Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec Broetje Energy 24. Czarny osad. Głośne buchnięcie podczas zapalania.

neuro6 18 Oct 2006 11:35 5770 5
    neuro6
    Level 11  
    Witam.

Używam od roku pieca Brotje (o z "umlautem" ;) EC24. Problemy z nim mam dwa:

1. Prawdopodobnie na skutek braku filtra wody powracajacej z CO, do instalacji pieca dostal sie czarny osad z nowych kaloryferow. Juz raz mialem wymieniany trójnik kontrolujący odpływ wody ciepłej oraz do CO, teraz znów mam niestety efekt letniej wody w kuchni i pod prysznicem. Serwisant powiedzial, że są srodki, które można wpompować do instalacji CO, które rozpuszczą ów osad. On najprawdopodobniej blokuje znów membranę, dzięki czemu ciepła woda zmaiast do kranu leci do instalacji CO.

2. Mój piec zapala się w większości przypadków z głośnym "buchnięciem". Czasami jest to bardzo głośny strzał z chwilowym płomieniem z górnej części obudowy. Serwisant twierdził, że to efekt pyłu podczas instalacji/remontu, ale już kilka razy czyściłem, przedmuchiwałem komorę spalania. Iskrownik też był regulowany. Efek występuje rzadziej, gdy piec grzeje z małymi orzerwami. Gdy zapalę go po dłuższym czasie to mam efekt małej eksplozji w łazience :(
    Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam.
    Michał Król
    Level 15  
    Serwisant sprawdzal cisnienia gazu na regulatorze czy odpalil go bez pomiaru?Taki efekt moze wystepowac(chodzi o wystrzal) gdy jest zaduze cisnienie gazu na minimum mocy grzewczej przy ktorej nastepuje zaplon ewentualnie moze wystepowac brak odpowiedniej ilosci powietrza do spalania.Napisz jak rozwiazana jest sprawa wentylacji obok pieca tj ile masz kratek?A propo filtra na C.O jezeli jest mozliwosc to zamontuj szkoda pompy i samej nagrzewnicy.
    neuro6
    Level 11  
    Dzięki za sugestie. Serwisant zmierzył ciśnienie U-rurką (tak to chyba się nazywa) i stwierdził, ze jest w sam raz. Co do poboru tlenu: piec zamontowany jesrt we wnęce, u dołu której wykuty jest otwór do klatki schodowej (stara kamienica). Otwór ma wymiary tak na oko 20x10cm, lecz ponieważ co-nieco prześwituje przez niego mimo ukośnych przegródek, wstawiłem pomiędzy niego a rury w dolnej części pieca tekturową osłonę. Nie jest ona w żadnym wypadku szczelna, ale czy może zakłocać pobór powietrza?
    Co do kamienia/osadu: czy oprócz wstawienia filtra jestem w stanie samodzielnie odkamienić taki piec wpuszczając w obieg odp. środek rozpuszczający osad? Czy konieczne jest wymontowanie poszczególnych elementów (na pewno zawór 3-drożny) i "ręczne" odkamienianie?
    Dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
    DonRomano
    Level 34  
    Tu nie chodzi o odkamienianie tylko o czyszczenie.
    Trzeba wlać do instalacji płyn czyszczący rozgrzać instalację do 70 stopni i spuścić wodę.
    Napełnić ponownie wodą, rozgrzać i spuścić.
    Czynność powtórz 3-4 razy ale tylko za pierwszym dolej chemii.
    Co do wybuchowego zapalania to myślę, że bardzo brudny jest sam palnik.
    Należy go rozebrać na fragmenty o dokładnie wyczyścić.
    Można do tego użyć kompresora.
    neuro6
    Level 11  
    Dziękuję. Powiedz mi tylko jeszcze, w którym miejscu najlepiej wpuścić odkamieniacz do instalacji - domyślam się, że gdzieś w piecu? Użyć wspominanego na forum Kamix'a, czy czegoś innego?
    Pozdrawiam.