Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z przekrojem przewodów gniazd wtykowych

tygrys_michal 15 Paź 2006 17:56 17270 81
  • #1 15 Paź 2006 17:56
    tygrys_michal
    Poziom 18  

    Witam!
    Mam maly problem poniewaz u znajomego w nowym mieszkaniu odebranym jakis czas temu instalacja w calosci polozona jest przewodem 1,5 mm2. Wiadomo ze wedlug normy obwody oswietlenia powinny byc 1,5 natomiast gniazda 2,5 mm2. Teraz moje pytanie czy w ktoryms z rozporzadzen, prawie budowlanym itp jest zapis ktory to reguluje w sensie prawnym??
    Z gory dzieki za pomoc.
    Pozdrawiam

    0 29
  • Sklep HeluKabel
  • #2 15 Paź 2006 20:15
    Telex
    Poziom 26  

    Jest to tylko w normach o ile dobrze pamiętam to w
    - "PN-IEC 60364-5-52:2002 - Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych - Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego - Oprzewodowanie"

    oraz
    - "PN-IEC 60364-5-523:2001 - Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych - Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego - Obciążalność prądowa długotrwała przewodów"

    Tylko, że normy stosuje się dobrowolnie (uznaniowo) - warto się do nich odwoływać bo robiłeś coś zgodnie z normą a nie wedle własnego uznania.

    Podstawą jest Prawo Budowlane oraz Prawo Energetyczne a takze Rozporządzenia :
    - Ministra Infrastruktury - w sprawie warunków technicznych jakimi powinni odpowiadać budynki i ich usytuowanie
    - Ministra Spraw Wewnętrznych - Przepisy Przeciwpożarowe i wiele innych.
    - a przede wszystkim zdrowy rozsądek.

    0
  • #3 15 Paź 2006 20:40
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika

    Witam
    Często elektroinstalatorzy robią tak,że obwód gniazdek jest zrobiony przewodem 2,5mm,a odejście z puszki do gniazdka 1,5mm.Pozdrawiam.

    0
  • #4 15 Paź 2006 21:27
    Nstan
    Poziom 31  

    Prosty przelicznik 10A na 1mm2 co przy 1,5mm2 daje 15 A. Ponieważ większość gniazd p/t jest wykonywane na obciążenie 10A to taki przewód nam w zupełności wystarczy i łatwiej podłączyć gniazdo. Dobierając przekrój przewodu pod gniazdo powinniśmy uwzględnić przewidywane obciążenie. Nie będziemy wciągać przewodu 2,5mm2 pod gniazdo w sypialni, gdzie będzie podłączona tylko lampka nocna(wystarczy nawet 1mm2). W kuchni i łazience powinniśmy dać przewody o większym przekroju mając na uwadze obciążenie(kuchenki elektryczne,żelazka,bojlery,zmywarki). Niektóre urządzenia elektryczne dużej mocy będą wymagały wykonania dodatkowej instalacji nawet od samego zabezpieczenia po liczniku(np. niektóre przepływowe podgrzewacze wody)

    0
  • #5 15 Paź 2006 22:30
    tygrys_michal
    Poziom 18  

    Wszystko to co piszecie jest prawda i ma sens. Ale nie bardzo wiem co mam doradzic znajomemu:( Instalacja moim skromnym zdaniem jest zrobiona nieprawidlowo i ja nie odebralbym tego. W kuchni np. oprocz kuchenki ktora jest na sile wszystkie gniazda sa na jednym obwodzie 1,5 mm2 i bedzie na nim lodowka zmywarka mikrofalowka no i zapewne czajnik elektryczny(wylacznik 16A)
    PS. instalacjajest bezpuszkowa (zasilanie gniazd wtyczkowych jest ciagniete od gniazdka do gniazdka)

    0
  • #6 16 Paź 2006 06:27
    lechm56
    Moderator

    Moim skromnym zdaniem instalacja jest zrobiona prawidłowo.Problem polega tylko na rozbiciu na obwody. :D

    0
  • #7 16 Paź 2006 17:26
    tygrys_michal
    Poziom 18  

    Cytat:
    Problem polega tylko na rozbiciu na obwody.

    Zgodze sie z Toba tylko teraz pytanie czy przerabiac to na wlasny koszt czy mozna ciagnac za kieszen wykonawce?
    Dodam tylko ze w umowie jest tylko zawarta ilosc punktow i nic wiecej nie jest napisane:(
    Pozdrawiam

    0
  • #8 17 Paź 2006 07:43
    lechm56
    Moderator

    Jeszcze jedno pytanie:
    Co jest w projekcie? Tam powinna być odpowiedż, czy wina leży po stronie wykonawcy czy projektanta?

