Mieszkam w wiezowcu i posiadam ponizszy domofon. W nocy kazdy moze do mnie zadzwonic i mnie obudzic. Chce zrobic taki przelacznik ze na noc odcinam sygnal dzwiekowy domofonu.
Ja sie na tym i na pradzie nie znam. Help
Witam
A jak podniesiesz słuchawkę to sygnał nadal będzie słychać? Może wystarczy założyć przeł±cznik na jednym z przewodów dochodz±cych do tego domofonu i będzie cisza jak nim wył±czysz (rozł±czysz jego styki).
Pozdrawiam
Niom. A podpowiesz mi jaki przelacznik by pasowal? Bo w sklepie jest chyba z 500 rodzaji. Aha i jeszcze czy mozna by bylo tez podlaczyc jakas diode czy cos takiego zeby informowala ze akurat jest odciety sygnal.
Witaj , w tych typach ,zdażaj± się wył±czniki z prawej strony ,jeżeli brak to musisz sobie zakupić i zamontować na przewód słuchawkowy lub przychodz±cy generator......jak będziesz miał problem to co¶ narusyjemy ,lub zrób fotkę kolorów kabelków gdzie s± podł±czone...
naprawiam domofony.zdejmij słuchawkę i odkręć przedni± obudowe i przy¶lij zdjęcie to ci wszystko powiem.Pr±du się nie obawiaj ,tam jest parę wolt stałego napięcia
- Jedna osoba idzie na dół
- Ty odkrecasz pokrywe domofonu ( pokrywe tego co wisi na scianie )
- mowisz przez domofon zeby dzwonila np. co 1 sekunde.
- odlaczasz jeden przewod, jak dalej bedzie dzwonic to przykrecasz go spowrotem, i tak próbujesz po kolei.
- jak znajdziesz który jest odpowiedzialny za dzwonienie to wiesz już gdzie założyc przeł±cznik. Kupujesz najmniejszy jaki jest w sklepie lub taki jaki ci pasuje gabarytowo - jednobiegunowy.
- robisz dziure w obudowie gdzie¶ z boku, montujesz do kupy i już masz wł±cz - wył±cz
- jak nie wiesz jak założyć wył±cznik to zagoogluj lub na wikipedii znajdziesz
Kup sobie w markecie zegar - programator czasowy i odcinaj nim obwód dzwonka w okre¶lonych godzinach. Jak nie wiesz gdzie jest obwód dzwonka to odcinaj gło¶nik.
Dziekuje wszystkim za wpisy.
Lepszego zdjecia juz nie zrobie (jakby co to moge napisac co tam widac szczegolowo)
Slabo widac ale jeden przewod (ten pomaranczowy na samej gorze) jest inaczej podlaczony. Mianowicie do jakiegos druta z czyms tam (1N4003).
Ktory kabel odowiada za dzwiek to znajde tak jak napisal neo.
Ten czasomierz to raczej odpada. Najlepszy bylby wylacznik z mala lampka. Wtedy z daleka widac czy jest wylaczone. Bylem kiedys w sklepie, ale facet pokazal mi 100 przelacznikow, pytal o jakies napiecia i opory wiec zrezygnowalem Na obudowie mam dwa przyciski: czerwony (z kluczem) do otwierania drzwi i czarny (symbol dzwieku albo swiatla) nie wiadomo od czego. Szczyt szczescia to by bylo zamontowanie tego wylacznika w obudowie, no ale nie wiem czy mozna psuc sprzet nalezacy do spoldzielni
Przyszedl mi do glowy jeszcze taki zupelnie futurystyczny pomysl. Obok domofonu mam wlacznik swiatla w przedpokoju. Wlacznik ma jedna klapke (jak na fotce).
Sa w sprzedazy przelaczniki dwuklapkowe. Moznaby jeden normalnie podlaczyc jako wl do swiatla a druga klapke zrobic odpowiedzialna za wl/wyl domofonu. Niektore takie przelaczniki (np do lazienki) maja mala lampke ktora swieci gdy swiatlo jest wylaczone (zeby w nocy trafic na sedes). Moznaby ja dostosowac do domofonu. To jest juz bardzo skomplikowane. No nie wiem, doradzcie mi cos.
mówię zrób jak pisalem, sprawdz po kolei kazde przewody ( odlaczajac po jednym nic nie zepsujesz, tylko zapamietaj albo zapisz skad go przed chwila odkreciles ), Jak znajdziesz ktory odpowiada za dzwonek to zapisz sobie gdzie byl podlaczony i przykrec do tej srubki kawalek przewodziku - bedziesz mial dwa przewody - jeden ktory wystaje ze sciany i ten ktory idzie od listwy. Jak je zewrzesz to masz dzwonek, jak nie to nie. Wystarczy poprosic najmniejszy wylacznik w sklepie - taki np, jak masz w zabawkach. Prad i napiecie praktycznie niewazne bo sa tam znikome prady i napiecia,
wyłaćznik dobierz obie już według gustu. jak dla mnie to jaki¶ mały. przetnij kabelek od gło¶niczka w połowie i tam go wlutuj. no i zamontuj go jeszcze gdzie¶ w obudowie. co do diody to musiał bym widzieć w lepszej jako¶ci t± płytkę to bym ci powiedział co i jak. w razie problemów pisz
Tak jak pisze poprzednik,wywołanie czyli dzwonek jest 4 na listwie tj. drugi od góry.Przetnij ten przewód ,przedłóz kabelki.Ja montuje mini-swich koszt 1,50 niebieski z met.przeł±cznikiem wł/wył i montuję go z boku domofonu gdzie widać jego pozycję i wydaje mi się że to wystarczy.
Proponuję taki wył±cznik jak opisał tomaszgab ale w szeregu z wkładk± słuchawkow±. Jest to o tyle praktyczne, iż można bardzo łatwo sprawdzić czy aparat jest wł±czony (słychać "fonię" z ulicy to znaczy że aparat jest wł±czony).
Pozdrawiam.
zdjecia prezentuja rozkrecona słuchawke . Ucinamy kabel który idzie do głosnika w miom przypadku biały i jeden koniec doprowadzamy do wyłacznika i drugi do drugiej strony wyłacznika . wyłacznik mozna kupi z pewnoscia w sklepach iternetowych a w gdansk jest na ul witastwosza za hala olivia i w tak zwanym kwadraciaku przy ul hallera . powodzenia