Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zdjęcia z satelitów meteorologicznych NOAA

Jap 13 Jul 2003 11:10 671802 1794
Computer Controls
    Jap
    Level 29  
    Poszukuję kontaktu z ludźmi, którzy odbierają zdjęcia z satelitów NOAA w formacie HRPT - wysokiej rozdzielczości. Chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy co do modemu (czy nie ma jakiegoś programu pod kartę dźwiękową), oraz co do samego odbiornika.

Zainteresowanym (jeśli są tacy maniacy jak ja) mogę pomóc w starcie - odbiór zdjęć w formacie APT - mniejszej (nie znaczy kiepskiej) rozdzielczości (1 pixel = 16km kwadratowych powierzchni Ziemi). Posiadam schematy odbioników, konwerterow (np pod zwykłe radio FM!), anten.

Post był raportowany.
    Poprawiono temat. [hefid]

Linki nieaktywne skasowałem Jasiek690
  • Computer Controls
    kavior
    Level 14  
    To ja chętnie skorzystam z twojej pomocy. Z chęcią pobawię się odbiorem zdjęć. Zdjęcia z linku, który podałeś są extra.
    Odbiornik mam - jest to skaner z szerokim zakresem ( 500khz-2049Mhz ), kilka anten na dachu też się znajdzie. Więc pozostanie chyba tylko kwestia softu?
    Wantura Krzysztof
    Level 16  
    Witam .
    Proszę wybaczyć jeśli walnąłem gafę, ja pozwolę sobie zadać Kolegą pytanie, które nurtuje mnie od dłuższego czasu.
    Posiadam odbiornik satelitarny do odbioru cyfrowej TV, radia oraz czytania, że tak to określę strumienia z możliwością zapisu na dysk PC.
    Zakres odbieranego pasma uzależniony jest od użytego konwertera, dobrze radzi sobie z pasmem C i Ku. Głowica w tunerze moim zdaniem powinna sobie z tym radzić. Zakres od 900MHz do 2150MHz, a udało mi się zauważyć, że sięga znacznie wyżej.
    Ciekawi mnie możliwość użycia go do takich celów jak koledzy opisują. Jakie wymogi spełniać musi odbiornik by móc śledzić i oglądać zdjęcia wysyłane przez satelity.
    Na wejściu do głowicy występuje napięcie 14V lub 18V w zależności od polaryzacji ,czyli odpada tu użycie anten Yagi, ale jest możliwe zbudowanie konwertera. Wiem praktycznie jak to wygląda np. dla pasma 2,4GHz. Może tyle jak na początek, będę wdzięczny za wypowiedzenie się kolegów z doświadczeniem praktycznym.

Pozdrawiam Krzysztof
  • Computer Controls
    Jap
    Level 29  
    Fajnie, że ktoś w końcu się tym tematem zainteresował. :? Sorki na wstępie, że tak późno odpisuję ale męczę się na modemie, a miesięczny budżet na ten cel już nadszarpnąłem.

Krzysiek, ten sprzęt niestety do celów odbioru zdjęć z satelitów meteo się nie nada. Ale nie martw się. Zdjęcia takie będziesz mógł odbierać za pomocą zwykłego radia FM po zmontowaniu prościutkiego układu jak na stronie http://home.online.no/~sondred/Gamle%20sider/converter2.htm . Koszt elementów jest niewielki (ok 10zł, a może i mniej).W chwili obecnej w systemie APT (o zmniejszonej rozdzielczości) pracują NOAA17 na 137.620 MHz oraz NOAA15 na 137.500 MHz. Chwilowo została wyłączona NOAA12, która to wzajemnie zakłócała się z NOAA15 bo ich orbity są blisko siebie. Ma być przywrócona do życia za ok. 8 tygodni (wg. NASA). Kiedyś latało tego więcej ale się popsuły (wszystkie ruskie szlak już dawno trafił). Ale pod koniec roku zostanie wystrzelona kolejna NOAA a i jakieś plany na 2004 też podobno są.

