Moje marzenieo zbudowaniu subwoofera pojawiło się w ostatnie wakacje. Składaliśmy się kumplowi na prezent na urodziny. Kupnem zająłem się ja. Mój wybór padł na głośniki modecoma AV2810 za troche ponad 200zł. Skoro głośniki miałem w domu to niemogłem odebrać sobie przyjemności sprawdzenia ich :>. Byłem mile zaskoczony, że tak tani sprzęt potrafi tak bardzo umilać oglądanie filmów. Głośniki mają jednak duży mankament - nieznoźny przydźwięk sieciowy (błąd produkcyjny). Nie mam za bardzo warunków do rozmieszczenia głośników to dżwięku przestrzennego, a ten stereofoniczny słucham za pomoca wierzy Goldstar z dwoma głosnikami 40W. Postanowiłem sobie za cel wzbogacić je o bas. Nie chce żeby powypadały mi szyby z okna, ani rozbalała mnie głowa od nadmiernego hałasu, ale wiadomo przy filmach wybuch musi być odpowiednio głośno. Nie chce też napędzać wielkeij hali, tylko mój pokój, a sub ze wspomnianych wcześniej modecomów dosyć mały był i dawał z powodzeniem rade. Dodam, że sub ma byc aktywny, ale mam wyjście 5,1 dlatego niepotrzebny jest filr.
Zacząłem badać sprawę, czytać na ten temat i wypytywać ludzi (pozdrawiam Gibona z tego forum
).
Wyszło mniej więcej tak:
1. Trafo doradzono mi z www.toroidy.pl 250W 2x28v - 90zł
2. Wzmacniacz - NE022 WZMACNIACZ TDA7294 STEREO/MONO z http://www.nordelektronikplus.pl - 60zł
3. kondensatory do wzmacniacza i drobnica - 20zł
4. Głośnik - stx 32/150/8/sc - 70zł
5. Obudowa to myśle, ze płyty bym załatawił, szpachla chyba taka dorga nie jest + jakaś okleina - 30zł ?
6. Drobnica elektryczna - wejścia, radiatory, potencjometry itp - 20zł ?
Miało być tanie wzbogacenie zestawu stereo o bas, a wyszło prawie 300zł.
Jak to zrobić taniej?
Uprzedzam, że raczej odpadają rzeczy używane, jakieś odrestaurowywanie bo brak mi umiejętności.
Wiem, ze w w przypadku trafo nic się nie poradzi, zdecydowałem się na kit, bo nigdy nie trawiłem płytek i nie wiem czy by to wyszło... Ale jeśli byloby dużo taniej kupując części to napiszcie. Polećcie mi jakieś internetowe sklepy jeśli mam kupować jakieś części. Nie jestem asem, a to byłaby moja pierwsza samodzielna konsktrukcja.
Przepraszam, że się tak rozpisałem, ale mam nadzieje że to nie odstraszy Was drodzy koledzy. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Zacząłem badać sprawę, czytać na ten temat i wypytywać ludzi (pozdrawiam Gibona z tego forum

Wyszło mniej więcej tak:
1. Trafo doradzono mi z www.toroidy.pl 250W 2x28v - 90zł
2. Wzmacniacz - NE022 WZMACNIACZ TDA7294 STEREO/MONO z http://www.nordelektronikplus.pl - 60zł
3. kondensatory do wzmacniacza i drobnica - 20zł
4. Głośnik - stx 32/150/8/sc - 70zł
5. Obudowa to myśle, ze płyty bym załatawił, szpachla chyba taka dorga nie jest + jakaś okleina - 30zł ?
6. Drobnica elektryczna - wejścia, radiatory, potencjometry itp - 20zł ?
Miało być tanie wzbogacenie zestawu stereo o bas, a wyszło prawie 300zł.
Jak to zrobić taniej?
Uprzedzam, że raczej odpadają rzeczy używane, jakieś odrestaurowywanie bo brak mi umiejętności.
Wiem, ze w w przypadku trafo nic się nie poradzi, zdecydowałem się na kit, bo nigdy nie trawiłem płytek i nie wiem czy by to wyszło... Ale jeśli byloby dużo taniej kupując części to napiszcie. Polećcie mi jakieś internetowe sklepy jeśli mam kupować jakieś części. Nie jestem asem, a to byłaby moja pierwsza samodzielna konsktrukcja.
Przepraszam, że się tak rozpisałem, ale mam nadzieje że to nie odstraszy Was drodzy koledzy. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.