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #9 17 Paź 2006 13:05
    janhen
    Poziom 21  

    Witam
    Kol.Topolski.Jesli instalatorzy w ten sposób robia to postępują niewłaściwie.Przy zmianie przekroju przewodu na mniejszy powinno być zainstalowane zabezpieczenie tego odcinka obwodu.Pozdrawiam

    0
  • #10 17 Paź 2006 14:03
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika

    janhen napisał:
    Witam
    Kol.Topolski.Jesli instalatorzy w ten sposób robia to postępują niewłaściwie.Przy zmianie przekroju przewodu na mniejszy powinno być zainstalowane zabezpieczenie tego odcinka obwodu.Pozdrawiam

    Witam
    Spotkałem się z taką instalacją ,ale biorąc pod uwagę Twoją wypowiedż,to jak zabezpieczyłbyś ten odcinek?-przecież w instalacji jest zabezpieczenie 16A na gniazdka,a jakie jest dopuszczalne długotrwałe obciążenie przewodu 1,5mm²?Pozdrawiam.

    0
  • #11 17 Paź 2006 16:30
    tygrys_michal
    Poziom 18  

    widzialem dzisiaj projekt i niestety na tym ktory zostal dolaczony do umowy nie ma rozpisanych obwodow, sa naniesione tylko punkty elektryczne, ale na projekcie jest wyraznie zaznaczone ze w kuchni sa 4 gniazda ogolnego przeznaczenia + gniazdo zmywarki(wszystko na jednym obwodzie!)
    Zgodnie z norma N SEP-E-002 moc obliczeniowa dla kazdego z gniazd po 200 W, dla zmywarki 3,5kW. Prad jaki poplynie w obwodzie przy takich wytycznych normy jest wiekszy od pradu znamionowego wylacznika - 16A. Nie wspominam juz o fakcie ze wedlug tejze normy kazdy odbiornik powyzej 2kW powinien byc zasilany z oddzielnego obwodu!
    Narazie pozostaje nam kontakt z wykonawca i przedstawienie my sytuacji.
    Zobaczymy jak sie to rozwinie.
    Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie

    0
  • #12 17 Paź 2006 21:24
    wac507
    Poziom 13  

    zmiana przekroju przewodu w jednym obwodzie: czy jezeli dziala, to oznacza to, ze wszystko jest w porzadku?

    0
  • #13 17 Paź 2006 23:25
    wola
    Poziom 26  

    Spotkałem się z instalacją zrobioną w pętli; 1,5mm2 wychodzi z puszki ,"obiega" pokój i wraca do tej samej puszki i na te same zaciski. wtedy zasilanie jest 2x1,5 Pod warunkiem ,że nie zostanie przerwane.
    Do kolegi Nstan; nie masz racji odnośnie pokoi , nie zawsze musi "tam stać" lampka.A co jak po przemeblowaniu włączymy grzejnik?
    A jeśli w kuchni zamierzamy podłączyć tylko krajalnicę, to tylko tu dać 1mm2?
    Moim zdaniem wszystkie gniazda powinny mieć 2,5mm2,ale mniej obciążone obwody można zabezpieczyć mniejszym bezpiecznikiem

    0
  • #14 18 Paź 2006 11:29
    janhen
    Poziom 21  

    Witam
    To absolutnie nie chodzi o to by stosować dodatkowe zabezpieczenia odcinkow obwodu ale by nie zmniejszać przekroju przewodów odcinków tego obwodu.Zabezpieczenie obwodu musi być dobrane odpowiednio do przekroju przewodu ,rodzaju przewodnika z jakiego został wykonany,natężenia prądu obciązenia i dodatkowo dopuszczalnego spadku napięcia.Nie jest dopuszczalne zmniejszenie przekroju w części tego obwodu.Przekroje przewodów miedzianych 2,5mm2 w obwodach gniazd wtykowych,połączone w pierścień (tzn.równolegle)były powszechnie stosowane już od początku lat 90 .Pozdrawiam

    0
  • #15 18 Paź 2006 15:02
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika

    Topolski Mirosław napisał:
    Witam
    Często elektroinstalatorzy robią tak,że obwód gniazdek jest zrobiony przewodem 2,5mm,a odejście z puszki do gniazdka 1,5mm.Pozdrawiam.