Kavior – jeśli jesteś w stanie odbierać powyższe częstotliwości to pozostaje Ci tylko podłączyć skaner pod wejście liniowe karty dźwiękowej (na pewno masz w skanerze wyjście audio np. pod słuchawki). Oprogramowania jest sporo. Ja używam JVComm32 który znajdziesz na www.jvcomm.de . Jest to prosty programik, którego efekty pracy widzisz na bieżąco (dekodowanie w czasie rzeczywistym). Program ten możesz używać także do odbioru telewizji powolnego analizowania (Slow Scan TeleVision) wykorzystywanej na pasmach amatorskich (konieczne SSB w skanerze), oraz RTTY.

Inny programik to WXTOIMG, który znajdziesz na www.weather.net.nz/wxtoimg/ . Program ten jednak najpierw nagrywa sygnał z satelity (czekasz niecierpliwie) a następnie go dekoduje. Oblicza od razu kiedy dana satelita będzie w zasięgu. Wersja darmowa nie posiada kilku małoistotnych gadgetów ale i tak dostępność funkcji jest ogromna. Program steruje między innymi kilkoma rodzajami skanerów. Może nie być Cię więc w domu a dzięki niemu i tak nie ominie Cię żadne zdjęcie z kosmosu.

Jeszcze inny to WXSAT ale stronki nie pamiętam. Na pewno jest jeszcze sporo różnych programów ale wyboru konkretnego dokonasz sam.

Do śledzenia położenia satelitów meteo (i nie tylko, ponieważ program zawiera ogromną bazę satelitów amatorskich, wojskowych, naukowych itp.) polecam Satscape (nie jest konieczny w przypadku używania programu WXTOIMG). Program znajdziesz na www.satscape.co.uk

Tyle o oprogramowaniu.

Jaka antena? – najlepiej specjalistyczna dla satelitów meteo. Ale ja z bardzo dobrymi efektami używałem prostej anteny typu GP na pasmo 2 metrów. Opis budowy tzw. skrzyżowanego dipola znajdziesz na http://home.online.no/~sondred/Gamle%20sider/satant.htm . Szczerze to wielkiej różnicy pomiędzy moim GPkiem a tą anteną to nie zauważyłem. W chwili obecnej testuję tzw. QUADRAFILAR ANTENNA + przedwzmacniacz. Opis między innymi na http://abdallah.hiof.no/~borrel/QFH/ . Ale nie jest ona aż tak cudowna jak ją opisują L. Okazuje się, iż posiada właściwości kierunkowe.

Na stronie http://ozon.homepage.dk/engelsk.htm znajdziesz wiele ciekawych opisów sprzętu do odbioru satelitów w ststemie APT i HRPT. Między innymi opis wykonania odbiornika APT, czy dodatkowy przedwzmacniacz antenowy 137MHz (nie jest on konieczny gdy syganał odbierany jest dostateczny).

Z HRPT (zdjęcia o dużej rozdzielczości) jest już większy problem. Potrzebna jest antena (da się tanio zmontować), rotor poziom – pion, odbiornik na 1,6 –1,7 GHz z 3MHz szerokością pasma (jak dotąd nie znalazłem żadnego opisu a zwykłe skanery do tego się nie nadają), modem (do zmontowania ale przez zaawansowanego elektronika w dziedzinie mikroprocesorów).

Czekam na ewentualne spostrzeżenia i uwagi. A może ktoś, kto już długo się bawi w odbiór satelitów meteo dorzuci swoje 3 grosze???
    kavior
    Level 14  
    Wielkie dzięki za cenne wskazówki. Akurat jestem na urlopie więc czasu na zabawę nie braknie.
    Dobrze się składa bo mam na dachu GP - pracuje troszkę wyżej, ale myślę, że na początek wystarczy.
    Jak tylko coś uda mi się odebrać to dam znać.
    Jap
    Level 29  
    Super fotki odbierzesz gdy posiadasz tzw. szeroki FM. Potrzebny ok 40kHz (lub więcej). Większość prostych skanerów posiada tylko wąski FM ok 15kHz co powoduje, że na odebranym zdjęciu w niektórych miejscach białych powstają jakby zakłócenia. Ale ja śmigam na wąskim FMie i jestem zadowolony. Jeśli Twój skaner posiada aż tak szeroki zakres i zainteresują Cię emisje cyfrowe to daj znać na e-maila albo tu. Jescze wiele zakodowanych informacji śmiga w eterze. Możesz pokusić się o odbiór NATO, agencji prasowych, SSTV, Packet Radio, odebrać sygnały z komputerów samolotów pasażerskich, pagerów itp. Jestem w trakcie tworzenia strony na te tematy :roll: , ale to jeszcze trochę potrwa :? .
    kavior
    Level 14  
    Miałem małe problemy antenowe i nic nie udało mi się odebrać :( .
    Wczoraj wystawiłem 2x7/8 na 2m i może na tej antenie uda się coś odebrać bo na GP śladu nie było (zestrojony jest dużo wyżej).
    Co do pośredniej to mam w skanerze FM o szerokości 9kHz,12kHz i 150kHz więc spróbuje na najszerszym.

