciłem szybkę oddzielającą laser - i cóż - biała kreska pojawiła się ale po przeciwnej stronie. Przemyłem ją benzyną ekstrakcykcyjną i wszystko jest tak jak powinno :!:
    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. Temat uważam za zamknięty.

    Pozdrawiam - Adam.

    P.S.
    Podejżewam że to moja pierwsza i na pewno nie ostatnia przygoda z AF400. Więc do następnego postu :D