    Kol.janhen piszemy o dwóch różnych obwodach,wyrażnie jest napisane odejście z puszki go gniazdka a nie gniazdek.Omawiane przez Ciebie połaczenia gniazdek były robione w PRL-u ze względów oszczędnościowych i nie od lat 90-tych lecz co najmniej 80-tych,a z czym to się wiązało w przypadku usterki,to każdy elektryk wie.Zabezpieczenie gniazdek,to przeważnie 16A,a przewód 1,5mm² takim prądem może być obciążony.Zabezpieczasz odbiorniki a przewód musi wytrzymać większy prąd niż zabezpiecznie.Pozdrawiam.

    0
  • #16 18 Paź 2006 15:24
    janhen
    Poziom 21  

    Wiotam
    M.T. I tu się mylisz.Obwodem nazywa sie tą część instalacji elektrycznej od zabezpieczenia do np.10 szt.gniazd wtykowych lub lamp oświetleniowych a także innych odbiorników energii elektrycznej a nie odcinek przewodu od puszki odgałęźnej do gniazda wtykowego.Także odcinek instalacji elektrycznej np.3-faz. z tablicy lub rozdzielnicy głównej do zacisków tablicy zabezpieczeń obwodów 3 lub 1-fazowych instalacji elektrycznej nazywany jest obwodem elektrycznym.Tyle dla przykładu.Pozdrawiam

    0
  • #17 18 Paź 2006 20:22
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika

    janhen napisał:
    Wiotam
    M.T. I tu się mylisz.Obwodem nazywa sie tą część instalacji elektrycznej od zabezpieczenia do np.10 szt.gniazd wtykowych lub lamp oświetleniowych a także innych odbiorników energii elektrycznej a nie odcinek przewodu od puszki odgałęźnej do gniazda wtykowego.Także odcinek instalacji elektrycznej np.3-faz. z tablicy lub rozdzielnicy głównej do zacisków tablicy zabezpieczeń obwodów 3 lub 1-fazowych instalacji elektrycznej nazywany jest obwodem elektrycznym.Tyle dla przykładu.Pozdrawiam

    Albo nie rozumiesz o czym piszę albo nie chcesz zrozumieć.Pozdrawiam

    0
  • #18 18 Paź 2006 22:16
    Nstan
    Poziom 31  

    wola napisał:
    Do kolegi Nstan; nie masz racji odnośnie pokoi , nie zawsze musi "tam stać" lampka.A co jak po przemeblowaniu włączymy grzejnik?
    A jeśli w kuchni zamierzamy podłączyć tylko krajalnicę, to tylko tu dać 1mm2?
    Moim zdaniem wszystkie gniazda powinny mieć 2,5mm2,ale mniej obciążone obwody można zabezpieczyć mniejszym bezpiecznikiem


    A co ja pisałem na temat kuchni i łazienki gdzie zazwyczaj jest większe obciążenie. A w sypialni nie pisałem że to reguła i musimy stosować mniejsze przekroje. Radzę pomyśleć przy stosowaniu przewodów o przekroju 2,5mm2 o zakupie gniazd o solidniejszej budowie(bardzo łatwo uszkodzić gniazdo przy montażu. Pamiętajmy aby nie zmniejszać przekroju przewodów zasilających puszki a ewentualnie zmniejszyć przekrój przy zejściu do gniazda. Wówczas gdy zaplanujemy wstawienie np. dodatkowego grzejnika w sypialni bardzo łatwo możemy wymienić przewody na tak krótkim odcinku. PRZY MONTAŻU NOWYCH ODBIORNIKÓW O DUŻEJ MOCY ZAWSZE POWINNIŚMY ZAGLĄDNĄĆ DO PUSZKI I POD GNIAZDO ABY SPRAWDZIĆ PRZEKROJE PRZEWODÓW I STAN INSTALACJI

    0
  • #19 19 Paź 2006 10:33
    wola
    Poziom 26  

    Nstan napisał:
    wola napisał:
    Do kolegi Nstan; nie masz racji odnośnie pokoi , nie zawsze musi "tam stać" lampka.A co jak po przemeblowaniu włączymy grzejnik?
    A jeśli w kuchni zamierzamy podłączyć tylko krajalnicę, to tylko tu dać 1mm2?
    Moim zdaniem wszystkie gniazda powinny mieć 2,5mm2,ale mniej obciążone obwody można zabezpieczyć mniejszym bezpiecznikiem