Jap proszę wyślij mi swój adres mailowy.
    yarro1(malpa)poczta.onet.pl
    WoŹnY
    Level 28  
    Witam posiadam najprostsze radio CB (podstawowa 40-stka), antenę 7/8 fali. Chciałbym spróbować odebrać sygnały tych obrazów. Na którym kanale ich szukać:?: I jak się do tego zabrać. Prosze o wszelką pomoc. Bardzo zaciekawił mnie ten temat:!:

Pozdrawiam WoŹnY i z góry dziękuję za wszelkie informacje
    elektryk
    Level 42  
    WoŹnY wrote:
    najprostsze radio CB (podstawowa 40-stka)
    CB radio działa na paśmie 11m (27MHz) a obrazy z satelitów są nadawana w okolicach pasma 2m (144MHz). Musiałbyś dobudowąć konwerter.
    WoŹnY
    Level 28  
    upss:!::!::!: .... :oops:

Dzięki Elektryk za tę uwagę. Posta pisałem późno w nocy i nie wiem jak to mi wyszło :) Pewnie ze CB działa w paśmie 27Mhz. Dałem ciała:!:

Ale teraz poważnie skąd w takim razie wziąć odbiornik na
    pasmo 2-metrowe? Czy trzeba inwestować w drogi sprzęt?

Acha czy konwenter bez problemu można podłączyć pod tuner telewizyjny? Oczywiście do wejścia antenowego a z tamtąd do dźwiękówki?

Czekam na odpowiedzi :!:
    elektryk
    Level 42  
    WoŹnY wrote:
    Acha czy konwenter bez problemu można podłączyć pod tuner telewizyjny? Oczywiście do wejścia antenowego a z tamtąd do dźwiękówki?
    To zależy od konwertera, konwerter jest swego rodzaju "przemiennikiem" i ma dwa parametry, pasmo wejściowe i pasmow wyjściowe.
    PS. W sieci są dostępne schematy konwerterów 2m na CB (i chyba nawet w któreś książce Janeczka był schemat)
    Mozart
    Level 12  
    Witam mam pytanko czy jak mam zwykły odbiornik od satelity (bez anteny) to mogę jakoś zrobić by odbierać te zdjęcie? I jaki to koszt?
    Jap
    Level 29  
    Witam wszystkich zainteresowanych po dłuższej przerwie spowodowanej konserwacją elektrody. Miło, że jest tu sporo czytających :D i pytających...........

Kavior! Myślę, że te antenki powinny Ci pomóc. Podczas niektórych przelotów mało mi głośnik w skanerze nie wyskakuje –sygnał jest silny! Ja testowałem i skrzyżowanego dipola i QUADRAFILARa ale zostałem ostatecznie przy Gpku. Dziwne, ale GP (wymiary : 49cm promiennik i 4 razy 49cm przeciwwagi pod kątem 135 stopni względem promiennika, materiał mosiądz – taki miałem pod ręką) działa podobnie jak Quadrafilar + przedwzmacniacz!!! Quadrafilar odbierał nieco dalej przelatujące satelity ale był głuchy gdy NOAA przelatywała mi tuż nad głową!!! I wykazywał lekkie właściwości kierunkowe (siła sygnału zależała od obrotu wokół jego osi). Ale jeszcze się nie poddaję i będę walczył z tą konstrukcją bo pasuje do mojego ogródka antenowego J. Z opisów Twojego skanera domyślam się, iż jest to niezła maszynka. Lecz czasami odbiorniki o tak szerokich zakresach mogą być w pewnych wycinkach troszkę przytępione (ale nie muszą). Proponowałbym wykonać przedwzmacniacz na 137MHz np. na BF966 (ja wykorzystuję taki na wejściu konwertera [ mój REALISTIC PRO32 ma dziurę w paśmie satelitarnym]).

