Wszedłem w posiadanie Radmora 5102 (rok na strychu).
Na początek (pierdział w 1 kanale) przeczyścilem bezpieczniki wg znanej recepty i jest. Potrzeby na nawe elektrolity na razie nie słychać. Np. z CD-ka jest rakieta.
Od 3 dni czuje te klimaty posiadania tego sprzętu.
Stan tunera jest taki:
na ramce-chasis są 3 większe płytki licząc od lewej. Czwartej nie ma, jest pusta sekcja i wisi tam mniejsza .... hmmmm ... były własciciel wierzy że to głowica o symbolu na płytce UK-2 obok logo z liter [TS] - czy to jest konwerter - wygląda amatorsko ? Jest to nieekranowane (jest mini ekranik pomiędzy częściami płytki). Sygnal antenowy wchodzi niesymetrycznie z jednej połowy symetrycznego gniazdka.
zakładając że to głowiczka, wchodzi ekranowany kabel na płytkę z filtrami i chipem tba12035 T_7826 (czy to jakaś inna od schematu pośrednia)?
dodana płytka z dekoderem stereo KA2261, nad 1-szą z lewej płytką na ramce
Skutek jest taki że 'gra' ale dalece niezadowalająco:
a) ograniczone pasmo (nie łapie niżej 94MHz - nie wiem dokładnie -patrz niżej)
b) czułość ... hm nie wiem czy mała czy duża, jakaś nierówna. Na drucie.
Mam inne wyniki niż tuner Sony w innej części domu z blaszanym dachem.
c) zakłócenia od komputerów jak pomiedzy stacjami
d) konieczność podregulowania częst. po włączeniu (z wyjątkiem RMF). Niejasne działanie ARCz
e) zakłócenia na stereo nawet na silnych stacjach (wtedy słabsze). Efekt stereo jest.
Pytania: jak zinterpretować opis? Nie mam drugiego radmora. Co się dzieje, co to za inna pośrednia ?
gdzie by była oryginalna glowica?
Co z tym ekonomicznie zrobić ?
Mogę kupić tuner z syntezą za parę zł i postawić.
Mogę kupić głowicę przestrojoną radmora lub inną.
Mogę dać na warsztat, ale to pewnie drogie.
Z innej strony wyświetlenie 20MHz pasma na 2 cm skali uważam za nieporozumienie. czy są jakieś cyfrowe odczyty częstotliwości ?
Wiem że ortodoksi Ramora mnie zjedzą
Dla objaśnienia jestem niepraktykujacym mgr inż elektronikiem. Drobne rzeczy zrobię sam.
Na początek (pierdział w 1 kanale) przeczyścilem bezpieczniki wg znanej recepty i jest. Potrzeby na nawe elektrolity na razie nie słychać. Np. z CD-ka jest rakieta.
Od 3 dni czuje te klimaty posiadania tego sprzętu.
Stan tunera jest taki:
na ramce-chasis są 3 większe płytki licząc od lewej. Czwartej nie ma, jest pusta sekcja i wisi tam mniejsza .... hmmmm ... były własciciel wierzy że to głowica o symbolu na płytce UK-2 obok logo z liter [TS] - czy to jest konwerter - wygląda amatorsko ? Jest to nieekranowane (jest mini ekranik pomiędzy częściami płytki). Sygnal antenowy wchodzi niesymetrycznie z jednej połowy symetrycznego gniazdka.
zakładając że to głowiczka, wchodzi ekranowany kabel na płytkę z filtrami i chipem tba12035 T_7826 (czy to jakaś inna od schematu pośrednia)?
dodana płytka z dekoderem stereo KA2261, nad 1-szą z lewej płytką na ramce
Skutek jest taki że 'gra' ale dalece niezadowalająco:
a) ograniczone pasmo (nie łapie niżej 94MHz - nie wiem dokładnie -patrz niżej)
b) czułość ... hm nie wiem czy mała czy duża, jakaś nierówna. Na drucie.
Mam inne wyniki niż tuner Sony w innej części domu z blaszanym dachem.
c) zakłócenia od komputerów jak pomiedzy stacjami
d) konieczność podregulowania częst. po włączeniu (z wyjątkiem RMF). Niejasne działanie ARCz
e) zakłócenia na stereo nawet na silnych stacjach (wtedy słabsze). Efekt stereo jest.
Pytania: jak zinterpretować opis? Nie mam drugiego radmora. Co się dzieje, co to za inna pośrednia ?
gdzie by była oryginalna glowica?
Co z tym ekonomicznie zrobić ?
Mogę kupić tuner z syntezą za parę zł i postawić.
Mogę kupić głowicę przestrojoną radmora lub inną.
Mogę dać na warsztat, ale to pewnie drogie.
Z innej strony wyświetlenie 20MHz pasma na 2 cm skali uważam za nieporozumienie. czy są jakieś cyfrowe odczyty częstotliwości ?
Wiem że ortodoksi Ramora mnie zjedzą

Dla objaśnienia jestem niepraktykujacym mgr inż elektronikiem. Drobne rzeczy zrobię sam.