    A co ja pisałem na temat kuchni i łazienki gdzie zazwyczaj jest większe obciążenie. A w sypialni nie pisałem że to reguła i musimy stosować mniejsze przekroje. Radzę pomyśleć przy stosowaniu przewodów o przekroju 2,5mm2 o zakupie gniazd o solidniejszej budowie(bardzo łatwo uszkodzić gniazdo przy montażu. Pamiętajmy aby nie zmniejszać przekroju przewodów zasilających puszki a ewentualnie zmniejszyć przekrój przy zejściu do gniazda. Wówczas gdy zaplanujemy wstawienie np. dodatkowego grzejnika w sypialni bardzo łatwo możemy wymienić przewody na tak krótkim odcinku. PRZY MONTAŻU NOWYCH ODBIORNIKÓW O DUŻEJ MOCY ZAWSZE POWINNIŚMY ZAGLĄDNĄĆ DO PUSZKI I POD GNIAZDO ABY SPRAWDZIĆ PRZEKROJE PRZEWODÓW I STAN INSTALACJI

    Może źle się wyraziłem. Jak tak to przepraszam Chodziło mi o to ,że wykonując instalacje przeznacza się gniazda na konkretne cele. O ile np. gniazdo pod pralkę można przewidzieć ,że będzie używane zgodnie z przeznaczeniem, jest dużo jest innych o których tego nie można powiedzieć.Nie da się przewidzieć, że użytkownik instalując większy odbiornik mocy zasięgnie porady elektryka.Natomiast wykonując instalacje (w naszym przypadku 2,5mm2)a zmniejszając zabezpieczenie na pewno będzie coś z tym musiał zrobić. A odpada ewentualna wymiana instalacji .Co do kuchni ,to uzyłem porównania;jak w pokoju mogą być "mniejsze odbiorniki ,to i w kuchni też"


    Do Kolegi janhen; wydaje mi się ,że można zmieniac przekrój przewodów w obwodzie,tylko zabezpieczenie ma byc przystosowane do najmniejszego.

    0
  • #20 19 Paź 2006 17:04
    wac507
    Poziom 13  

    to jaki jest w takim przypadku w ogole cel stosowania przewodow 2,5 na gniazda?
    co w przypadku, gdy zajdzie koniecznosc zastosowania zabezpieczenia o wiekszym pradzie? trzeba bedzie odkuc kawalek instalacji zamiast samej wymiany nic niewartego wylacznika bo ktos kiedys chcial zaoszczedzic?
    czy instalacji nie wykonuje sie na wiele (dziesiat) lat?!

    0
  • #21 19 Paź 2006 19:24
    Szymek_14
    Poziom 16  

    wac507 napisał:
    to jaki jest w takim przypadku w ogole cel stosowania przewodow 2,5 na gniazda?
    co w przypadku, gdy zajdzie koniecznosc zastosowania zabezpieczenia o wiekszym pradzie? trzeba bedzie odkuc kawalek instalacji zamiast samej wymiany nic niewartego wylacznika bo ktos kiedys chcial zaoszczedzic?
    czy instalacji nie wykonuje sie na wiele (dziesiat) lat?!


    Ty mówisz o przewodach bezpośrednio układanych pod tynk a tu mowa o przewodach prowadzonych w rurkach osłonowych (peszlach). Wiem jak trudno jest podłączyć przewody 2,5mm2 pod gniazda i samemu zdarzyło mi się uszkodzić gniazdo i sam stosuje zejście od puszki do gniazda 1,5 mm2. Tylko tam gdzie wiem że jest większe obciążenie stosuje 2,5mm. Przewód 1,5 mm2 jak już pisał Nstan może być obciążony 15A a gniazda i tak mamy 10A. Ważny jest przekrój przewodów prowadzonych od bezpiecznika do puszek łączeniowych gdyż tam płynie największy prąd. To właśnie do nich podłączamy kilka gniazd ( obciążenia z każdego gniazda zsumują się i większy prąd będzie płynął tymi właśnie przewodami)

    0
  • #22 19 Paź 2006 19:37
    kleki
    Poziom 28  

    Można i tak.
    Na obudowie gniazda zawsze jest oznaczenie, jaki możesz podłaczyć przekrój. Jak deklarują, że 2,5 a jest kłopot to producent samego gniazda odwalił fuszerę.
    Ja zawsze daję 2,5mm^2. Ktoś w SEP mi kiedyś powiedział, że generalnie można przyjąć 7A / mm^2 - to dla 16A daje nieco ponad 2mm^2. Jest zapas przekroju. Druga sprawa, że jak kiedyś klient będzie "dostawiał" gniazdo metr dalej, to pewnie pociągnie z tego gniazda, które ja wstawilem. Jak masz 1,5mm^2 to na dzień dobry masz na tą półtorówkę 20A, a to już stanowczo za dużo.
    1,5mm^2 daję na tylko oświetlenie.