Kizio! Te satelity transmitują obraz widziany przez radiometry (przyjmijmy kamery) zainstalowane na nich. Sposób transmisji obrazu nie zapewni uchwycenia ewentualnych szybko poruszających się obiektów nad atmosferą. Obiekt taki musiałby być nieruchomy (lub wolno się poruszać) i być na dużej wysokości (satelita przelatuje ok. 800km nad nami) aby był dostrzeżony przez radiometr. Te satelity nie „pstrykają „ zdjęć tylko działają podobnie jak skaner komputerowy.

Mozart – jeśli niezły z Ciebie Mac Gyver to dasz rady :) . Najprostszym jednak sposobem jest dobudowanie konwertera do zwykłego radia FM 88 – 108MHz (tu jest schemat http://home.online.no/~sondred/Gamle%20sider/converter2.htm ).Koszt wykonania ok. 10 - 15 zł + jakaś antenka z kablem. Można też przerobić konwerter 2m / CB (info dla Woźnego) opisywany między innymi przez Janeczka. Przeróbka polega na zmianie częstotliwości generatora. Obwody wejściowe często gęsto dadzą się podciągnąć trymetrem z przewidzianych 145 do 137 MHz. Ja dowinąłem (na oko 8) ) jeszcze jeden zwój w cewkach. Ogólnie jednak tunery telewizji satelitarnej do niczego się tu nie przydadzą, chociaż może ich głowice do budowy odbiornika HRPT..... ale jeszcze z takim opisem się nie spotkałem.

Pozdrawiam!!!
    Paweł SQ8BWH
    Level 13  
    A jakich programów do tego celu urzywać, przez satelity do tej pory próbowalem rozmawiać, na 145.800-146.000 i 437.000 ale bez wiekszych efektów, ale ze zdjęciami to to doświadczenia niemam. Pozdrawiam Wszystkich (takze amatorskim 73!!) bo są tutaj takze chyba i krótkofalowcy.
    Paweł SQ8BWH
    Level 13  
    Sorry, nie doczytałem postu do końca i głupio pytam o oprogramowanie, wczoraj słuchałem troche na 137.500 i 620 na antenie 3x5/8 z 145 Mhz i Yeasu FT 8000. Sygnał był momentami na 5/8 5/9 w skali RS. Ciekawym tematem jest jeszcze stacja orbitalna Alfa na 143.625
    Pozdrawiam
    Paweł SQ8BWH
    Level 13  
    Na 137,685 +/- Dopler, też chyba działa taki satelita, musze zrobić jadnak antene poziomą krzyżową bo F23 za nisko ma wiązki Hi (jak satelita jest nisko nad horyzontem to jest ok) ale jak wyżej nietety wtedy sygnał spada. 73
    Wojas
    Level 14  
    Witam! Zaciekawiłem się tym tematem od samego początku, ale pozostaje jeden problem dostrojenia tego małego konwertera z radia Fm, może się tak zdażyć że jak będe to stroić satelita nie będzie w zasiegu... Chyba wystarczy trochę cierpliwości. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tematem!
    Jap
    Level 29  
    dlatego ściągnij program SATSCAPE abyś miał pewność kiedy satelita przelatuje nad Tobą!adres jest gdzieś wcześniej chyba ze 2 razy podany przeze mnie.
    zyraf
    Level 26  
    zainteresowal mnie troche temat i zastanawiam sie czy do odbioru tego dalo by sie przestroic jakis tuner Unitry? mi amator stereo chodzi od okolo 86-115MHz i mysle czy daloby sie cos podobnego wyciagnac wyzej, jak z modulacja, czy dewiacja nie bedzie zbyt duza?
    OrzełMIG29
    Level 11  
    Do odbioru satelit też mozna wykorzystać telewizor ponieważ w spisie kanałów mojej kablówki canal+ jest na 135mhz jak dostrajam ręcznie to włącza sie blokada szumów i są widoczne czarne drgające kreski być moze jest to sygnał z satelity ale nie jestem pewien.
    Napewno dobry elektronik który zna sie na telewizorach będzie potrafił wyłączyć blokade szunów.Dużo o satelitach pisze na stronce:

http://jakub-q.webpark.pl/ham/dom.htm
    Zamieszczam też dzwiek z satelity noaa17 może to pomoze w strojeniu
    Alex1
    Level 14  
    Witam
    próbowalem odbierać na pionowej antenie na 2 m mapy z saltelity ale sygnał był troche mały i za bardzo tych pogodowych elementów nie widac.
    Czy moze ktos wysłać mi na e-mail co mu się udało odebrać ??
    Chętnie prześle swoje mapki
    Podaje adres seu1(malpa)wp.pl

Pozdrawiam
    And!
    Admin of Design group
    Czy ktoś próbował odbioru satelity Meteosat ?