    0
  • #23 20 Paź 2006 13:01
    janhen
    Poziom 21  

    Witam.
    M.T.bo zgodnie z zasadami pisowni polskiej najpierw imię a następnie nazwisko.Dość już napatrzyłem się na dziwaczne knoty w instalacjach elektrycznych wykonane przez "specjalistów" Mam wystarczające uprawnienia i wiedzę techniczną i wieloletnie doświadczenie zawodowe by napisać tu że nie masz racji.To Ty nie rózumiesz zasad wykonywania instalacji elektrycznych.Odcinek od puszki odgałęźnej do gniazda wtykowego to tylko część obwodu instalacji elektrycznej a nie cały obwód .Zawsze ktoś może wymienić zabezpieczenie obwodu,nie sprawdzając przekroju wszystkich przewodów w obwoidzie na większe,np.C25Ajeśli bo np.B16A nie będzie wytrzymywac obciązenia.Spotkałem sie z przypadkiem że C20A nie wyłączył ,a przewód YDYp 2x1,5mm2 nim zabezpieczony zapalił się a następnie od niego drewniany sufit.W instalacjach elektrycznych wciąż istnieją i są stosowane a czasem zalecane te z wkładkami topikowymi zamiast tych tzw.S"Wciąż przybywa erządzeń elektrycznych zwiększa się obciązenie a instalacji elektrycznych nie wykonuje się na dziś ,ale na całe dziesięciolecia i z reguły przetrzymują tych którzy je spartaczyli.Nie ma większego problemu z podłączeniem gniazd wtykowych przelotowo przewodami o przekroju 2,5mm2.To kwiesta wprawy .Na początku można mieć problem a po dojściu do wprawy już jest łatwiej.I oczywiście trzeba wybrać odpowiedni osprzęt Jeśli jakimś cudem przedstawisz mi przepis prawny lub zapis normy która pozwala na zmniejszanie przekroju w takich wypadkach jak piszesz to znaczy że sztuka wykonywania inst.elektr.legła w gruzach.Jeśli wypowiadasz się na temat mojej opini na forum ,to po jaką ch........ę piszesz do mnie to samo na priva.Na tym kończę zainteresowanie tym tematem,bo nie chcę by mnie ktoś wciskał kit do głowy.To forum jest po to by sobie nawzajem pomagać a nie robić wody z mózgu.

    0
  • #24 20 Paź 2006 14:28
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika

    :arrow:janhen
    Jeśli czytasz uważnie,to napisałem że często elektroinstalatorzy tak robią ,a to że masz wiedzę i praktykę to Ty wiesz.Na temat odejścia z puszki do gniazda niema co z Tobą dyskutowac,bo jeśli dokładnie prześledzisz posty w tym temacie to zrozumiesz i nie pisz o starych instalacjach,bo teraz nikt(a przynajmniej ja się z tym nie spotkałem)nie wstawia w mieszkaniówce bezpieczników topikowych.W tamtych czasach były inne realia a teraz są inne pora to zrozumieć.Jeśli chodzi o zabezpieczenia,to na obwód gniazdek jest zabezpieczenie 16A,a jeśli chcesz zabezpieczyc 25A to co dasz większe zabezpieczenie niż przedlicznikowe,a gdzie selektywność?Więc nie pisz o normach.Przy elektryce nie tylko potrzebna jest wiedza,ale trzeba mysleć nad tym co się chce zrobić.Kolejna sprawa to odejście z puszki przewodem 1,5mm²jest tylko do gniazda,natomiast od rozdzielni do puszek jest zrobione przewodem2,5mm².Jeśli masz wiedzę i praktykę na którą się powołujesz to powinineś wiedzieć,że z każdej wykonanej instalacji powinna być dokumentacja i gdy elektryk z uprawnieniami przyjdzie coś zmieniać w niej(a tylko ta osoba to powinna robić)najpierw powinien z nią się zapoznac a dopiero póżniej ingerować.Jeśli ktoś robi to na swoją rękę(zmięnia obwody i zabezpieczenia),to sam za nie odpowiada.Pozdrawiam