Z tego co wiem to potrzebna jest antena paraboliczna
    lub osfetowa.

Czy niemozna zastosować YAGI ?

Przecież ten satelita stoi względem ziemi w miejscu.

Znalazłem informacje dotyczące konwertera 1.7GHZ
    na stronie
    http://www.emgola.cz/
    http://www.qsl.net/ok2ugs/gb_137141/down_converter_1691_gb.htm

Niestety nieznam szczegółów co do samej anteny.

Co do NOAA to próbowałem na antenie GP ale wyniki słabe

Słychać sygnał ale niewiele widać po zdekodowaniu.

W dodatku lepiej odbieram satelitę gdy wynurza się zza
    horyzontu niż gdy przelatuje cenralnie nademną.
    Jap
    Level 29  
    And! Ja też śmigam na GP ku na 2 metry i odbieram satkę przez cały jej przelot. Jakiego używasz radyjka? FMki na 2m są przytłumione poza pasmem. Polecam przedwzmacniacz na BF966 - gdzieś wcześniej jest link...
    Co do Meteosata to jest jazda właśnie z konwerterem - nawet nie wiem czy gdzieś dostanie się te elementy. Antenę można zrobić z tależa satki + helikal. Ale z braku czasu nie zabierałem się jeszcze za to.
    And!
    Admin of Design group
    Odbiornik jest zrobiony we własnym zakresie na bazie kitu 2676
    + synteza na TSA6057 i procek AVR do sterowania po I2C.

Spróbuję narazie na wzmacniaczu teewizyjnym Bryza-1
    A potem ew wzmacniacz robiony.

Możesz przybliżyć termin helikal.

------------

Wracając do pytania czy nie dało by się zrobić YAGI ?

Przecież tak odbierają z NOAA na rotorze zdjęcia wysokiej rozdzielczości.

A meteosat porusza się bardzo powoli więc może rotor byłby zbędny.

Co do konwertera może dało by się wykorzystać uwalony sprzęt WI-FI ?

------------

Jeszcze jedno z tego co wiem mapy pogody nadają też stacje naziemne.

Czy ktoś zna położenie i częstotliwości nadajników ?
    Jap
    Level 29  
    Mapy pogody (i nie tylko) ze stacji naziemnych nadawane są na KF ie i to w modulacji wstęgowej - http://www.hffax.de/html/hauptteil_hffax_schedules.htm - tutaj znajdziesz czasy i częstotliwości. Jednakże retransmisje zdjęć satelitarnych prowadzi tylko kilka stacji i to w określonych godzinach. Reszta map pogodowych to bardziej przydaje się statkom (temperatury morza, wiatry itp)Co do wiadomości o antenie i konwerterze - przyłączam się do poszukiwań...
    melis
    Level 11  
    avatar napisał-zapytał wcześniej czy nie można do tego celu wykożystać wewnętrznej karty RTV w kompie i nikt nie odpowiedział da się to zrobić??jest możliwość (w mojej karcie jest)przeszukiwanie zakresu z dużą dokładnością od 66-859 Mhz więc jak ktoś już to próbował i wie jak się do tego zabrać to było by fajnie się podzielić znajomością tematu;)
    pozdrawiam
    And!
    Admin of Design group
    Na FlyVideo 3000 jest niezłe radio bo na rosyjskim programie
    Fly2000 można odbierać pasmo satelitarne i 2m.

Co do tunera TV może być problem ze względu na szerokość pasma.

Tu jest niezły opis transmisji cyfrowych.

http://www.sp1lop.szczecin.pl/KSIAZKA/
    Lukel
    Level 12  
    Bardzo zainteresował mnie temat. Mam Yaesu FT-2800, wiec z czestotliwoscia nie powinno byc klopotów, musze tylko porzadna antene wystawic. Jak cos mi sie uda odebrac to sie pochwale.