    0
  • #25 20 Paź 2006 15:13
    kleki
    Poziom 28  

    "bo teraz nikt(a przynajmniej ja się z tym nie spotkałem)nie wstawia w mieszkaniówce bezpieczników topikowych" - bo przepis już od paru lat poprostu zabrania.

    pzdr

    0
  • #26 20 Paź 2006 16:48
    stomat
    Specjalista elektryk

    Jaki przepis zabrania stosowania bezpieczników topikowych ?
    Kolega M.Topolski ma rację, nie ma potrzeby stosowania zabezpieczeń przy zmianie przekroju. To mit. Chyba, że część obwodu o mniejszym przekroju nie spełnia wymagań ochrony przeciwporażeniowej, obciązalności długotrwałej i zwarciowej. Jeśli są spełnione to po co zabezpieczenia ?
    Czy półtorówka wystarczy na gniazdko ? W przeważającej większości przypadków tak. Jesli np. na tym forum ktoś zapyta jaką moc przyłączeniową zamówić u dostawcy to padną odpowiedzi w rodzaju "wystarczy 4 kW". A jak mowa o instalacji w mieszkaniu to proponują takie przekroje że możnaby tą moc pobierać z jednego gniazdka. Zachowujmy umiar i rozsądek !

    0
  • #27 20 Paź 2006 16:57
    kleki
    Poziom 28  

    Nowa norma.
    Mają być "eski" u prywaty (żeby nie dało się "zawatować").
    Poczytaj a znajdziesz.

    0
  • #28 20 Paź 2006 17:17
    trebuch1
    Poziom 24  

    Kleki, powiedz dokładnie gdzie jest napisane że "u prywaty" muszą być S-ki.

    0
  • #29 20 Paź 2006 17:27
    kleki
    Poziom 28  

    Dobra, pomyłka - jakby czeski błąd. Baboka strzeliłem.
    Ups...
    Faktycznie w normie nie ma takiego zapisu.
    Moja pomyłka wynika po prostu z uporu mojego ZE.
    Oni wymagają esek.
    Druga sprawa, że już dawno nie widziałem nowej rozdzielnicy, w której "pokutują" wts-y.

    0
  • #30 21 Paź 2006 12:19
    janhen
    Poziom 21  

    Witam
    M.T.Nie pomogłeś autorowi tematu ale siejesz zamęt na forum.Wskaż gdzie ja napisałem że po zmniejszeniu przekroju prewodów od puszki odgałęźnej do gniazda wtykowego należy zastosować zabezpieczenie.W sposób jednoznaczny wskazałem że elektrycy którzy w ten sposób zmniejszają przekroje na odcinku do gniazdek postępują niewłaściwie.Naruszają przepisy prawa budowlanego i tak wykonana instalacja elektryczna nie powinna być odebrana.że jest generalna zasada że nie należy zmniejsząć przekroju w obwodzie.Tak należało to odczyytać. Nigdy w swojej pracy zawodowej nie widziałem projektu instalacji elektrycznej w której projektant zaprojektował ten sposób wykonania.Chyba że Ty masz takie projekty to zaprezentuj na forum z pieczątką i podpisem projektanta.Nie napisałem też że należy stosować zabezpieczenia topikowe w skrzynkach lub tablicach mieszkaniowych.Napisałem że zalecane jest stosowanie wkładek topikowych w instalacjach elektrycznych.Projektuje się je i instaluje dla zapewnienia selektywności zabezpieczeń poprzedzających zabezpeczenia typu S w mieszkaniach.Np.jako zabezpieczenie przedlicznikowe,w.l.z itd.A obwody gniazd 1-faz.o przekrojach 2,5mm2 wykonywano już conajmniej od lat 70 ale nie powszechnie.Wystarczyło zwrócić się do mnie o wyjaśnienie tego co napisałem.Jeśli nie masz konkretnej wiedzy popartej znajomośćią literatury zawodowej przepisów i norm ,to po co wchodziśz innym w słowo.Nie rozumiesz tego co napisane,szukasz podtekstów,czytasz między wierszami .Nie napisałem tego co mnie wmawiasz i nigdy bym tego nie napisał.Jeśle nie potrafisz przeczytać i zrozumieść tekstu pisanego to w tył zwrot i do szkoły.Nie będę zniżał się do Twojego poziomu i prowadził niepotrzebnej polemiki.

    0